Vo Važci vyrábajú oceňovanú ovčiu bryndzu

Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry ich priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádzajú aj v chránených územiach, pre farmárov znamená hospodárenie v duchu enviromentálnej udržateľnosti. Na Ekofarme Važec sa toho držia už desaťročia a ich výrobky získavajú nielen ceny, ale čoraz viac aj priazeň zákazníkov. A v zlepšovaní nepoľavujú ani dnes – chystajú mnoho noviniek.

0
21612

Farma vo Važeckom kraji, ktorým bol legendárny český maliar Ján Hála (inšpiroval aj logo farmy) natoľko očarený, že tam strávil veľkú časť svojho života, sa nachádza prevažne v nadmorskej výške priemerne 900 m. n. m., čo vyhovuje viac živočíšnej výrobe, a tak sa pod Tatrami sústreďujú najmä na chov hovädzieho dobytka a oviec. „Obhospodarujeme 1 550 hektárov trvalo trávnych porastov a 470 hektárov ornej pôdy. Ekologické hospodárstvo vyzerá v praxi ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých horských pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach, majú dostatok pohybu a sú spokojné. A všetko je bez akýchkoľvek chemikálií. To, čo nám príroda dá, jej vraciame formou regenerácie ekosystémov – tak ako to kedysi robili naši predkovia,“ potvrdzuje riaditeľka farmy Petra Maľaková s tým, že práve prostredie je tou tajnou ingredienciou lahodnosti ich produktov BIO kvality.

Pravá bryndza

Pod Kriváňom sa môžu popýšiť aj unikátom – bryndzou vyrábanou z čisto ovčieho mlieka. „Ovečky sa pasú na lúkach nedotknutej panenskej prírody, nepoznajú stres, umelú výživu ani antibiotiká. A preto je táto bryndza jedna z najlepších,“ dodáva. Nemenej chutná
je aj zmesná bryndza, ktorá sa na farme vyrába počas obdobia, keď sa už ovečky nedoja. Okrem Slovenska a pár okolitých krajín bryndzu nikde nepoznajú, pritom má obrovské blahodarné účinky na naše zdravie, keďže v jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. „Bryndza je skvelá na prevenciu rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), pri zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak. Ale tieto fenomenálne účinky má len bryndza vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka,“ vysvetľuje Maľaková.

Dokazujú to aj mnohé ocenenia, ktoré Ekofarma Važec získala na rôznych súťažiach. Na celoslovenských ovčiarskych slávnostiach vo Východnej Ovenálie v minulom roku ocenili mimoriadnou cenou ich biely ovčí jogurt a zaujala aj ich 100% ovčia bryndza, ktorá bola ocenená, ako aj v minulom roku, aj v tomto – získala tretie miesto. Okrem toho sa stala najobľúbenejšou biopotravinou roka 2016 u spotrebiteľov. Farma pravidelne boduje aj v súťaži o najkrajší chotár, niekoľkokrát ju
už vyhrali a v minulom roku si vybojovali tretie miesto.

Neďaleké pasienky dosievajú pastevnými zmesami a plochy ďalej od hospodárskeho dvora zase lúčnymi zmesami, aby mali dostatok kvalitnej senáže. Celá rastlinná výroba, vrátane plodín na ornej pôde je tak podriadená živočíšnej. „Výsledným produktom je vysokokvalitné kravské mlieko, ktoré vyvážame i do Talianska a Nemecka spolu s ďalšími chovateľmi prostredníctvo odbytového družstva BIO Tatry. Odbytové družstvo vyvezie mesačne
do 60-tisíc litrov,“ pochvaľuje si Maľaková.

Mäso ako nikde inde

Na farme pod Kriváňom, ktorá svoju novodobú ekologickú históriu píše od roku 2005, hoci pôvodné družstvo vzniklo už v roku 1960, majú stále veľké plány. Už tretí rok tu neutícha ani stavebný boom. Zrekonštruovali sa maštale či dojáreň, vynovený je aj prístrešok na stroje aj senník. Pred dokončením je aj unikátny bio bitúnok, mäso s prívlastkom bio bude v ponuke už začiatkom roka 2018.

Nielen samotná farma, ale aj predajňa (so širokým portfóliom vlastných produktov – syry, bryndza, žinčica, oštiepky, parenice, nite, jogurty) priamo pred družstvom sa už stala obľúbenou zástavkou turistov neďalekej Važeckej jaskyne. Cestovný ruch pod Tatrami žije, agroturistiku by však chceli na farme podporiť aj s novým odbytovým centrom a reštauráciou.