Využitie klíčkov v kuchyni môže byť veľmi rôznorodé. Pridajte si ich do šalátov, nátierok, polievok alebo len tak na chlieb či do smoothie nápojov. Ak neviete, čo k nim, inšpirujte sa týmito receptami. Vypestovať klíčky si môžete aj doma. Stačí pár dní a dočkáte sa zdravej chutnej úrody. Písali sme o tom v tomto článku.
Okrem varenia, zapekania či blanšírovania sa dajú klíčky využiť aj v studenej kuchyni, no ich tepelná úprava nie je na škodu. Zbavíte ich nežiaducich baktérií a prípadnej straty vitamínov sa nemusíte báť. Ich príjemná chuť vás prekvapí. Budú vám pripomínať hrášok alebo kukuricu.
Prečítajte si: 15 spôsobov ako použiť Chia semienka v receptoch
Jarný šalát s mungo klíčkami
Zelenú fazuľu mungo radíme medzi tú najchutnejšiu strukovinu, z ktorej vzídu chrumkavé a veľmi výživné klíčky. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovnajú mäsu a po vyklíčení chutia ako mladý hrášok. Táto odroda je veľmi často vyhľadávaná hlavne pre chuť a rýchly proces klíčenia. Sú výborným zdrojom vitamínu B, vápnika, horčíka, kyseliny listovej, bielkovín, draslíka a vlákniny.
Budeme potrebovať:
- uhorky
- paradajky
- reďkovky
- za hrsť mungo klíčkov
- olivový olej
- balzamikový ocot
- čerstvé bylinky
- himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Zeleninu – uhorky, paradajky a reďkovky si nakrájame na kocky, ktoré osolíme, okoreníme, polejeme olivovým olejom a pokvapkáme balzamikovým octom. Na vrch nasekáme čerstvé bylinky podľa chuti a posypeme mungo klíčkami. Všetko spolu premiešame a podávame.
Na mungo klíčky je potrebné nechať si minimálne 3 až 4 dni klíčkovania. Na konzumáciu vám poslúžia už centimetrové klíčky. Nevýhodou mungo klíčkov oproti iným je ich doba spotreby. Ak ich neskonzumujete ihneď, čerstvé vám vydržia maximálne dva dni v chlade.
Receptík na: Rizoto z divokej ryže s hokaidom, cuketou, patizónom a avokádom
Avokádová nátierka s klíčkami
Na túto nátierku sú vhodné napríklad aj reďkovkové klíčky. Vraj jedna polievková lyžica týchto klíčkov je akoby sme zjedli 30 reďkoviek. Chuťou sú pálivejšie, preto sú vhodné do šalátov alebo nátierok.
Budeme potrebovať:
- zrelé avokádo
- strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- za hrsť reďkovkových (alebo iných) klíčkov
- himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Z mäkkého avokáda vydlabeme dužinu a v nádobe ju rozdrvíme vidličkou. Pridáme roztlačený cesnak a pár kvapiek citrónovej šťavy. Okoreníme a osolíme podľa chuti. Nátierku natrieme na chlieb a husto posypeme reďkovkovými alebo inými klíčkami.
Kuracia čína s rezancami a klíčkami
Čínske ryžové rezance sú často vyhľadávané pre ich jemnú lahodnú chuť a vhodnú alternatívu k pšeničným cestovinám.
Budeme potrebovať:
- kuracie prsia
- ryžové rezance
- jednu čerstvú červenú papriku
- mletú červenú papriku
- za hrsť klíčkov (podľa vlastnej chuti)
- olivový olej
- himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky
Postup prípravy:
Kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a prudko opečieme. Pridáme posekané čerstvé bylinky, mletú červenú papriku a na kocky nakrájanú čerstvú červenú papriku. Chvíľku orestujeme a podlejeme trochou vody, alebo vývarom. Kým sa nám mäso s bylinkami a paprikou bude dusiť do mäkka, uvaríme si ryžové rezance. Po uvarení ich pridáme k mäsu aj s klíčkami. Všetko spolu premiešame, krátko orestujeme a ihneď podávame.
TIP na šalát: Marinovaný, nakladaný šalát z cukety a patizónu s cesnakom a čili
Jarná polievka s klíčkami
Ak si chcete pripraviť chuťovo pestrú polievku podávanú s klíčkami, vypestujte si rôzne druhy klíčkov. Bude to nielen zmes rôznych chutí, ale aj vitamínová bomba. Ktoré klíčky spolu chuťovo ladia? Vyberte pšenicu, raž a šošovicu. Tieto semená nechajte naklíčiť a uvarte si z nich výdatnú jarnú polievku.
Budeme potrebovať:
- jednu kocku zeleninového bujónu
- jeden surový zemiak
- jednu surovú mrkvu
- 5 dl kyslého mlieka alebo kefíru
- 3 polievkových lyžíc ovsenej múky
- jednu hrsť mrazeného hrášku
- jednu hrsť mrazenej kukurice
- dve hrste klíčkov pšenice
- dve hrste klíčkov raže
- jednu hrsť klíčkov šošovice
- himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- mletý muškátový oriešok
- citrónú šťavu alebo ocot
Postup prípravy:
Do hrna dáme variť približne dva litre vody. Keď voda zovrie, vložíme do nej zeleninový bujón, na kocky nakrájaný zemiak a na kolieska nakrájanú mrkvu. Ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Necháme pomaly vrieť. Za ten čas si pripravíme zálievku spojením kyslého mlieka alebo kefíru a ovsenej múky. Zmes vymiešame dohladka. Ochutnáme polievku spolu so zemiakmi a mrkvou. Ak budú polomäkké, vlejeme zálievku a miešame, aby sa nám polievka nezrazila. Pridáme hrášok, kukuricu a všetky klíčky. Ak máme čerstvú petržlenovú vňať, môžeme ju posekať a pridať do polievky. Polievka získa výraznejšiu a lahodnejšiu chuť. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, dolejte horúcu vodu. Polievku odstavíme akonáhle zelenina zmäkne. Na záver ju dochutíme citrónovou šťavou alebo octom. Pozor však, neprežente to!
Klíčkové fašírky
Existuje množstvo receptov, do ktorých je vhodné pridať klíčky. Niekedy nimi stačí ozvláštniť bežné jedlo a to ihneď získa novú príchuť. Jedli ste už fašírky iba z klíčkov? Ochutnajte ich, nebudete ľutovať. Najvhodnejšie na ich prípravu sú klíčky z mungo fazule.
Budeme potrebovať:
- 250 g mungo klíčkov
- 50 g špaldovej (alebo aj inej) múky
- jednu stredne veľkú cibuľu
- jeden strúčik cesnaku
- olivový olej
- himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Klíčky a cibuľu nakrájame nadrobno a krátko orestujeme na kvapke oleja. Vložíme do mixéra a rozmixujeme. Do vzniknutej zmesi pridáme múku, kúsok oleja, roztlačený cesnak, soľ a korenie. Z dobre rozmiešanej masy tvarujeme menšie fašírky, ktoré ihneď vysmážame v oleji. Ak sa chcete vyhnúť smaženiu, fašírky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a nechajte piecť v rúre. Ak máte pocit, že vám fašírky ešte počas tvarovania nedržia pokope, pridajte jedno vajíčko.
Klíčky sú vitamínová bomba, ktorá vás postaví na nohy, posilní imunitu, privedie k zdravému stravovaniu a správnemu životnému štýlu. Vyskúšate ich? Dobrú chuť!
[…] 5 zdravých receptov s domácimi klíčkami […]