Medvedí cesnak 5 krát inak s receptami

Doniesli ste si z prírody náruč čerstvého medvedieho cesnaku, alebo ste ho dostali darom a neviete čo s ním? Pesto, nátierka, šalát, svieža jarná polievka či cestoviny. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

0
11997

Medvedí cesnak môžete využiť na sto spôsobov. Dve veci však majte na pamäti: z medvedieho cesnaku zbierame iba mladé, zelené listy a na jeho úpravu nikdy nepoužívame kovový nôž.

Ako ho spracovať?

Možno vám vŕta v hlave otázka, čo s medvedím cesnakom, ktorý však momentálne nemáte čas ihneď spracovať, prípadne by ste si radi na ňom pochnutnali a na rôzne spôsoby. Tu je odpoveď. Spôsobov na uskladnenie medvedieho cesnaku na horšie časy je hneď niekoľko. Môžete ho bez výčitiek svedomia na pár dní odložiť do chladu. Takto sa v ňom uchovajú všetky dôležité živiny a vitamíny, kvôli ktorým ste ho zbierali. Stačí, ak jeho stonky namočíte do pohára s vodou a šup s ním do chladničky.

Ďalšou vhodnou metódou je aj mrazenie. Sušiť sa ho neodporúča, pretože tak stratí všetky doležité živiny, pre ktoré ho konzumujeme. Ak sa ho už predsa len rozhodnete nejako spracovať, odporúča sa urobiť z neho pesto. Takto si ho odložíte aj na niekoľko mesiacov bez straty chuti a vitamínov.

Medvedí cesnak je bylinka, ktorú môžeme spracovať na mnoho spôsobov, na studeno, ale aj tepelne upravené. My sme vybrali pre vás tieto recepty:

Pesto z medvedieho cesnaku

pesto-2152234

Pesto je asi prvý recept, ktorý napadne každému pri slove medvedí cesnak, ale ako si ho pripraviť? Teraz už budete vedieť, ako na to. Je to inak najzdravší a najlepší spôsob, ako v ňom uchovať potrebné vitamíny.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • olivový olej (ako náhrada zaň môže byť aj ľanový, tekvicový a pod.)
  • orechy (vlašské, lieskové, kešu alebo podľa vlastnej fantázie)
  • mleté chilli alebo chilli omáčka
  • šťava z citróna
  • soľ

Postup:

Medvedí cesnak si pod tečúcou studenou vodou dôkladne umyjeme, pretože pesto budeme pripravovať na studeno. Umyté lístky necháme chvíľu voľne usušiť. Potom ich vložíme do nádoby, v ktorej ho budeme mixovať ručným mixérom. Pred alebo aj počas mixovania môžeme k cesnaku pridať soľ, citrónovú šťavu (podľa chuti) a olivový olej. Olej pridávame podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté. Hotové sa uskladňuje v sklenenej nádobe v chladničke. Dochutiť sa ním dá naozaj čokoľvek. Je to ako omáčka, takže sa vám určite zíde napríklad do cestovín alebo na ryby.

Nátierka z medvedieho cesnaku

Nátierky sú vhodnou alternatívou či na raňajky alebo na večeru, alebo aj v prípade, keď čakáte návštevu a chcete ju prekvapiť niečím novým a zdravým.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • kyslú smotanu
  • tavený syr (Karička alebo Bambino)
  • maslo
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne mleté korenie

Postup:

Tavený syr zmiešame s maslom a kyslou smotanou v pomere 4:1:1. Umyjeme si 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájame ich na väčšie kúsky. Takisto urobíme aj s cesnakom. Pridáme čierne mleté korenie podľa chuti a všetko dohromady vymixujeme. Pomazánku môžeme na koniec pre krajší vzhľad posypať nadrobno posekanými lístkami medvedieho cesnaku. Natrieť si ju môžeme na čerstvý chlebík, rožok alebo bagetku.

Šalát s medvedím cesnakom

Ak nám nenapadá, čo so zvyšným medvedím cesnakom, inšpirujte sa touto chutnou zdravou večerou.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • 1 pohár ovčieho syra naloženého v olivovom oleji a v cibuli
  • nakladané sušené paradajky

Postup:

Všetky ingrediencie necháme voľne odkvapkať. Medvedí cesnak si nakrájame na pomerne väčšie kúsky, môžeme si ho aj natrhať a zmiešame s ostatnými surovinami. Šalát sa zvykne nechať chvíľu odstáť v chladničke. Vtedy sa prepoja všetky chute a je chutnejší.

Svieža jarná polievka s tekvicou a medvedím cesnakom

potato-soup-2152265

Opäť ďalší vhodný recept do knihy zdravých a rýchlych jedál. Polievka je osviežujúca a kto má rád jar, ten si ju zamiluje.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • 1 tekvicu
  • 1 mrkvu
  • 1 zemiak
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 lyžicu masla
  • soľ
  • koreniny na dochutenie: čierne mleté korenie, kari, mletá rasca

Postup:

Tekvicu si olúpeme a nakrájame na malé kocky. To isté urobíme aj s mrkvou a zemiakom. Medvedí cesnak umyjeme a nasekáme nadrobno. Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme kocky tekvice a mrkvy. Prudko a krátko ich orestujeme, zalejeme vodou. Pridáme zemiaky a dochutíme koreninami. Keď sú zemiaky dostatočne uvarené, čo potrvá približne 40 až 45 minút, polievku odstavíme a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka. Porciu načerpanej polievky ozvláštnime ešte nastrúhaným syrom, čersvými posekanými bylinkami či opraženými kockami chleba.

Cestoviny s medvedím cesnakom

pasta-salad-1974762

Cestoviny sú skvelou obmenou všetkých často opakujúcich sa receptov. Navyše je to tá zdravšia varianta a časovo nenáročná.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • strúčiky cesnaku
  • cestoviny (najviac sa hodia celozrné)
  • tvrdý syr
  • olivový olej
  • olivy
  • pasírované paradajky
  • soľ

Postup:

Po umytí lístkov cesnaku dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Vložíme cestoviny a nezabudneme pravidelne miešať. Kým sa nám uvaria, na panvici si osmahneme najemno nakrájaný cesnak, ku ktorému potom pridáme pasírované paradajky, soľ a za občasného miešania zohrievame. Do vzniknutej masy ešte hodíme nakrájané olivy. Uvarené cestoviny scedíme, nepremývame v studenej vode! Nalejeme na ne paradajkovú masu, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a nadrobno nasekaným medvedím cesnakom.

Prajeme vám dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here