Najčastejšie sa stretávame s tvrdením, že je zlý. Cholesterol. V skutočnosti ho pre bezproblémový chod nášho organizmu potrebujeme. Problém nastáva vtedy, keď to s ním preženieme. Telu pomáha spracovávať tuky, je nenahraditeľný pri tvorbe bunkových membrán, hormónov a vitamínu D. To by si na neho nepovedal, čo? Veľa cholesterolu škodí a je príčinou kardiovaskulárnych onemocnení. Aj toto tvrdenie je správne. Tak ako to s tým cholesterolom vlastne je?
Cholesterol a jeho nežiaduce účinky
Je to steroid, ktorý sa nachádza v každej bunke nášho tela. Organizmus si ho dokáže až na 80 % vytvoriť sám. V strave ho prijímať v podstate nepotrebujeme. Zlobu v organizme robí práve ten, ktorý do tela dostaneme z vonku hlavne vtedy, keď ho konzumujeme vo veľkom množstve. Lepí sa na steny tepien a tým znižuje ich priechodnosť. Nadmerné množstvo LDL cholesterolu spôsobuje:
- arteriosklerózu (kôrnatenie tepien)
- srdcový infarkt
- mozgovú porážku
- poškodenie obličiek
- poruchy erekcie
- nedokrvenie dolných končatín
- zápalové ochorenia ciev
- zvyšuje hladinu inzulínu
Dobrý a zlý. Aký je v tom rozdiel?
HDL – dobrý cholesterol je hustý a chráni organizmus pred chorobami. Je súčasťou lipoproteínov, ktoré zabezpečujú prechod lipidov v krvi. Nachádza sa v žlčových kyselinách, ktoré pomáhajú so vstrebávaním tukov. Odbúrava zlý cholesterol.
LDL – zlý cholesterol, lepí sa na stenu ciev a postupne ich upcháva
So zlým cholesterolom nie je žiadna zábava. V organizme sa hromadí najmä vďaka zlým stravovacím návykom, nedostatku pohybu, nadváhe, cukrovke a fajčeniu. Dobré je, že všetky spomenuté veci vieš ovplyvniť ty sám. Záleží na tom, ako sa budeš o svoje telo starať.
Je to zlé?
O tom, či máš hladinu cholesterolu v norme sa dozvieš z krvného obrazu. Keď sa jeho hladina pohybuje okolo 5,0 mmol/l, nemáš sa čoho báť. Pri vyššom množstve (6,2 mmol/l a viac), pozor! Niečo nie je v poriadku. Tvoje telo cholesterol nedokáže dostať do pečene a tam ho zneškodniť.

Dobre si rozmysli, čo zješ
Hladinu cholesterolu ovplivníš najmä tým, čo zješ. Správne zvolené potraviny ti pomôžu udržať cholesterol pod kontrolou. Ktoré to sú?
- zameraj sa na kvalitné živočíšne produkty a zdravé tuky. Nedaj sa oklamať. Cholesterol sa nachádza aj v bielom mäse. Skrýva sa vo všetkom, čo má živočíšny pôvod
- ryby (losos, tuniak, sardinky) sú živočíšneho pôvodu, ale obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktorým sa darí zlý cholesterol regulovať
- v studenej kuchyni používaj olivový, konopný, tekvicový alebo iný za studena lisovaný olej. Podporuje cirkuláciu krvi v cievach
- repkový a slnečnicový olej obmedzi na minimum. Na vyprážanie ho potrebovať nebudeš. Smažené a fritované jedlá sú zdrojom zlého cholesterolu a ten v tele nechceš
- zvýš príjem orechov a strukovín. Šošovicu, fazuľu, cícer a bôb môžeš používať ako prílohu k hlavnému jedlu. Pripraviť sa dajú rôznym spôsobom. Vyskúšaj to. Budeš prekvapený, o aké pochúťky si sa dobrovoľne pripravil
- nízkotučným produktom sa radšej vyhni. Cholesterol ti neznížia. Práve naopak. Umelé dochucovadlá, ktoré tieto “zdravé” potraviny obsahujú ho môžu dostať do nezdravých výšin
- biely cukor nahraď napr. trstinovým. Biely jed sa dnes nachádza skoro v každom jedle, ktoré konzumujeme a jeho množstvo je v podstate neskontrolovateľné. Obmedzi ho tam, kde to dokážeš, aby sa hladina zlého LDL cholesterolu samovoľne nezvyšovala
- sladkosti nahraď kvalitnou horkou čokoládou. Chuť na sladké je niekedy nezastaviteľná. Občas zhreší každý. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré pomáhajú udržať hladinu cholesterolu v norme
- bryndza a kyslá kapusta pomáhajú udržať správnu črevnú mikroflóru a trávenie. Tuky sa vstrebávajú v čreve. Pri dobrom trávení im to ide lepšie
- čerstvá zelenina (zeler, brokolica, paradajky, špenát, cesnak, cibuľa, mrkva) a čerstvé ovocie (hrušky, jablká, citrusy, avokádo)
- zvýš príjem vlákniny. Ovsené vločky a celozrnné pečivo nájdeš v každom obchode. Nie je ďaleko od bieleho pečiva. Určite ho rýchlo nájdeš
- dodržiavaj pitný režim. Sladené nápoje nahraď čistou vodou a čajom
- obmedzi fajčenie a alkohol. OK, červené víno si dať môžeš. Je bohaté na antioxidanty, konkrétne resveratrol, ktorý sa nachádza v koži a jadierkach červeného hrozna, znižuje hladinu zlého cholesterolu a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Všetkého veľa škodí. Nezabúdaj
Cholesterol a liečivé bylinky
S čajom na zníženie cholesterolu si sa už určite stretol. Ani si na neho nepozrel. Zatiaľ ho nepotrebuješ. Ale vieš čo? Pripraveným šťastie praje. Zoznám sa s bylinkami, ktoré cholesterol dostanú do laty:
- kotvičník zemný
- lipa
- rebríček
- chioská masticha
- šalvia
- púpava
- žihľava
- lopúch
- mäta
- repík
- ľubovník bodkovaný
- zelený čaj
Čaje väčšinou nájdeš v kombinácii viacerých bylín, aby lepšie chutili. Pomáhajú, ale ani s nimi to netreba preháňať. Raz denne šálku bylinkového čaju zvládneš, aj keď ti nebude chutiť. Piješ ho pre svoje zdravie. Mesiac to vydržíš. Po mesiaci si urob dvojtýždňovú pauzu. Bylinkové čaje sa nemajú piť dlhodobo. Niektoré sa odporúčajú zaliať 500 ml horúcej vody, iným stačí 250. Dodržiavaj pokyny na obale, aby si mal istotu, že ho piješ správne. Len vtedy prinesie to, čo od neho očakávaš.
Štíhlym sa nevyhýba
Ako si predstavíš človeka, o ktorom sa dozvieš, že má zvýšený cholesterol? Väčšina z nás si predstaví niekoho s nadváhou. Niekoho, kto rád je a nerád sa hýbe. Neplatí to vždy. Zvýšený cholesterol majú aj ľudia, o ktorých by si to nepovedal. Jedálniček musia prehodnotiť aj oni.
Pravidelný pohyb prospieva telu aj duši. Cholesterol ho tiež nemá rád. Urob niečo pre seba a začni sa hýbať. Každý pohyb je lepší, ako žiadny. Choď von. Nadýchaš sa čerstvého vzduchu, prídeš na iné myšlienky a rozprúdiš krv v žilách. Nestratia elasticitu a cholesterol sa na ne nebude tak lepiť. Bicykluj, behaj, plávaj alebo si vyber niečo úplne iné. Je to na tebe.
Na šport nemáš čas? Nevadí. Choď do práce pešo. Zabudni na výťah. Na tretie poschodie sa dostaneš po schodoch. To zvládneš.

Kedy si ju absolvoval naposledy?
Zvýšený cholesterol sa navonok nijako neprejaví. Ľudia často nevedia, že nejaký problém vôbec majú. Keď to zistia, väčšinou je už neskoro. Preventívne prehliadky sú aj na to, aby odhalili to, čo nevidieť.
Vajce = cholesterol
Chýba ti informácia o tom, že najviac cholesterolu obsahuje vajce? V spojitosti s cholesterolom ho máme zafixované asi všetci. Nespomenula som ho zámerne. Áno, je živočíšneho pôvodu a cholesterol sa v ňom nachádza, ale doteraz sa vedú spory o tom, či škodí alebo pomáha. Neviem, posúdiť, či sa mi podarilo nájsť viac informácií v prospech vajíčka alebo proti nemu. Nepodarilo sa mi zistiť jednoznačné stanovisko, tak som ho radšej vynechala. Čo si o vajci a cholesterole myslíte vy?