Domáci pšenično-ražný chlieb

Tento chlieb je fantastický a môžete si ho doladiť podľa seba. Dnes skúsim len s rascou, nabudúce so sušenými hríbmi a tekvicovými semienkami… ako len chcete. Spája sa v ňom pšeničná i celozrnná ražná múka. Tá dodáva chlebu vlhkosť, chlieb je vláčny a nevysuší sa ani na druhý-tretí deň. Navyše ražná celozrnná múka je veľmi zdravá. Ak chcete ešte zdravšiu verziu, namiesto bielej pšeničnej múky siahnite po špaldovej. S cestom sa nemusíte trápiť tak, ako to potrebuje klasický chlieb, pretože túto časť práce za vás spraví dlhé nočné kysnutie. A na vás z rúry vyskočí chlieb so striedkou mäkkou ako obláčik. O vôni, ktorá sa vám bude niesť celou kuchyňou, škoda hovoriť, to musíte zažiť a už nikdy si nekúpite krájaný chlieb v sáčku z regálov supermarketu. Takže, kto chce byť pekár?

0
2170

Počet porcií bochník, Čas prípravy (min.) 20, Kysnutie (hod.) 12 – 18
Spracovanie bochníka (min.) 5, Pečenie chleba (min.) 40

Ingrediencie kvások:
1/2 kocky droždia alebo vrecko sušeného
50 ml vlažného mlieka
150 ml vlažnej vody[
1 ČL cukru alebo medu[
150 g hladkej bielej múky

Ingrediencie cesto:
250 g ražnej celozrnnej múky
200 g hladkej bielej múky[
2 PL masti alebo kvalitného oleja[
250 ml vlažnej vody
1 PL soli
1 PL mletej rasce[

Postup prípravy:

  1. Kvások vymiešame metličkou, všetko sa lepšie prepojí, ale môžete použiť aj vidličku. Necháme zopár minút postáť.
  2. Prisypeme a prilejeme zvyšné ingrediencie (cesto) a poriadne premiešame. Len sa toho nebojte a ponorte do lepkavej masy ruku, miesiť stačí len chvíľu, kým sa cesto prestane lepiť na steny nádoby. Ak si nechcete zalepiť prsty, použite varechu. Cesto prekryjeme fóliou a vložíme odpočívať do chladničky. Poriadne si vypočítajte, kedy s prípravou cesta začnete, pretože cesto má v chlade odpočívať 12 – 18 hodín. Ideálne, keď zamiesite poobede alebo večer a necháte odpočívať cez noc.
  3. Cesto vytiahneme z chladničky, vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a necháme zopár minút len tak sa váľať. Potom ho poprevaľujeme na doske, poprekladáme, zľahka postláčame, opatrne, aby sme z neho nevyfúkli všetky bubliny. S láskou a nehou vytvarujeme valec, ktorý dva-trikrát pretočíme do špirály. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme hodinku-dve odpočívať v teple. Nemusíte cesto špeciálne zahrievať, stačí voľne nechať na kuchynskej linke, len pozor na otvorené okno.
  4. Zapneme rúru a na dno dáme misku s vodou, pozor, musí to byt ohňovzdorné sklo. Vytvorí sa nám para, vďaka ktorej sa chlieb úžasne nafúkne. Ak sa bojíte, že si zničíte rúru alebo vám popraskajú misky, tento krok môžete vynechať, chlieb bude vynikajúci aj tak.
  5. Potrieme slanou vodou a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme asi 40 minút. Po 20 minútach misku s vodou opatrne vyberieme a pečieme ďalej. Chlieb je upečený, keď po zaťukaní nožíkom na spodnú stranu vydáva dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke, aby mohla zospodu uniknúť para.

Kto chce, môže primiešať do cesta sušené rajčiny, hríby alebo osmaženú cibuľu. Koreniny sú tak isto dovolené, koriander, korenie na chlieb či rôzne semienka ako ľanové, sezamové či slnečnicové dodajú chlebu špecifickú chuť a arómu.