11 prírodných rád ako na bolesť hrdla a kašeľ

Trénujete aj v zime a trápi vás kašeľ a bolesť hrdla? Vyskúšajte tieto vitamínové bomby. Vďaka nim sa vaše hrdlo a pľúca opäť vrátia do formy.

1
173

Začína nám zimná sezóna a bolesť hrdla či kašeľ sú častým problémom. Za všetkým stoja teplotné zmeny počasia vonku a vnútri našich domovov či pracovných miestností. Navyše, zima je obdobím skúšky našej imunity a odolnosti voči chorobám. Menej slnka a dávky vitamínov urobia svoje. Ak ste nestihli do svojho jedálnička preventívne zaradiť potraviny bohaté na vitamínové bomby, siahnite radšej po našich tipoch, ktoré vás dajú rýchlo dokopy. Tradičné recepty našich starým mám sú rokmi overené a skutočne zaberajú.

Prírodná medicína na bolesť hrdla:

Bolesť hrdla sa prejaví pri bolestivom prehĺtaní. Neraz za to môže prechod z tepla do zimy, pitie chladivých, ale aj horúcich nápojov, prípadne ich striedanie, suchý vzduch v miestnosti či oslabený imunitný systém. Existuje zopár tipov, ktorými si hrdlo pri prvotnom „škriabaní“ či bolestivom prehĺtaní vyliečite. Čo zaberá?:

  • Pitie bylinných čajov – lipa, šalvia, čierna baza, mäta, zázvor…,
  • med – jedna lyžička denne,
  • kloktanie morskou soľou – v pomere 200 ml vody a 1 čajová lyžička soli,
  • cmúľanie homemade pastiliek – zo zázvoru, bazy…,
  • kokosový olej – jedna lyžička denne,
  • slepačia a cesnaková polievka – najlepšie pripravená doma.

Nie je kašeľ ako kašeľ

S kašľom je to trochu zložitejšie. Existujú totiž dva typy kašľa, prvý je dráždivý suchý kašeľ, ktorý najčastejšie vyvoláva podráždenie mikročasticami prachu, dymu, suchého vzduchu alebo alergie a výsledkom býva aj bolesť hrdla. Takzvaný mokrý hlienovitý kašeľ je druhý typ, ktorý vývojovo nasleduje po dusivom suchom kašli. Objaviť sa však môže aj pri prechladnutí alebo chrípke. Vykašliavanie hlienu však nie je na škodu a nemali by sme to podceňovať. Telo sa tak čistí od infekcie a baktérií. Rýchlo sa zotaviť z kašľa je prakticky nemožné. Bežný kašeľ sprevádzajúci prechladnutie alebo pretrvávajúci po chorobe môže trvať niekedy aj dlhšie ako dva týždne. Telo si s ním podľa odborníkov ani za pomoci medikamentov neporadí do dvoch dní, ako to niektoré rady sľubujú. Je potrebné mu dať čas na zotavenie a nasadiť správnu liečbu. So samotným kašľom či bolesťou hrdla si najlepšie poradí príroda a vaše telo samo.

5 prírodných receptov na kašeľ:

1. Zázvorový sirup a zábal

Vďaka blahodárnym účinkom zázvoru rastie jeho popularita. Korenina pôvodom z Číny sa používa hlavne na ochucovanie jedál. Okrem typicky nepríjemnej štipľavej chuti má výborné zdravotné účinky pri bolestiach hrdla, nachladení či pri kašli, je preto jedno, v akej forme ho budete užívať. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné užitie. V kombinácii s medom je výborným všeliekom. Med je tiež známy svojimi účinkami už po stáročia. Okrem použitia na mnohé zdravotné ťažkosti má pomerne dobrú schopnosť podporovať vylučovanie hlienov. Jeho najznámejšie využitie je preto pri liečbe kašľa a nachladenia.

Zázvorový sirup sa osvedčil hlavne pri suchom dráždivom kašli. Postup je veľmi jednoduchý.

Potrebujete:

  • citrón
  • zázvor
  • med

Postup:

Do sklenenej nádoby vložíme malé kúsky citrónu a zázvoru. Zalejte ich medom až po vrch. Nádobu dobre uzavrieme a umiestnime na studené miesto dovtedy, kým sa z masy nevytvorí želatína. Po otvorení sa konzumuje jedna lyžička zmiešaná s teplým nápojom, napríklad čajom. Odporúča sa užívať niekoľkokrát denne dovtedy, kým sa kašeľ nezmierni.

Príprava medovo-zázvorových zábalov je taktiež jednoduchá.

Potrebujete:

  • postrúhaný zázvor
  • kokosový olej
  • med
  • hladkú múku
  • gázu alebo obväz
  • vreckovku
  • leukoplast

Postup:

V nádobe zmiešame med s múkou na jemnú pastu. Pridáme kokosový olej a vytlačenú šťavu z čerstvo postrúhaného zázvoru. Pasta by mala byť plastická a hustejšia, nie príliš riedka. Ak už bude dobre vymiešaná, naneste ju na vreckovku, ktorú zabalíte do gázy alebo obväzu. Hotový zábal pripevnite na hrudník leukoplastom 2 až 3 hodiny večer pred spánkom. Nechajte pôsobiť celú noc. Na zábal je vhodné obliecť si pyžamo. Zábal nemá žiadne vedľajšie účinky, okrem vydávaného tepla, vďaka ktorému sa budete viacej potiť. Kto má citlivú pokožku, ktorá je alergická na zázvor, zábal sa neodporúča.

2. Cibuľový sirup

O cibuli je známe, že dezinfikuje ústnu aj nosnú dutinu, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesť hrdla. Už starí Egypťania, Gréci či Rimania ju využívali v hojnom množstve nielen ako prísadu do jedla, ale aj ako liek. Jej ostrá chuť je spôsobená silicami, ktoré obsahujú síru. Za jej liečivé účinky môže veľké množstvo vitamínov a minerálov, predovšetkým však alicín. Alicín je prírodné antibiotikum, ktoré má antibakteriálne a fungicídne účinky. Vďaka nemu sa cibuľa uplatňuje ako pomocná liečba pri nachladení, bolestiach hrdla a kašli. Príprava cibuľového sirupu je veľmi jednoduchá.

Potrebujete:

  • cibuľu
  • med

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, zalejeme 2 – 3 polievkovými lyžicami medu a položíme na teplé miesto na tri hodiny. Ideálne je nechať postáť poliatu cibuľu medom cez noc. Za ten čas cibuľa pustí šťavu, ktorá sa užíva po lyžičkách niekoľkokrát denne. Kto je alergický na med, môže ho nahradiť dostatočným množstvom cukru (hnedý, trstinový). Ak sa sirup minie, posypte tú istú cibuľu znova, šťavu však pustí o niečo neskôr. V prípade potreby si na druhý deň môžete čerstvý sirup pripraviť znova.

3. Klinčeková tinktúra

Aj napriek tomu, že toto korenie je silno spájané s najkrajšími sviatkami roka, má obrovskú liečivú silu. Potvrdili ju aj uznávaní lekári a vedci. Klinčeky k nám prišli z Brazílie. Rastú aj na tropických ostrovoch a v Afrike. Obsahujú silice, ktoré majú antibakteriálne a antiseptické účinky a pôsobia voči najrôznejším chorobám vyvolaných baktériami. Okrem toho sú nabité množstvom vzácnych minerálov ako sú mangán, draslík a vápnik. Naparovaním sa nad klinčekmi získate priechodné dýchacie cesty a nebude vás trápiť, ani kašeľ, ani prechladnutie. Ak ich chcete užívať aj na bolesť hrdla a naparovanie vám prekáža, pripravte si klinčekovú tinktúru.

Potrebujete:

  • 60 ml alkoholu (najlepšie bezfarebný, príp. lieh, francovku)
  • trochu klinčekov (približne 25 kusov)

Postup:

Uvedené množstvo alkoholu zmiešame s klinčekmi do uzatvárateľnej fľaše. Zmesou zatrasieme a necháme luhovať 24 hodín. Užívajte jednu čajovú lyžičku pred spaním, ktorú nechajte čo najdlhšie pôsobiť v ústach. Tinktúru je možné použiť aj ako kloktadlo. Na to sa však odporúča pripraviť si tintkúru z väčšieho množstva uvedených surovín. Kto nemôže použiť klinčeky, rovnakú službu vám urobí aj aníz.

4. Cesnakový elixír

Cesnak pochádza z Kaukazu. Je preslávený svojím nepríjemným zápachom, ale aj vynikajúcimi účinkami. Má antibakteriálne účinky a napomáha vykašliavaniu pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Má vysoký obsah vitamínov, najmä A, B a C. Rovnako ako v cibuli, aj v cesnaku sa skrýva látka alicín, čo je prírodné antibiotikum. Jednou nevýhodou je fakt, že ak ho chcete užívať vo väčšom množstve, je vhodné užívať aj probiotiká. Cesnak totiž ničí nielen škodlivé baktérie, ale aj tie dobré, ktoré sa nachádzajú v črevách a podieľajú sa na zdravej mikroflóre.

Potrebujete:

  • cesnak
  • 250 ml vody
  • 150 g cukru

Postup:

5 až 6 strúčikov cesnaku prelisujeme. Vodu prevaríme a necháme ochladiť na nižšiu teplotu. Potom pridáme roztlačený cesnak a cukor do vody. Premiešame a necháme odstáť minimálne na šesť hodín. Následne scedíme a uchováme v chladničke. Odporúča sa dávkovanie 1 až 2 polievkové lyžice každú hodinu, neskôr si dávkovanie môžete upraviť. Nie každý môže cesnak užívať, preto to vopred zvážte. Cesnak vo vysokých dávkach môže spôsobiť ťažkosti so žalúdkom a krvným tlakom. Tento elixír si však poradí aj z najťažším kašľom.

5. Tymiánový sirup

Tymián, rovnako ako cesnak či cibuľa, má antibakteriálne účinky a dokáže tlmiť kašeľ. Často sa odporúča tým, ktorých už dusivý kašel opustil a pasujú sa s hlienami. Sirup totiž uľahčuje ich vykašliavanie. O jeho účinkoch nemusíme polemizovať, keďže je lekármi oficiálne schválený ako liek na kašeľ, bronchitídu a infekciu horných dýchacích ciest.

Potrebujete:

  • 200 g cukru (trstinový, hnedý…)
  • vodu
  • 14 g tymiánu

Postup:

Cukor vysypeme do vody a varíme približne 20 minút. Po odstavení a miernom ochladení nápoja vložíme tymián. Premiešame, prikryjeme a necháme luhovať. Keď nápoj vychladne, scedíme ho. Vychladený sirup vám bude svojou hustejšou konzistenciou pripomínať ten kúpený v lekárni. Užíva sa trikrát denne po jednej čajovej lyžičke.

Prírodné recepty sú skvelou alternatívou voči komerčným a chemicky upraveným prípravkom na bolesť hrdla a kašeľ. Ak máme zdravotný problém, bylinky, koreniny či ostatné potraviny s nábojom vitamínov by mala byť naša prvá voľba. Ak však ani po týždni nepociťujete zlepšenie, je na čase vyhľadať lekára, ktorý vám s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť nasadiť antibiotiká.

  • Karin Valentová

    na kasel jednoznacne stopkasel sirup, dr weiss je overena znacka co sa sirupov ci pastiliek tyka