Silviine zdravé recepty sacharidovej vlny

0
372
Kurací špíz

 

Hovädzí steak s hríbmi a zeleninou

Hovädzí steak s hríbmi a zeleninou
Hovädzí steak s hríbmi a zeleninou

Jednoduchá príprava, naraz môžete ľahko pripraviť viacero porcií.

Suroviny (4 porcie):

400 g brokolice
400 g zemiakov
3 roztlačené strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ
500 g hovädzieho mäsa
3 a ½ šálky hríbov
250 g nízkotučnej smotany

Postup prípravy:

Najprv si umyjeme a očistíme brokolicu a zemiaky. Z brokolice odrežeme ružičky od hlúba a zemiaky nakrájame na podlhovasté pásy. Všetky kúsky dáme do misky a polejeme olivovým olejom s roztlačeným cesnakom, poriadne premiešame, aby sa olej a cesnak dostali všade. Všetko vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie, okoreníme a osolíme. Pečieme 12 – 15 minút, kým zemiaky nezmäknú a brokolica na koncoch nezhnedne. Na panvici si medzitým ugrilujeme steak. Keď je steak prepečený, pridáme hríby a ešte pár minút pražíme. Do tej istej panvice vlejeme smotanu a necháme ju na miernom plameni trochu zhustnúť. Steak podávame s hríbmi, vrch polejeme trochou smotany. Ako prílohu naservírujeme pečené zemiaky a brokolicu.

Kurací špíz

Recept, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Špízy nielen zasýtia, ale aj dokonale chutia.

Suroviny (1 porcia):
170 g kuracích pŕs
1 PL kokosového oleja
1 menšia cuketa
2 strúčiky cesnaku
morská soľ
čierne korenie
½ ČL oregana
½ ČL mletej červenej papriky
½ ČL rasce
1 ks červenej papriky
¼ červenej cibule

Postup prípravy:

Kuracie prsia nakrájame na kocky. Roztlačený cesnak zmiešame s kokosovým olejom, soľou, korením, mletou paprikou a rascou. Zeleninu nakrájame na veľké kusy. Zmes s olejom nalejeme na kurča a zeleninu. Na grilovaciu ihlu striedavo napichávame zeleninu a kuracie mäso. Špízy uložíme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch 30 minút. Špízy môžeme aj ugrilovať, budú mať chrumkavejšiu chuť.

Kurací špíz
Kurací špíz

Pizza cesto z cukiny s mozzarellou

Pizza cesto z cukiny s mozzarellou
Pizza cesto z cukiny s mozzarellou

Základný recept na pizza cesto doplnený o pastu z paradajkovej omáčky, papriky, mozzarelly a korenia.

Suroviny (3 porcie):
cukinové cesto:
2 menšie vajcia
1 cukina (umytá strúhaná bez olúpania)
280 g celozrnnej múky (alebo mletých ovsených vločiek)
1/3 ČL čierneho korenia
talianske bylinky

omáčka:
2/3 šálky paradajkovej omáčky
1 ks papriky
200 g nízkotučnej mozzarelly
mix korenia na pizzu alebo špagety

Postup prípravy:

Do misky vložíme vajcia, korenie, bylinky a všetko premiešame. Pridáme nastrúhanú cukinu, múku a znovu dobre premiešame. Plech na pečenie potrieme olivovým olejom. Z cesta vytvarujeme okrúhly tvar s priemerom približne 25 cm. Cesto vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch. Po 15 minútach cesto otočíme a pečieme ďalších 10 minút. Na vrch upečenej pizze rozotrieme paradajkovú omáčku, na ňu uložíme nakrájanú papriku a mozzarellu, dochutíme korením. Pizzu znovu vložíme do rúry na 10 – 15 minút, kým sa mozzarella nerozpustí.

Proteínové palacinky

Proteínové palacinky
Proteínové palacinky

Ak použijete mliečny proteín, palacinky budú šťavnatejšie. Ak použijete srvátku, budú suchšie.

Suroviny (1 porcia):
30 g jemne mletých ovsených vločiek
3 ks vaječných bielkov
20 g proteínového prášku, príchuť čokoláda (alebo srvátky)
1 ČL kakaa

Postup prípravy:

Všetky prísady dáme do misky a pár minút miešame. Panvicu potrieme olivovým olejom, zmes nanesieme lyžicou na panvicu a roztiahneme do tvaru jednej palacinky.  Môžeme však urobiť aj niekoľko malých palaciniek. Pár minút pečieme, kým sa palacinka nedá oddeliť od panvice. Otočíme a pečieme z druhej strany.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ