Mini hamburgery s „hranolčekmi“

Máte radi hamburgery s hranolčekmi? Tieto sú síce bez žemle, zato sú skvelou a najmä rýchlou alternatívou tých klasických. Naša verzia mini hamburgerov s pečenými „hranolčekmi“ z hokaida a sladkého zemiaku bude určite chutiť nielen športovcom, ale aj deťom.

0
203

Počet porcií 4, Čas prípravy (min.) 45

Ingrediencie:
500 g hovädzieho mletého mäsa
50 g syru feta
1 veľká cibuľa, nasekaná na drobno a upečená do hneda s tymiánom na olivovom oleji
1/2 ČL horčice
soľ
čierne mleté korenie
2 PL ovsených otrúb
2 bielka


Ingrediencie na hranolky:
2 sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na hrubšie hranolky
1/2 (cca 500 g) tekvice hokaido so šupou, nakrájané na rovnako hrubé kusy ako sladký zemiak
4 PL olivový olej
1 ČL zarovnaná sušeného cesnaku
1 ČL steakového korenia bez soli
1/2 ČL soli[

Postup prípravy:

  1. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov.
  2. Suroviny na hamburgery zmiešame dokopy a necháme odležať asi 20 minút.
  3. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme sladké zemiaky a tekvicu. V miske zmiešame olej, soľ, steakové korenie bez soli a sušený cesnak, poriadne zamiešame a touto zmesou potrieme sladké zemiaky a tekvicu. Dáme piecť na cca 25 – 40 minút. Záleží od hrúbky zemiakov a tekvice.
  4. Na dosku si poukladáme vytvarované hamburgery. Do grilovacej panvice dáme trochu olivového oleja a rozohrejeme na silnejšom plameni. Hamburgery opekáme z oboch strán, aby sa zatiahli. Potom stiahneme plameň na stredný, aby nám hneď neprihoreli, a opekáme 15 minút. Počas opekania ich asi 5x pootáčame z každej strany.
  5. Ako prílohu si okrem hranolčekov môžete pripraviť napríklad chutný šalát z poľníčku, rukoly, paradajky a uhorky, dochutený vínnym octom.