Kúsok mora na tanieri aj vo vani

Morská soľ za posledné roky zažíva veľký boom. Používame ju pri varení, ale aj v kozmetike. Ako však rozlíšiť, ktorá je tá zdravšia a na čo slúži?

0
20406

Čo je morská soľ?

Všetky soli (aj kuchynská soľ) pochádzajú z morského alebo slaného toku vody, ale nie všetky druhy na trhu skutočne pochádzajú z oceánov. Čo to znamená? Kuchynská soľ pochádza z podzemných soľných ložísk. Morská soľ je druh soli vyrobený z odparovania súčasnej morskej vody. Odparovanie sa vykonáva buď slnečným odparovaním na otvorenom priestranstve alebo rýchlejším procesom – vákuovým odparovaním. Tie najzdravšie a telu prospešné morské soli, ktoré sú dnes k dispozícii, často pochádzajú zo šetrnejšej metódy odparovania prirodzeným zdrojom – slnkom. Rozoznať to v obchode však nie je ľahké, priam nemožné, ak to výrobca neuvádza.

Rafinovaná alebo nerafinovaná?

Spracovaná soľ je vo všeobecnosti mnohými organizáciami považovaná za veľmi nezdravú látku. Existuje totiž veľký rozdiel medzi spracovanou kuchynskou soľou a skutočnou morskou soľou. Nerafinovaná morská soľ však skutočne podporuje ľudský organizmus zásadným spôsobom a má úžasný vplyv na naše zdravie. Práve preto sa (nerafinovaná) morská soľ v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou. Hľadajte preto nerafinovanú morskú soľ, ktorá má viac svojich vlastných zdravotných vlastností. Rafinovaná morská soľ sa priemyselne zbavuje stopových minerálov. Ak na obale výrobca ako hlavnú zložku uvádza „chlorid sodný“, znamená to, že je rovnako rafinovaná ako kuchynská soľ.

Morská verzus kuchynská soľ

Hlavné rozdiely medzi morskou a kuchynskou soľou sú v ich vzhľade, štruktúre a spracovaní. Morská soľ vzniká odparovaním morskej slanej vody a je minimálne spracovaná, takže si môže zachovať stopové minerály. Minerálna morská soľ závisí od nasýtenosti vody minerálmi, z ktorej sa odparuje. To môže pozmeniť jej chuť alebo farbu. Keď ide o zdravie, minerálov je v bežnej strave málo a počas dňa sa rýchlo spotrebujú. Kuchynská soľ pochádza zo soľných baní a je spracovávaná priemyselne, kde sa tieto minerály odstránia. Okrem jódu – základnej živiny, ktorá pomáha udržiavať zdravú štítnu žľazu – kuchynská soľ zvyčajne obsahuje aj prísadu na zabránenie kryštalizovania.

Čo obsahuje?

Ak hovoríme o skutočnej soli ako je keltská morská soľ alebo ružová himalájska soľ, ktorá má veľa výhod, mala by sa používať denne. Prečo? Vzhľadom na životodarnú výživu morská soľ obsahuje aj:

1.Stopové minerály

Vysoko kvalitné morské soli obsahujú až 60 stopových minerálov. V prípade himalájskej morskej soli je ich údajne až 84. Tak či onak, morská soľ je veľkým zdrojom minerálov, ktorých z bežnej stravy jeme len veľmi málo. Rokmi sa stále ťažšie a ťažšie získavajú z potravín stopové minerály, pretože pôda nemá dostatok živín. Tieto stopové minerály sú však naďalej hojne zastúpené v moriach a oceánoch našej planéty, z ktorých získavame množstvo morskej soli.

2. Pomáha predchádzať dehydratácii

Soľ obsahuje sodík. Ak soľ používame v rozumnej miere, v organizme funguje takto: Voda sa viaže na soľ, čo znamená, že ak solíme príliš veľa, kvôli zvýšeným hodnotám sodíka dochádza k zadržiavaniu vody v tele. Zároveň platí aj opak: strata sodíka vedie k strate vody, čo môže spôsobiť dehydratáciu a extrémny smäd.

3. Výborný zdroj elektrolytu

Minimálne spracovanie nerafinovanej morskej soli umožňuje zachovať veľkú časť svojho prírodného minerálneho obsahu. More môže obsahovať mnohé z hlavných elektrolytov, ako sú sodík, horčík, vápnik a draslík, ktoré sú absolútne nevyhnutné pre naše zdravie.

Elektrolyty majú toľko dôležitých funkcií – od regulácie srdcového tepu až po umožnenie kontrakcie svalov, aby sme sa mohli pohybovať. Morská soľ môže teda pomôcť vyhnúť sa elektrolytovej nerovnováhe, ktorá spôsobuje všetky druhy závažných ochorení, aj smrteľných.

4. Správne fungovanie mozgu, svalov a nervového systému

Morská soľ je nielen nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu, svalov a nervového systému, ale je potrebná aj na prenos elektrických signálov v tele. Prečo je to dôležité? Bez správneho prenosu elektrických signálov v tele, veľa vecí nemusí v organizme pracovať správne. Napríklad, príliš veľa alebo príliš málo sodíka spôsobuje bunkovú poruchu.

5. Tráviaca pomoc

Nedostatok soli v strave môže skutočne negatívne ovplyvniť trávenie. Môže to viesť k procesu, že naše telo nebude schopné produkovať dostatok kyseliny chlorovodíkovej v našom žalúdku. Ak máte príliš málo žalúdočnej kyseliny, môže to vážne poškodiť tráviaci systém. Morská soľ pomáha nášmu telu produkovať správne množstvo chloridu, ktorý je stavebným kameňom žalúdočnej kyseliny.

6. Posilňovač výživy

S dostatkom žalúdočnej kyseliny soľ taktiež pomáha absorbovať vitamíny a minerály, ako je vápnik, zinok, železo, folát a B12 vo vyššej miere. Takže pravidelná konzumácia vysoko kvalitnej morskej soli  pomôže nášmu telu vstrebávať viac živín z potravín, ktoré konzumujeme.

Zdravotné výhody morskej soli

Zdravotné výhody morskej soli zahŕňajú dobrú starostlivosť o pleť, zlepšenie zdravia zubov, úľavu od reumatoidnej artritídy, svalových kŕčov, psoriázy a osteoporózy. Pomáha tiež pri problémoch s akné. Obsah minerálov v soli je už dlho oceňovaný pre svoje omladzujúce účinky na pokožku. Kúpanie v roztoku z mŕtveho mora pomáha udržiavať pleť hydratovanú a revitalizovanú. Štúdie ukázali, že vďaka prítomnosti vysokého obsahu horčíka má soľ aj protizápalový účinok. Morská soľ taktiež pomáha pri detoxikácii tela vyplavovaním toxínov z pórov a zároveň napomáha zlepšovaniu krvného obehu. Okrem spomínaných látok obsahuje aj fluorid, ktorý podporuje zdravie zubov, zabraňuje vzniku kazu. Pravidelné oplachovanie a klokanie vlažnou slanou vodou pomáha zmierňovať bolesti hrdla a krvácanie ďasien. Roztok z morskej soli pomáha taktiež pri znižovaní opuchu okolo unavených očí.

Druhy morskej soli

Existuje mnoho druhov soli, pretože na svete je kvantum slaných morí a oceánov, z ktorých môže pochádzať morská soľ. Navyše má svoje prírodné arómy a farby, ktoré ju robia oveľa chutnejšou a zaujímavejšou pri varení alebo v prírodných kozmetických výrobkoch. Najznámejšie sú však himalájska, havajská a keltská morská soľ.

Himalájska morská soľ je vraj najčistejší druh soli dostupný na našej planéte. Jej vznik sa datuje až k vzniku Zeme a vedci tvrdia, že bola vytvorená zo zvyškov pôvodného primárneho mora. Jej kryštáliky majú krásnu priesvitnú ružovú farbu. Obsahuje všetkých 84 prvkov, ktoré sa nachádzajú aj v našom tele. Lekári tvrdia, že pravidelné konzumovanie himalájskej soli môže pomôcť. Ako a v čom?

  • Pri regulácii obsahu vody v celom tele,
  • podporuje zdravú rovnováhu pH v bunkách (najmä v mozgových bunkách),
  • podporuje zdravú hladinu cukru v krvi,
  • napomáha znižovať príznaky starnutia,
  • napomáha udržiavať čisté a zdravé dýchacie cesty a cievy,
  • zabraňuje svalovým kŕčom,
  • posilňuje kosti,
  • reguluje spánok,
  • podporuje libido,
  • reguluje krvný tlak.

Keltská morská soľ je v porovnaní s himalájskou soľou odlišná zložením a prínosom pre zdravie. Nájdete ju v Bretónsku vo Francúzsku, v blízkosti Keltského mora a je šedivej farby. Ťaží sa dvetisíc rokov starou keltskou metódou, ktorá je rozhodujúca pri zachovaní jej dôležitých prvkov. Zberá sa totiž ručne, za pomoci drevených nástrojov. Jej prirodzená vlhkosť vás len utvrdí v tom, že je životodarným zdrojom zdravia. Ako pomáha keltská soľ?

  • Alkalizujte telo,
  • napomáha odstraňovať tvorbu hlienu,
  • zlepšuje imunitu a funkcie mozgu,
  • zvyšuje energiu,
  • podporujte pokojný spánok,
  • zabraňuje svalovým kŕčom,
  • regulujte srdcový tep a krvný tlak.

Havajská morská soľ je tradičná morská soľ pochádzajúca z týchto ostrovov, do ktorej sa pridáva prírodná červená vulkanická hlina, ktorá je bohatá na oxidy železa. To dodáva tejto morskej soli svoju typickú červenú farbu. Aj napriek tomu, že pre svoje špecifiká je veľmi vyhľadávaná, skutočná havajská soľ vás môže odradiť cenou. Ťažko sa dá totiž nájsť niekde inde ako na havajských ostrovoch.

Všetkého veľa škodí

Hoci má morská soľ zdravotné výhody, nikdy to s ňou nepreháňajte. Používajte ju s mierou. Odborníci ju odporúčajú obmedziť v dennej strave. Ak bude vaša strava príliš bohatá na sodík, môže to spôsobiť zdravotné komplikácie ako vysoký krvný tlak, nadúvanie, slabosť, podráždenie či zášklby svalov.