Vege burger z mungo klíčkov

0
189

Tak a máme tu opäť klíčky MUNGO – zdravota dobrá 😉

Hľadala som ďalšie využitie mungo klíčkov okrem šalátiku a vynikajúcej šťavy – vitamínovej bomby – a napadlo mi vyskúšať vegetariánsky burger a podarilo sa… Let’s go!

Ingrediencie:

  • mungo klíčky
  • jarná cibuľka
  • červená repa
  • olivový olej
  • pomletá pohánka
  • kukurica (konzerva)
  • cesnak
  • petržlenová vňať
  • oregano čerstvé
  • citrónová kôra
  • zeleninové obloženie – ľadový šalát, rajčina, červená cibuľa, paprika, rukola
  • horčica/kečup – kto čo má rád
  • bylinky, korenie, slnečnicové semiačka
  • buď žemlička, alebo (ako sme my použili) tortilla

1465046865484

Postup:

Najskôr som si mungo klíčky prevetrala cez šalátovú odstredivku, pokrájala som si jarnú cibuľku a nastrúhala červenú repu. Do veľkého woku som si šupla oliváč, nech sa nám poriadne rozpáli, nasledovali ho vzápätí jarná cibuľka a cesnak, troška ich treba po tom oliváči ponaháňať, nech nám chytia peknú sklovitú farbu a rozvoňajú celú kuchyňu. O chvíľu tam už aj leteli všetky mungo klíčky, nastrúhaná repa, petržlenová vňať s oreganom.

Prihodila som soľ, koreniny – opäť dávam rímsku rascu, koriander, tymián, bazalku, ligurček, chilli, trocha kajanského, čierne pomleté korenie a trošička saturejky. Z každého odoka (môžu aj nemusia byť, každý, ako uzná za vhodné, čo použiť). Premiešala som to a nechala tak 20 minútok podusiť, variť, opiecť odokryté.

Potom som všetko šupla do veľkého mixéra a rozmixovala, prihodíme tam ešte zopár, tak za hrsť, slnečnicových semiačok a domixujeme definitívne na hmotu, z ktorej už budme tvarovať fašírky, burgre, čokoľvek :D. Pekne vo svojich ručičkách najlepšie.

Nachystáme si gril alebo panvicu, šupneme troška oliváču na vrch, rozpálime a hodíme tam naše krásne vytvarované burgery. A už len čakáme, kým sa nám ugrilujú/upečú z oboch strán. Kto chce a má čas, môže si nechať hmotu odležať v chladničke 2 ať 3 hodiny, prípadne ak vám niečo zostane na druhý deň, aj táto verzia je vynikájúca.

Kým sa nám grilujú vo vlastnej šťave naše burgeríky, nachystáme si tortillu ohriatu na sucho na vedľajšom grilovacom mieste a fakt iba na sekundu, aby sa nespiekla :D. Natrieme horčicou prípadne kečupom, dáme cibuľku, šalátik, rukolu, rajčinky, papriku, chilli omáčku a na vrch už len hotové fašírky, 2-3, koľko kto zvládne 😀 (v prípade žemličky si obložíte žemličku a do nej burger).

Je to vynikajúce MŇAM!