Trápi ťa bolesť hlavy, svalov, horúčka, prechladnutie a nechutí ti jesť? Môže za to oslabená imunita. Získaš ju dopĺňaním správnych živín a dostatočným pitným režimom. Po ktorých vitamínoch by si mal siahnuť a ktorým potravinám sa vyhnúť?
Vírusové infekcie, ktoré postihujú rovnako dospelých i deti, sa prejavujú rôznymi príznakmi: horúčkou, bolesťami hlavy, bolesťami svalov, kĺbov, slzením, kýchaním, kašľom, stratou chute, čuchu, celkovou slabosťou, malátnosťou, niekedy i vracaním a žalúdočnou nevoľnosťou. Vysoká horúčka je znakom, že imunitný systém bojuje proti vírusom, čo môže trvať jeden až dva týždne. V tomto článku uvádzame zoznam potravín, ktoré by si mal jesť a ktorým sa je potrebné vyhnúť. Správne potraviny pomáhajú pri liečbe choroby a zmierňujú jej príznaky.
Prečo strácaš chuť do jedla?
Takmer pri každej chorobe sa chuť do jedla zníži. Prečo? Keď sme chorí, v našom tele dochádza ku komplexnej zápalovej reakcii. V rámci boja proti nej si organizmus vyrába cytokíny, ktoré sú zodpovedné za nechutenstvo. Trávenie jedla berie energiu imunitnému systému. Navyše, ak zješ potraviny, ktoré sú prozápalové, chorobu len posilníš. Ďalšou príčinou zníženej chuti do jedla môže byť aj zhoršený čuch. Čo nám nevonia, neláka nás ani jesť. V konečnom dôsledku čím menej stravy prijímaš, tým menej živín majú aj vírusy. Aj keď si to neuvedomuješ, ale znížením chuti do jedla paradoxne podporuješ uzdravenie. Pri chorobe by sme preto mali počúvať svoje telo a jesť síce málo, ale zdravo a dopriať si viac tekutín.
Aké živiny prijímať pri chorobách všeobecne?
Probiotiká pre dobré baktérie
Vírusová infekcia sa v priebehu choroby môže zmeniť na bakteriálnu, kedy sú potrebné antibiotiká. Ak ti ich lekár neodporúčal, rozhodne si ich zaobstaraj. Užívanie antibiotík je náročné pre žalúdok. Môže ťa potrápiť žalúdok, nevoľnosť, ale aj hnačka. Deje sa tak preto, že antibiotiká ničia aj „priateľské“ baktérie pre naše črevo, ktoré pomáhajú tráveniu a regulujú škodlivé baktérie. Musíme ich dopĺňať probiotikami a prebiotikami.
Prírodný zdroj: nájdeš ich v jogurtoch so živou kultúrou a probiotických nápojoch
Doplnky stravy
Foto | Produkt | Popis | Cena |
---|---|---|---|
ProbioTen – GymBeam | Komplex probiotík obohatený o prebiotikum. Obsahuje 10 probiotických kmeňov. V jednej dávke má až 10 miliárd živých kultúr | Pozri cenu | |
Probio Pink – BeastPink | Obsahuje komplex látok na optimálne trávenie. Je navrhnutý špeciálne pre ženy. Obsahuje 9 probiotických kmeňov v celkovom množstve 10 miliárd živých kultúr | Pozri cenu | |
BIO Inulín prebiotická vláknina – NOW Foods | Organický inulín z modrej agávy. | Pozri cenu |
Proteíny
Bielkoviny sú potrebné na stavbu a opravu tkanív. Naše telo ich používa i na výrobu enzýmov, hormónov a iných telesných procesov. Proteín je dôležitým stavebným kameňom kostí, svalov, chrupaviek, kože a krvi. Počas choroby preto potrebujeme zjesť dostatok bielkovín. Odborníci na výživu odporúčajú prijať aspoň 46 až 56 gramov bielkovín každý deň a po chorobe zvýšiť príjem ešte viac.
Prírodný zdroj: chudé mäso, špenát, hydina, ryby, fazuľa, vajcia, tofu, orechy a semená.
Doplnky stravy
Foto | Produkt | Popis | Cena |
---|---|---|---|
Proteín 100% Whey Gold Standard – Optimum Nutrition | 11-krát ocenený titulom “proteín roka”. Na jednu dávku (31 g) obsahuje až 24 g bielkovín. Na jednu dávku (31 g) obsahuje až 5,5 g BCAA | Pozri cenu | |
WPC 80 – srvátkový whey proteín | Špičkový, instantný WPC80 so zlepšenou rozpustnosťou, rýchlou absorpciou a zníženou penivosťou za fantastickú cenu! | Pozri cenu | |
Whey Protein – Bodylab24 | Je viaczložkový srvátkový proteín. Obsahuje zmes ultrafiltrovaného srvátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Obsahuje bielkoviny vysokej biologickej hodnoty | Pozri cenu |
Vitamín C
Vitamín C je životne dôležitý antioxidant, ktorý pomáha bunkám zotaviť sa po chorobe. Vo vode rozpustný vitamín, známy tiež ako kyselina askorbová, pomáha stimulovať biele krvinky, ktoré ničia choroboplodné zárodky.
Prírodný zdroj: ovocie a zelenina – citróny, pomaranče, grepy, jahody, papája, kiwi, paprika, brokolica…
Doplnky stravy
Foto | Produkt | Popis | Cena |
---|---|---|---|
Vitamín C 1000 mg – GymBeam | Redukuje pocit únavy a vyčerpania. Jedna tableta obsahuje až 1000 mg vitamínu C. Tablety majú predĺžený účinok | Pozri cenu | |
Vitamín C v prášku | Výborná rozpustnosť. Vhodná alternatíva tabletovej formy. Bez sladidiel, cukru, a GMO od Natural Nutrition. | Pozri cenu | |
Vitamin C 1000 – Trec Nutrition | Základný vitamín pre zdravie. Až 1 000 mg vitamínu C v každej kapsule. Podporuje imunitný systém. | Pozri cenu |
Pitný režim
Počas choroby je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Dehydratácia môže viesť k únave, slabosti, závratom a nevoľnosti. Prijímanie málo tekutín v kombinácii s vracaním alebo hnačkami môže mať fatálne následky. Okrem pitnej vody je tiež vhodný bylinný čaj. Z nich je najviac prospešný púpavový čaj. Jeho chemické zlúčeniny pomáhajú odstraňovať toxíny z tela, čo zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému.
Prírodný zdroj: voda, bylinkové čaje – najmä púpavový, zázvorový, citrónový, žihľavový, mätový…
Doplnky stravy
Foto | Produkt | Popis | Cena |
---|---|---|---|
Ginger Shot – GymBeam | Redukuje pocit únavy a vyčerpania. Jedna tableta obsahuje až 1000 mg vitamínu C. Tablety majú predĺžený účinok | Pozri cenu | |
Vitamínová voda Performance – Body & Future | Výborná rozpustnosť. Vhodná alternatíva tabletovej formy. Bez sladidiel, cukru, a GMO od Natural Nutrition. | Pozri cenu | |
Vitamínová voda Minerály + vitamíny – OSHEE | Základný vitamín pre zdravie. Až 1 000 mg vitamínu C v každej kapsule. Podporuje imunitný systém. | Pozri cenu |
Čo jesť pri chorobách a čomu sa vyhýbať?
Prechladnutie a chrípka
1. Bylinky
Pri prvých príznakoch prechladnutia a chrípky je dôležité začať s bylinkami – nielen v čajovej forme, ale aj naparovaním. Bylinkové čaje sú osviežujúce, vhodné pri úľave od horúčky a upchatého nosa. Pridaním mletej kurkumy do šálky horúceho čaju môžeš zmierniť i bolesť v krku. Podľa výskumu má kurkuma protizápalové a antiseptické vlastnosti. Prírodné rastlinné zlúčeniny, ako sú polyfenoly, flavonoidy a katechíny, stimulujú imunitný systém a chránia pred virúsovou chrípkou.
2. Med
Bolesť v krku môže byť spôsobená bakteriálnou infekciou. Med je prírodné antibiotikum, ktoré pomáha zbaviť sa niektorých typov bakteriálnych infekcií. Med je účinný aj pri liečbe detského kašľa.
3. Vývar
Slepačia polievka, zeleninový vývar, vývar z kostí… obsahujú všetky živiny potrebné na rýchlejšie prekonanie choroby. Hydratujú telo a pôsobia ako prírodný dekongestant, čo je liek na infekcie horných dýchacích ciest. Odstraňuje napr. nepríjemný výtok z nosa – nádchu.
Potraviny, ktorým sa vyhnúť
Mliečne výrobky – vo všeobecnosti zvyšujú produkciu hlienu, hoci existuje len málo vedeckých dôkazov, ktoré by tvrdenie podporili. S istotou vieme, že mlieko zahusťuje hlieny, čo môže zhoršiť upchatie nosa.
Kofeín – dehydruje organizmus, čo zhoršuje liečenie. Niektoré kofeínové nápoje, ako je čaj a káva, však obsahujú antioxidanty, ktoré v malom množstve podporujú imunitu.
Alkohol – podobne ako káva telo dehydruje a spúšťa zápalovú reakciu, ktorá môže zhoršiť príznaky prechladnutia a chrípky.
Nevoľnosť, vracanie a hnačka
1. Zázvor
Podľa jedného z výskumov zázvor pomáha zmierňovať nevoľnosť a vracanie, no na účinné tvrdenie je potrebných viac štúdií. Ako ho užívať? Ako čaj, naložený v mede alebo naparovaním. Zázvorový čaj si môžeš pripraviť pridaním 1 – 2 čajových lyžičiek čerstvého nastrúhaného zázvoru do šálky a zaliatím horúcej vody. Luhuje sa 5 minút. Naložený zázvor v mede je výborným prírodným doplnkom vitamínov. Strúhaný zázvor naložíme striedavo s plátkami citrónu do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a zalejeme medom. Uzavreté držíme v chlade. Užívame 1 – 2 čajové lyžičky šťavy denne. Čomu by si sa mal vyhnúť, je zázvorové pivo, ktoré dráždi žalúdok.
2. Potraviny obsahujúce škrob
Banány, ryža a jablková šťava sú potraviny šetrné k žalúdku. Strava bohatá na škrob obsahuje málo vlákniny, ktorá je vhodná pri liečbe a úľave od hnačky.
Ďalšie diétne potraviny:
- sucháre
- ovsené vločky
- varené zemiaky
Potraviny, ktorým sa vyhnúť
Mastné jedlá – obsahujú vysoké množstvo tukov, ktoré sú ťažko stráviteľné a môžu dráždiť žalúdok.
Štipľavé jedlá obsahujúce kapsaicín – dráždia sliznicu žalúdka, čo spôsobuje bolesť.
Kofeín – môže spôsobiť žalúdočné kŕče a nafukovanie.
Mliečne výrobky – sú ťažko stráviteľné a spôsobujú nadúvanie.
Umelé sladidlá – môžu mať laxatívny účinok.
Použité zdroje:
https://primar.sme.sk/t/3028/virusy-a-virusove-ochorenia
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM194203192261201
https://www.nature.com/articles/s41598-017-00812-6
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27881069
http://cochranelibrary-wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub5/full
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/dekongestant-dekongescens
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/faq-20058015
https://www.medicalnewstoday.com/articles/153363.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25872115
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163484.php