Počet porcií záleží od veľkosti kúskov 10, Kysnutie cesta (min.) 60
Príprava chleba (min.) 30
Ingrediencie:
50 g roztopeného masla alebo oleja
200 ml vlažnej vody
1 kocka čerstvých kvasníc
100 g hladkej múky (ideálne špaldovej, ale môžete použiť aj pšeničnú)
300 g celozrnnej ražnej múky
50 g sezamových alebo mletých ľanových semienok
1 ČL soli
1 ČL mletej rasce alebo chlebového korenia
Postup prípravy:
- Kvasnice rozpustíme vo vlažnej vode. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré preložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme hodinku odpočívať.
- Rúru rozohrejeme na 220 stupňov.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme natenko. Čím bude cesto tenšie, tým bude chlieb chrumkavejší. Vyvaľkané cesto husto popicháme vidličkou a narežeme na kúsky.
- Poukladáme na plech a pečieme zhruba 10 minút. Treba čas strážiť, chlieb sa zvykne rýchlo spáliť. Po upečení preložíme vychladnúť na mriežku.
- Podávame samé, alebo s dipom, či nátierkou.
Zmes korenia na pečenie chleba obsahuje zväčša aníz, fenikel, koriander a rascu. Siahnite po bio kvalite alebo si doma namiešajte vlastnú zmes.
[…] Knäckebröt je švédsky chrumkavý chlieb v podobe tenkých plátkov, pečie sa z celozrnnej ražnej múky. Ak chcete svoje kulinárstvo posunúť o stupeň vyššie, upečte si túto zdravú verziu chleba vo svojej kuchyni. Recept nájdete na našej stránke: Domáci chlieb knäckebröt […]
[…] knäckebröt s tuniakom, […]