Strašiak menom chlór

V dnešnej dobe je už nie len trendom, ale i našou povinnosťou starať sa o svoje zdravie čo najlepšie. Okrem kvalitnej a vyváženej stravy by sme mali dbať aj na rovnako kvalitný a vyvážený pitný režim. Čítame etikety na potravinách, snažíme sa vyhýbať chemickým konzervantom s neblahým vplyvom na náš organizmus. Uvedomujeme si, že je nevyhnutné piť niekoľko litrov vody denne, aby sme si neprivodili dehydratáciu a nepríjemnosti s ňou spojené. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, čo obsahuje obyčajná pitná voda, ktorú si napustíte do pohára z vodovodu?

0
244

Dlhá cesta z vodárne na stôl

Aby sme si mohli vodu napustiť doma do pohára, či do vane, musí prejsť dlhú cestu z vodárenskej spoločnosti do nášho vodovodného potrubia. Táto cesta obnáša úpravu vody, filtráciu a dezinfekciu, ktorá zabezpečí splnenie požiadaviek ustanovených zákonom. Kým voda dorazí na náš stôl, musí prejsť rôznymi potrubiami, ktoré žiaľ môže byť znečistené, či poškodené. Aby si zachovala potrebnú kvalitu, je potrebné ju niekoľkokrát počas tejto „cesty“ dezinfikovať. Dezinfekcia sa vykonáva pridaním stanoveného množstva chlóru do vody.

Účinky chlóru na organizmus

Chlórovanie vody určite poznáte z verejných kúpalísk, či plavární. Táto metóda sa používa približne 50 rokov a zabraňuje množeniu nežiaducich baktérií a mikroorganizmov. Hoci je chlórovanie veľmi účinnou metódou úpravy a dezinfekcie pitnej vody, má žiaľ aj svoje tienisté stránky. Samotný chlór totiž nie je tak nebezpečný, ako jeho vedľajšie produkty, ktoré vznikajú chemickou reakciou s pridanými dezinfekčnými látkami v pitnej vode. Sú to najmä trihalometány a halogenoctové kyseliny, spájané s rakovinou, reprodukčnými a vývojovými vadami. Chlór, v kombinácii s ďalšími zložkami môže spôsobiť alergické reakcie, ako vyrážky, bolesti hlavy, či tráviace problémy.

 Ako obmedziť príjem chlóru?

Hoci je kvalita pitnej vody, ako aj obsah chlóru v nej, pravidelne kontrolovaný, môže sa stať, že nastane jeho dočasný výkyv, napríklad po odstávke vody a vplyvom havarijného stavu a následnej opravy potrubí. Tu je niekoľko zásad, ktoré však preventívne môžete dodržiavať, aby sme minimalizovali riziko nebezpečného vplyvu na organizmus:

  • Vodu zbavíte chlóru len cca 15 minútovým varom, či odstátím minimálne 8 hodín.
  • Pokiaľ má voda z vodovodu zafarbenie, či zápach – nekonzumujte ju a kontaktujte vodárenskú spoločnosť.
  • Ak používate na pitnú vodu filtráciu, vedzte že vodu zbavujete aj zdraviu prospešných minerálov – tie je potrebné pravidelne dopĺňať napríklad konzumáciou minerálnych vôd.
  • Pramenitá voda predstavuje základ pitného režimu. Garanciu kvality vody dosiahnete pitím balenej vody. Tá je zárukou čistoty, ale i konštantného zloženia. Zaraďte do svojho pravidelného pitného režimu kvalitné minerálne vody. Slovensko sa pýši takmer 1600 prameňmi- stačí si len vybrať.