Počet porcií 6, Čas prípravy (hod.) 36,

Ingrediencie:
2 kg mix cukina a žltý patizón ( nemusí byť, môže byť čisto cukinový)
3-4PL morskej soli
2dcl bieleho vínneho octu (môžete použiť aj klasický)
3PL nasekanej petržlenovej vňate
1-2 hlavičky cesnaku
čili paprička, alebo drvené čili podľa chuti
1,5dcl olivového oleja

Postup prípravy:

  1. Mladú cukinu a patizón umyjeme a krájame na tenké plátky. Hrúbka by mala byť do 2 mm (ja som použila robota). Vkladáme do väčšej misy a priebežne hojne zasýpame soľou. Zaťažíme tanierom a odložíme do chladničky na 12 hodín.
  2. Na druhý deň vyberieme cukinu z chladničky, vyžmýkame, dáme už do menšej misy a zalejeme octom. Vypotenú slanú šťavu vylejeme. Prikryjeme tanierom a odložíme na ďalších 12 hodín. Ak si spomenieme, tak cukiny v tom octe poobraciame.
  3. Potom do prvej veľkej misy nasekáme petržlenovú vňať, prelisujeme cesnak , nasekáme čili papričku a zalejeme olejom. Premiešame.
  4. Cukinu vyberieme z chladničky, vložíme do väčšieho sita dáme pod vodu a premývame, občas ochutnáme a keď má už príjemnú chuť, ani presolenú ani prekyslenú, vyžmýkame ju z vody a postupne vkladáme do olejovej bylinkovej zmesi. Rukami ju premiešavame, aby sa obalila všetka cukina. Ochutnáme a môžeme ešte dosoliť alebo pridať cesnak a bylinky. V tomto stave sa cukina môže konzumovať, jej chuť bude rovnaká aj po sterilizácii.
  5. Pripravíme si malé poháre a opatrne vkladáme cukinu tak, aby sme vyplnili vzduchové bubliny, pričom olej sa vytláča nahor. Od kraja necháme asi 1,5 až 2 cm voľného miesta. Dobre utrieme okraje pohára, prikryjeme suchým viečkom a sterilizujeme dovtedy, než sa viečko chytí, cca 10-15 minút.
    Ak nemáte patizón, nevadí. Môžte tento šalát robiť čisto z cukín, žltých aj zelených. Farebne je veľmi pekný.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here