Hody bez výčitiek svedomia (Zdravý konzum v Miami)

Po mojej prvej návšteve v bratislavskej raw food reštaurácii som sa stala veľkým fanúšikom raw food. Začala som si hľadať na internete inšpiráciu a do rodinného receptára pribudlo zopár noviniek. Raňajky máme bez chleba, koláče bez múky, vajec a mlieka. Pravý raj pre raw food som však objavila na trhu v Miami.

0
296

 

Glaser Organic Farms založil Stan Glaser už v roku 1980. Jeho hlavným cieľom bolo ponúknuť ľuďom kvalitné jedlo a pritom byť šetrný k planéte Zem. Farmy Glaser sú jedny z prvých špecialistov na gurmánske raw food a tiež patria medzi prvé farmy s USDA bio certifikátom. Za viac ako 30 rokov ich popularita tak vzrástla, že na ich sobotný trh v miamskej časti Coconut Groove príde priemerne tisíc ľudí. Produkty a jedlo predávajú aj cez svoju webstránku, no dodávajú aj veľkoodberateľom. Ich produkty som videla napríklad v populárnom Wholefoods Market.
Čo je raw food?

„Raw food“ sa do slovenčiny prekladá ako živá strava. Ten, kto sa rozhodne pre tento životný štýl, sa volá vitarián. Medzi raw potraviny sa radia všetky plody: ovocie, zelenina, klíčky, orechy, semená, riasy, korienky. Pije sa voda, limonády, smoothies, lisované šťavy a čaje. Raw strava sa nevarí, ale pripravuje. Povolená teplota na jej prípravu je niekde medzi 38 – 46 stupňov, len tak si vraj strava zachová vitamíny a minerály. Stačí ju nakrájať, posekať, pomixovať, namáčať, schladiť, zmraziť, usušiť či roztopiť. Ak ste si teraz položili otázku, čo tí vitariáni vlastne jedia a predstavujete si vychudnutého, bledého, vlasatého hippíka so šalátovým listom v ruke, musím vás z tohto omylu okamžite vyviesť. Jedia naozaj zaujímavo a k tomu veľmi často aj športujú. Najrozšírenejšia je joga a beh. Existuje aj mnoho živých príkladov, že vitariáni sú aj kulturisti, či vrcholoví športovci.

Farmy s tradíciou

Keď mi môj muž oznámil, že ideme na Miami, bola som šťastná. Nielen preto, že zimu vymeníme za slnko, ale aj preto, že si tam konečne kúpim ultra zdravú listovú zeleninu „kale“ (v preklade kučeravý kel) a ochutnám z nej vyrobené kelové chipsy. A tiež, že sa inšpirujem novými receptami a kombináciami v raw food oblasti. Na moje veľké sklamanie, čisto raw food reštaurácie v Miami nie sú (alebo sú naozaj dobre ukryté). Našla som však farmy s 25-ročnou tradíciou.

Glaser Organic Farms sú bio farmy na juhu Miami na Floride. Špecializujú sa na pestovanie tropického ovocia, klasickej zeleniny a byliniek. Našli by ste tu aj orechy či niektoré druhy strukovín. Časť produkcie predajú a časť spracujú. Sušením získajú okrem klasiky, akou sú sušené paradajky a ovocie, aj nori krekry, mrkvovo­‑cícerové krokety, ľanové krekry, chlebíky z klíčkov, sušené karobové brownies, kokosové a orechové guľôčky. Vo svojej certifikovanej kuchyni pripravujú aj jedlá „do chladničky“ – pestá, šalátové dressingy, nátierky, ovocné torty a kyslé uhorky. A toto všetko spolu so šalátmi, zmrzlinami, koláčmi a hlavnými jedlami prinesú na trh do Coconut Groove.

Glaser Organic Farms obsadia asi tri štvrtiny trhu. Vo zvyšnej časti predávajú lokálni producenti rôzne špeciality, najčastejšie vegánske či raw. Okrem etiópskeho vegánskeho chlebíka sme tam našli pani s lekvármi z ovocia z vlastnej záhradky, chlapíka s dreňovými lízankami, rastafariána s vraj najlepším čajom na svete, stánok s bio stravou, bio šampónmi a bio repelentmi pre psíkov, veselého a ochotného chlapíka so zázračným práškom zo stromu moringa, stánok s raw medom z floridskej oblasti Key West a aj dvoch mladých ľudí s klasickými domácimi cestovinami z múky a rôznymi domácimi omáčkami.

Naše odporúčanie znie, neochutnajte všetko, čo ponúkajú, lebo naozajstné „mňamky“ sú v bufete Glaser. Všetko „nechutne zdravé“ s nápisom raw a vegan. Lukulské hody bez výčitiek svedomia. Ochutnali sme asi z každej nádobky. Dali sme si
nori rolku s mangom a karí, marinované hríby portobelo, špargľový šalát, kučeravý kel v cesnakovo­‑kešu omáčke, mrkvovo­‑ananásovo­‑hrozienkový šalát, plnené paradajky, plnené hríby, špagety, sunburger – slnečný burger, jahodovo­‑karobovú tortu, jahodovú zmrzlinu a zmrzlinu z pekanových orechov s javorovým sirupom. K tomu sme skúsili nápoj z kombuchy, višní a chia semienok, mangovo­‑jahodový džús s dužinou a vodu z thajského kokosového orecha. To všetko stálo približne 60 dolárov. Na to, že všetko bolo v organickej kvalite a odchádzali sme naozaj dosýta najedení (podotýkam sýty a spokojný bol aj môj dvojmetrový muž – fajnšmeker a mäsožravec), je to fajn cena. Veľkou výhodou živej stravy je, že pocit hladu sa dostaví asi o 5 – 6 hodín. Čo znie neuveriteľne, ale je to odskúšaná pravda.

Okrem spomínaných dobrôt si môžete na trhu kúpiť aj čerstvé orechy, na slnku sušené morské riasy a morskú soľ, fazuľu, hrášok, šošovicu, semienka a rôzne zrnká na klíčenie, čerstvé orieškové maslá, jablkový ocot, med, včelí peľ, olivy a havajskú spirulinu, odšťavovače, slamky na smoothie, knižky. Jednoducho všetko, čo potrebujete na živý – raw život.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ