Nie je soľ ako soľ

Možno si poviete, soľ tu bola vždy a, samozrejme, viem ako vyzerá. No i v tomto prípade existuje mnoho druhov, ktoré sa líšia farbou, pôvodom, typom spracovania alebo obsahom minerálov a stopových prvkov. Existujú zdravšie alternatívy, čo sa, samozrejme, odráža aj na cene jednotlivých druhov soli a  záleží len na vás, koľko ste ochotní za svoje zdravie obetovať. Solíme predsa dennodenne a k životu ju potrebujeme, tak prečo si nevybrať to najlepšie, čo nám súčasný trh ponúka? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete o tom, aké druhy soli poznáme.

0
741

Aké druhy a typy soli vlastne existujú?

Jednotlivé druhy soli sa rozdeľujú podľa toho, či boli spracované alebo sú prírodné, podľa miesta výskytu, farby, intenzity jodizácie a obsahu jednotlivých zložiek. V súčasnosti sa na trhu vyskytujú tieto druhy soli:

Sol_1_kuchynska

Kuchynská soľ

Klasickú kamennú soľ pozná vari každý. Získava sa prevažne z vrstiev soli usadenej v zemi a skladá sa z priesvitných kryštálov, ktoré majú veľkosť od prachových častíc až po veľké zrná. Potom sa soľ upravuje pomocou mletia, presievania a čistenia.

Vákuovaná soľ

Výroba vákuovanej soli spočíva v ťažbe soľného roztoku – soľanky, ktorý sa odparuje a kryštalizuje. Neskôr sa suší v obrovskom bubne pri teplote 200 stupňov Celzia a tým sa získava soľ s obsahom viac ako 99 % NaCl.

sea salt in wooden spoon

Morská soľ

Získava sa odparovaním morskej vody a veľmi záleží od oblasti, z akej soľ pochádza. Obsahuje zdraviu prospešný jód, avšak často sa do soli pridáva umelo. Na rozdiel od normálnej soli, kryštáliky morskej soli majú tvar vločiek a rozpúšťajú sa rýchlejšie ako kryštáliky kamennej soli.

Himalayan pink salt in a burlap sack

Himalajská soľ

Je typická svojou ružovkastou farbou a pochádza zo vzdialených končín Ázie – z panenskej prírody himalájskych hôr. Obsahuje veľké množstvo minerálov a na rozdiel od kuchynskej a morskej soli sa do nej nepridávajú žiadne iné látky. Je tou správnou voľbou, ak chcete variť zdravo a bez akejkoľvek chémie.

Hawaiian red sea salt

Červená lávová soľ

Pochádza z Havajských ostrovov a jedná sa o morskú soľ s nezameniteľnou farbou – získanou za pomoci oxidu železa. Môže sa používať bežne v kuchyni, ale slúži najmä na nasolenie mäsa za účelom jeho ďalšieho sušenia.

Sol_1_cerna_lavova

Čierna lávová soľ

Táto soľ sa taktiež získava na Havajských ostrovoch, no názov lávová neznamená, že pochádza z lávy. Vzniká totiž odparovaním morskej vody, po ktorom sa kryštály soli ručne zbierajú. Následne prechádzajú procesom tzv. kúpeľa v popole z kokosových škrupiniek, vďaka ktorému získava čiernu farbu. Je jedlá, no oveľa viac sa využíva ako zložka exfoliačných masiek alebo počas kúpeľných a kozmetických procedúr.

Danish smoked salt in a wooden bowl isolated on white background

Údená soľ

Ak ste fajnšmeker, určite stojí za to ochutnať dymom zaúdenú soľ. Väčšinou sa jedná o soľ morskú, ktorá sa údi po dobu 14 dní. Ak ju pridáte do pokrmu, získate typickú údenú príchuť. Pri solení si však dávajte pozor, pretože vďaka intenzívnejšej chuti stačí soliť menej, ako sme zvyknutí pri normálnej soli.

Sol_1_Kala Namak

Kala Namak

Veľmi tmavá soľ čiernej, sivej, béžovej alebo červenej farby – podľa náleziska, ktorá sa ťaží v Pakistáne, a tentokrát je jej pôvod zčasti „lávový“. Obsahuje veľký podiel železitých a siričitých zložiek a pripomína chuť „načatých“ vajec. Vďaka svojmu nezameniteľnému pachu sa v kuchyni príliš nevyužíva, až na ochutenie indického chutney, kari alebo tofu práve vďaka tomu, aby pripomínali chuť vajec.

Sol_1_Jukyom

Jukyom – kórejská „bambusová“ soľ

Táto špeciálna soľ sa vyrába pomocou dutej stonky bambusu. Tá sa naplní morskou soľou, obidva konce sa následne upchajú ílom a bambus sa niekoľkokrát nechá prejsť ohňom. Íl vytiahne zo soli škodliviny a z bambusu sa do nej dostanú telu prospešné látky.

Momentálne sa táto soľ predáva v Kórei ako ľudový liek na všetky problémy – pálenie záhy, žalúdočné vredy či dokonca rakovina. Jej liečivý účinok však doteraz nebol vedecky potvrdený…

white sea salt background image with white flower

Soľný kvet

Medzi labužníkmi je často označovaná ako kráľovná všetkých solí alebo kaviár medzi soľami. Obsahuje najjemnejšie soľné kryštáliky, ktoré vznikajú len v optimálnych podmienkach v horúcich a veterných dňoch na morskej hladine. Následne sa ručne zbiera tenučká vrstva a pomocou drevenej lopaty sa suší na slnku. Keďže je čisto prírodná, bez akýchkoľvek prísad, je veľmi bohatá na minerálne látky a stopové prvky a vždy je trochu vlhká.

Druhov solí je mnoho, stačí si naozaj len vybrať. Ak budete mať problém pri zháňaní a nenájdete ju v obyčajnom supermarkete, stačí navštíviť obchod so zdravou výživou alebo presurfujte internet. Na webových stránkach je dokonca mnohokrát lepšia cena ako v kamennom obchode.

Soli zdar!