Počet porcií 4, Čas prípravy (min.) 30

Ingrediencie:
2 zemiaky
2 šálky vody
1 šálka mlieka
200 g 100 % ovčej bryndze (odporúčam čítať etikety a kúpiť naozaj 100 % ovčiu bryndzu)
100 g kyslej smotany
slaninu (len pre chuť)
cibuľu (ja som použila červenú)
čerstvá pažítka
soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. Do osolenej vody dáme variť očistené a na kocky nakrájané zemiaky, vody/vývaru by malo byť len toľko, aby boli zemiaky ponorené. Varíme domäkka približne 15 minút (záleží na odrode a veľkosti nakrájaných kúskov). Necháme vychladnúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme cibuľku so slaninkou. Slaninku nakrájame na menšie kocky a dáme škvariť na panvicu. Potom pridáme aj na kolieska nakrájanú červenú cibuľu.
  3. Vychladnuté zemiaky rozmixujeme so šálkou mlieka ponorným mixérom a pridáme bryndzu rozmiešanú s kyslou smotanou. Všetky suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu.
  4. Veľmi pomaličky a za stáleho miešania privedieme túto zmes k varu. Tým zaručíme, že sa nám bryndza nezrazí. Taktiež treba dbať pri výbere bryndze na jej kvalitu, najlepšia bryndza je priamo zo salaša, ak takú možnosť nemáte, čítajte etikety v obchodoch. Odporúčam bryndzu zo 100 % ovčieho mlieka.

Keď polievka krátko prešla varom, ochutnáme ju a ešte okoreníme, prípadne osolíme. Naservírujeme do tanierov, posypeme opečenou cibuľkou, slaninkou a čerstvou pažítkou. Konzistencia by mala byť krémová a polievka by mala chuťou pripomínať poctivé bryndzové halušky.