Losos s rezancami s riasou wakame a sójovo-citrónovým dresingom

Milujem chute ázijskej kuchyne a chcem, aby aj ľudia postupne prišli na to, že exotické, chutné jedlá si vedia s ľahkosťou pripraviť aj doma. A tento losos je skutočne delikátny. Patrí medzi moje obľúbené recepty.

0
207

Počet porcií 4, Čas prípravy (min.) 30,

Ingrediencie:
4 filety lososa s kožou
400 g čínskych pšeničných rezancov[
kúsok (cca 5 cm dlhý kúsok sušenej riasy wakame)
1 čl sezamu[
olivový olej v spreji[
morská soľ
mleté čierne korenie
1 uhorka
110 g červených reďkoviek
2 jarné cibuľky

Ingrediencie sójový dresing:
2 čl arašidového oleja
125 ml svetlej sójovej omáčky
1 1/2 PL octu balsamico
2 PL agáve (trstinového cukru)
60 ml citrónovej šťavy[
1/4 čl drveného čili

Postup prípravy:

  1. V menšej miske si zmiešame suroviny na dresing a dáme bokom.
  2. Uhorku si nakrájame škrabkou na tenké rezance, reďkovku nakrájame na tenké kúsky a jarnú cibuľu šikmým rezom. Takto nachystanú zeleninu dáme bokom.
  3. Do menšieho hrnca napustíme studenú vodu a rezance namočíme na 15 min.
  4. Do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť vodu, nalejeme ju do misky a namočíme do nej riasu wakame a necháme ju napučať.
  5. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov.
  6. Lososa si osolíme a okoreníme. Rozohrejeme grilovaciu panvicu na silnom plameni a nastriekame na ňu olej. Lososa položíme kožou dole a z každej strany ho sprudka opečieme, cca. 1 minútu z každej strany. Preložíme ho na malý pekáč a pečieme 10 minút.
  7. Cestoviny privedieme do varu a varíme 3 minúty. Zlejeme ich do sita a opláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať.
  8. Wakame si nakrájame na rezance. Do panvice nastriekame trochu oleja, rozohrejeme ju na strednom plameni, pridáme sezam a wakame a opekáme 1 minútu, primiešame rezance a opekáme 2 minúty.
  9. Keď je losos upečený, tak ho necháme odstáť 5 minút.
  10. Na tanieri servírujeme rezance so zeleninou a lososom preliatym sójovým dresingom.