Diéta pre diabetikov + jedálniček a recepty
Diéta pre diabetikov + jedálniček a recepty, Zdroj foto: Adobestock

Cukrovku má na svete približne 382 miliónov ľudí, ktorých počet by mal stúpnuť do roku 2035 až na 592 miliónov. Na Slovensku má cukrovku 340-tisíc ľudí, a preto táto choroba určite nepatrí medzi tie výnimočné. Ak trpíte na cukrovku, určite vám je jasné, že musíte mať špeciálnu diétu pre diabetikov. Ako ale správne vyvážiť všetky živiny v potrave tak, aby to vyhovovalo aj cukrovke? V našom článku sa dočítate, ako by mala vyzerať diéta pre diabetikov, tiež jedálniček na 7 dní a 2 recepty k tomu.

Čo je cukrovka?

V lekárskych kruhoch a jej hovorí diabetes mellitus a ide o ochorenie, ktorého prejavom je zlý metabolizmus sacharidov. Cukrovka sa ďalej rozdeľuje na 2 základné typy – Diabetes I. typu a II. typu. Zatiaľ čo prvým, a zároveň ťažším typom cukrovky, trpí minoritná časť populácie, tak diabetes II. typu trápi približne 90 % všetkých cukrovkárov.

Cukrovka 1. typu je geneticky podmienená a pankreas produkuje minimálne množstvá inzulínu. Cukrovka 2. typu je spojená s nezdravým životným štýlom a častokrát aj s obezitou. Organizmus človeka pri 2. type cukrovky produkuje inzulín v norme (resp. niekedy nadmerne). Problémom je jeho nízka účinnosť. Iné typy cukrovky nie sú časté, niekedy sa ďalšia forma cukrovky objaví aj v tehotenstve.

Zapamätajte si, že hlavná príčina cukrovky je nedostatočná produkcia hormónu inzulínu, ktorý sa u zdravého človeka tvorí v pankrease. Inzulín sa vo výraznej miere podieľa na vstrebávaní spomínaných sacharidov. Nedostatok alebo nízka účinnosť inzulínu spôsobuje, že sa cukor v krvi nedokáže spáliť. To má za následok množstvo nepríjemných zdravotných komplikácii vrátane únavy, nízkej výkonnosti alebo úbytku na váhe.

Jedálniček pre diabetikov na 1 týždeň

Na ukážku sa môžete pozrieť na tento jedálniček. Podľa neho si potom môžete pripravovať jedlo aj ďalšie týždne. Zároveň je to jedálniček aj na redukciu hmotnosti.

PONDELOK

  • Raňajky: morčiaca šunka, čierny chlieb, dia čaj paprika
  • Desiata:jablko alebo hruška
  • Obed: zeleninový vývar s rezancami
  • Olovrant: puding pre diabetikov
  • Večera: plnená paprika so zemiakmi

UTOROK

  • Raňajky:cereálie s mliekom, banán a čaj bez cukru
  • Desiata:dia cereálne tyčinky alebo porcia ovocia
  • Obed:zeleninový šalát s kuracími kúskami, kúsok celozrnného chleba
  • Olovrant:nízkotučný biely jogurt, ktorý môžete prisladiť sladidlom pre diabetikov
  • Večera:bravčové guľky s paradajkovou omáčkou, ryža (najlepšie hnedá)

STREDA

  • Raňajky:celozrnné pečivo s avokádovou nátierkou, mlieko
  • Desiata:čerstvé ovocie
  • Obed: maďarský guláš s kolienkami, príloha zeleninový šalát
  • Olovrant: jablko
  • Večera:dusená ryba (podľa chuti) so zemiakmi, nektárinka

ŠTVRTOK

  • Raňajky:celozrnné pečivo s arašidovou nátierkou a dia džemom
  • Desiata: grapefruit alebo pomaranč
  • Obed:dusené kura na broskyni, hnedá ryža
  • Olovrant: sušené ovocie
  • Večera:zeleninový šalát s jogurtovým dressingom, kuracím mäsom, feta syrom a grilovanými hríbmi

PIATOK

  • Raňajky: slané palacinky s omeletou a zeleninou
  • Desiata:ochutený tvaroh so sušenými hrozienkami
  • Obed: domáci burger, ľadový šalát a uhorka
  • Olovrant: jogurt (optimálne nízkotučný)
  • Večera: ryžový prívarok s marhuľami

SOBOTA

  • Raňajky: káva bez cukru, miešané vajíčka, plátok celozrnného chleba
  • Desiata: 2 malé banány
  • Obed: varené bravčové mäso so špenátom a opekané zemiaky
  • Olovrant: zeleniny, obložený chlebík a dia čaj
  • Večera: mäso z obeda + miešaný zeleninový šalát

NEDEĽA

  • Raňajky: ovsená kaša
  • Desiata: cherry paradajky s riccottou a kúskom celozrnného chleba
  • Obed: kuracie mäso na pare s olivami a sušenými slivkami, hnedá ryža
  • Olovrant: 2 kivi
  • Večera: rybie filé so zemiakovou kašou, dia uhorky

Rybie filé na mlynársky spôsob – recept

Rybie mäso má významné postavenie v našom stravovaní. Má vysokú výživovú hodnotu a je ľahko stráviteľné, keď zvolíme vhodnú technologickú úpravu. Ryby sú bohatým zdrojom vápnika a iných minerálov, ale pre naše zdravie sú vhodné hlavne pre obsah omega-3 mastných kyselín, prospešných nášmu srdcu a cievam.

Budete potrebovať:

  • 100 g rybieho filé
  • 50 ml mlieka
  • strúčik cesnaku
  • soľ
  • 1 PL múky
  • červená paprika
  • 10 g oleja

Postup prípravy

Do mlieka dáme prelisovaný cesnak, soľ a do tejto marinády namočíme porciu ryby. Po polhodine rybu vyberieme, necháme odkvapkať a obalíme v múke, ktorú sme zmiešali s červenou paprikou. V horúcom oleji sprudka opečieme po oboch stranách, uložíme na pekáč a dáme do predhriatej rúry dopiecť. Podľa potreby polejeme pri pečení troškou vývaru.

1 porcia zodpovedá 210 kcal, 17,9 g bielkovín a 10 g tukov. Rybu môžete podávať so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo naturálnou ryžou a so zeleninovým šalátom.

Baklažánová nátierka – recept

Rumunská verzia tejto balkánskej špeciality. Výborné využitie zaujímavej plodiny chutne a zdravo. Toto jednoduché jedlo pre diabetikov je vhodné na raňajky aj na večeru.

Budete potrebovať:

  • 1 ks baklažánu
  • 1 – 2 PL oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • cherry paradajky

Baklažán umyjete, popicháme vidličkou a celý dáme na gril. Grilujeme z každej strany  asi 5-10 minút podľa veľkosti, až kým sa z neho nedá olúpať koža.

Po olúpaní a vychladnutí ho hodíme do mixéra, pridáme olej 1-2 lyžice podľa veľkosti baklažánu, štipku soli, mleté korenie a krátko premixujeme. Nakoniec vmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajku a cesnak, a podávame s chlebíkom, najlepšie opečeným na oleji s čili. S cibuľou to ale netreba preháňať, aby neprebila chuť baklažánu.

Na záver tu pre teba máme ešte skvelý katalóg plný doplnkov výživy.