Stolovanie utužuje rodinné vzťahy a dáva pocit spolupatričnosti. Základom zdravej výživy je čerstvé ovocie a zelenina, domáca hydina, celozrnné pekárenské výrobky a kvalitné mliečne výrobky. Chvíle strávené s rodinou a s priateľmi pri chutnom jedle patria medzi tie najkrajšie.
Racionálna výživa dodáva telu všetky potrebné živiny. Je dobré vedieť, že aj zdravá strava môže byť chutná a krásne naservírovaná. Často stačí ozdobný riad, pekný obrus či drobná dekorácia a stolovanie hneď získa na atraktivite. V estetickom prostredí, pri krásne prestretom stole, každému jedlo chutí lepšie. Nielen ovocie, ale aj tekvicové jadierka a semienka z rôznych plodov, je možné vložiť do malých misiek a dekorovať nimi stôl. Prútené koše a košíky možno naplniť pečivom, orieškami či cukrovinkami. Vkusne prestretý stôl je pastvou pre oči, no pri stolovaní netreba zabúdať, že to, či všetkým chutí, závisí aj od príjemnej atmosféry a od vhodnej komunikácie pri každom jedle.
Estetické stolovanie
V dekorovaní jedálenského stola sa žiadne medze fantázii nekladú a je všeobecne známe, že k estetickému stolovaniu patria aj kvety. Pokiaľ nemáte vlastnú záhradku, dá sa využiť aj donáška kvetov. Vázy s kvetmi patria medzi tie dekorácie, vďaka ktorým jedlo chutí oveľa viac. Veď všetci vieme, že človek je aj očami a živé kvety patria medzi najoriginálnejšie ozdoby stola, podobne ako vhodne zvolené textílie či žiarivý plamienok sviečky. Estetika stolovania kráča ruka v ruke s kvalitnou výživou. Chuť do jedla celej rodine môžete zvýšiť aj tým, ak sa vyhnete nákupu potravín, ktoré obsahujú farbivá, ochucovadlá, emulgátory a konzervačné látky. Človek potrebuje nielen príjemné prostredie pri konzumácii, ale aj správnu výživu. Tiež by mal dodržiavať vhodnú životosprávu, aby telo mohlo naplno a bezproblémovo fungovať.
Stravovacie návyky
Je pravdepodobné, že človek, ktorý má vyvážené stravovanie a dodržiava správne stravovacie návyky sa skôr vyhne civilizačným chorobám ako ten, ktorý zanáša svoj organizmus škodlivinami. Ak človek dodržiava niekoľko jednoduchých stravovacích zásad, tie mu dopomôžu nielen k ideálnej telesnej hmotnosti, ale aj k zdravšiemu telu. Dôležité je jesť pravidelne, uprednostňovať zdraviu prospešné potraviny – čerstvé ovocie a zeleninu, domácu hydinu, celozrnné pekárenské výrobky, kvalitné mliečne výrobky a piť dostatok tekutín počas celého dňa. Každý kúsok jedla je potrebné dôkladne prežuť. A ešte niečo – k stolovaniu nepatrí stres. Na každú konzumáciu akéhokoľvek pokrmu je potrebný čas a pokoj, aby stravu bolo možné prijímať s pôžitkom. Je všeobecne známe, že kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú základom zdravia.