Divoká ryža má typickú chuť, ktorá dokáže preraziť vôňu a arómu jemných surovín v ďalších zložkách pokrmu. V správne dochutenom pokrme má však svoje čaro. Skúste toto rizoto a budete milo prekvapení jeho príjemnou chuťou.

Počet porcií: 2, Doba prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:

  • 300 g žltej cukety (môžete použiť i zelenú) nakrájanú na menšie kocky
  • 120 g hokaida, nakrájaného na kocky
  • 220 g žltého patizónu (pokojne i bieleho, ale ak nemáte, tak nahraďte cuketou)
  • 120 g divokej ryže
  • 3 dl hovädzieho vývaru
  • 3 strúčiky cesnaku (2 si nasekáme na drobno a 1 si prelisujeme až na záver varenia)
  • 1 žltá cibuľa, nasekaná na drobno
  • 2 ČL hubového korenia
  • 10 g sušených rýdzikov (pokojne dajte aj iné huby)
  • čierne mleté korenie
  • himalájska soľ
  • 1 PL kokosového oleja bez vône
  • 2 PL olivového oleja
  • 70 ml kokosovej smotany
  • voda podľa potreby
  • avokádo, nakrájané na kocky
  • limetková šťava podľa chuti

Postup:

  1. Do veľkej panvice dáme kokosový olej. Pridáme cibuľu a opekáme asi pol minúty, potom primiešame hokaido a nasekaný cesnak a opekáme ešte 1 minútu. Pridáme ryžu a premiešame.
  2. Zmes zalejeme vývarom, pridáme huby, himalájsku soľ a hubové korenie a varíme prikryté asi 30 až 40 minút. (Medzitým zmes občas premiešame a kontrolujeme, aby v rizote bolo dosť tekutiny. V prípade potreby dolievame vodu.)
  3. Medzitým si v druhej panvici na olivovom oleji poopekáme do zlatohneda cuketu a patizón a dáme ich bokom do misky.
  4. Rizoto odkryjeme, skontrolujeme, či je ryža hotová (táto divoká ryža bude stále taká tvrdšia, ale spoznáte podľa jej špicov, že je hotová – začnú sa oddeľovať). Pridáme kokosovú smotanu a opečenú cuketu s patizónom, prelisovaný cesnak a čierne mleté korenie a povaríme asi 3 minúty.
  5. Podávame na tanieri s nakrájaným avokádom, ktoré pokvapkáme limetkovou šťavou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ