Počet porcií záleží od veľkosti kúskov 10, Kysnutie cesta (min.) 60
Príprava chleba (min.) 30

Ingrediencie:
50 g roztopeného masla alebo oleja
200 ml vlažnej vody
1 kocka čerstvých kvasníc
100 g hladkej múky (ideálne špaldovej, ale môžete použiť aj pšeničnú)
300 g celozrnnej ražnej múky
50 g sezamových alebo mletých ľanových semienok
1 ČL soli
1 ČL mletej rasce alebo chlebového korenia

Postup prípravy:

  1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnej vode. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré preložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme hodinku odpočívať.
  2. Rúru rozohrejeme na 220 stupňov.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme natenko. Čím bude cesto tenšie, tým bude chlieb chrumkavejší. Vyvaľkané cesto husto popicháme vidličkou a narežeme na kúsky.
  4. Poukladáme na plech a pečieme zhruba 10 minút. Treba čas strážiť, chlieb sa zvykne rýchlo spáliť. Po upečení preložíme vychladnúť na mriežku.
  5. Podávame samé, alebo s dipom, či nátierkou.

Zmes korenia na pečenie chleba obsahuje zväčša aníz, fenikel, koriander a rascu. Siahnite po bio kvalite alebo si doma namiešajte vlastnú zmes.