5 osvedčených tipov na štart duše i tela po zime

Telo a myseľ býva po zime unavené. Prebytočné kilá kričia v zrkadle a naša pleť je ako bez života... Určite to poznáte, ale ako to zmeniť? Začnite prvý jarný deň detoxom.

0
541

Počas zimy sme sa stali zásobárňou toxínov, no akonáhle k nám zavítala jar, slovo detox sa začína často skloňovať. To preto, že aj keď sa v zime dostatočne staráme o svoje zdravie nielen vhodným jedálničkom, aktívnym pohybom a oddychom, predsa len sme ochudobnení o niečo, čo so sebou prináša len jar. Prvé slnečné lúče nám rozohrejú nielen krv v žilách, ale do tela nám putuje oveľa viac vitamínu D. Jar nám navyše prináša rôznorodosť a dáva na výber viac možností ako v zime.

2Na rade je pečeň

Niekedy si povieme, že všetko z tohto dodržiavame a predsa sa účinky detoxu len tak rýchlo nedostavia. Pravdepodobne je potrebné zájsť ešte hlbšie, až k pečeni. Pečeň v tele pôsobí ako jeden z najdôležitejších filtrov nečistôt. To, aký je čistý, alebo zanesený, môžeme vidieť na našom psychickom a fyzickom zdraví. Odzrkadlí sa to na našej kvalite spánku, hormonálnej (ne)rovnováhe, náladách, pleti a podobne. Aj keď je pečeň samočistiace zariadenie, nepomáhame jej, ak ju zbytočne zahlcujeme toxínmi v podobe nezdravých jedál, nápojov, nedostatku vitamínov, minerálov, spánku či vody. Tak sa v našom tele tvorí veľká zásobareň odpadu, čo činnosť pečene spomaľuje, preto je potrebné jej pomôcť okrem iného aj podpornou očistnou kúrou.

Táto očistná kúra sa odporúča napríklad pomocou pestreca mariánskeho. Je to veľmi zdravá bylinka, ktorá obsahuje látku silymarín, ktorý dokáže odbúrať tuky a toxíny z pečene. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v potravinách vyskytujú len zriedka. Vďaka nim dokáže naše telo vstrebať niektoré vitamíny a minerály, ktoré by sme inak do organizmu nedostali. Pestrec mariánsky sa užíva ako olej lisovaný za studena, čaj, ale aj jeho podrvené semeno. A práve v semene je zachovaných najviac látok potrebných na všestranné využitie tohto druhu bodliaka, inak nazývaného aj ako strieborný bodliak či Kristova koruna. Čistenie pečene sa odporúča dvakrát ročne – ideálne na jar a jeseň, po dobu dvoch – troch týždňov.