Obrátený ovocný koláč

Tento koláč je svieži, ľahký a fantastický. A veľmi variabilný. Dokonale ho prispôsobíte svojej chuti. Môžete použiť jablká, slivky, broskyne, výborný je aj s hruškami a s bobuľovým ovocím. Či už samostatne, alebo v rôznych kombináciách. Taktiež orechy necháme na vašom výbere, vlašské, lieskovce, mandle alebo aké máte radi, stačí jednoducho pár minút opražiť v rúre alebo na suchej panvici a rozomlieť či nakrájať na kúsky. Ďalšie možnosti experimentovania ponúkajú koreniny, prisypte škoricu, perníkové korenie, kardamóm alebo len kakao. Naozaj je to len a len na vás. Spravte si z neho rodinnú tradíciu alebo vždy vyskúšajte novú kombináciu.

0
804

Počet porcií 8-10, Čas prípravy (min.) 15, Čas pečenia (min.) 55

Ingrediencie našej verzie z fotografie:
1-2 jablká olúpané a nakrájané na plátky
za hrsť bobuľového ovocia
80 g polohrubej bielej múky (ideálne, ak zoženiete špaldovú, ale môžete použiť aj pšeničnú)
50 g špaldovej hladkej alebo polohrubej múky celozrnnej
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
1 štedrá ČL kakaa (škorica, perníkové korenie a pod.)[
70 g mletých lieskovcov[
80 g zmäknutého masla alebo kvalitného oleja
70 g trstinového cukru[
2 vajcia
120 g jogurtu alebo smotany
kúsok masla na vymazanie formy
1-2 PL trstinového cukru + 1 vanilkový cukor na vysypanie formy

Dajte si záležať na rozložení ovocia, koláč sa bude podávať prevrátený spodnou vrstvou hore.

Postup prípravy:

  1. Rúru rozpálime na 170 stupňov (bez ventilátora).
  2. Tortovú formu dôkladne vystelieme alobalom. Vyhneme sa tak nepríjemnému čisteniu pripálenej ovocnej šťavy a v prípade otváracej formy aj čisteniu rúry. Alobal potrieme maslom a poprášime cukrom. Naukladáme ovocie v kruhoch, pekne jeden plátok na druhý.
  3. V jednej miske zmiešame obe múky, orechy, sódu, soľ a kakao.
  4. V druhej miske ručne vyšľaháme vajíčka s cukrom, prišľaháme maslo/olej a potom aj jogurt.
  5. Prisypeme múčnu zmes. Cesto premiešame a vylejeme na ovocie, opatrne rozotierame po celom povrchu. Naozaj treba dávať pozor, aby sme si nenarušili efektné rozloženie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 50 minút.
  6. Necháme pár minút odpočívať a preklopíme na podnos. Opatrne dáme preč alobal. Ozdobiť môžeme čerstvým ovocím, jogurtom alebo šľahačkou. Dobrú chuť!