GAPS diéta – lieči telo a dušu. Máte syndróm dráždivého čreva alebo ste alergickí na niektoré potraviny? Existuje liečba GAPS diétou. Zároveň je prepojená s liečbou psychických chôrob.
GAPS diéta (známa aj ako diéta „Gut and Psychology Syndrome“/Syndróm trávenia a psychológie) je dočasná, intenzívna liečba stravou, ktorá upokojuje črevá, aby pomohla navodiť vhodné podmienky k liečbe chorôb. Tí, ktorí ju vyskúšali, hovoria, že napomáha s liečbou autizmu, ADD, ADHD, dyspraxie, depresie, schizofrénie a potravinovej alergie.
Čo je GAPS diéta?
Našá črevná mikroflóra obsahuje baktérie, ktoré majú obrovský vplyv na stav našej psychiky a môže priamo alebo nepriamo ovplyvňovať náš celkový zdravotný stav. V praxi to znamená, že stav nášho zažívacieho systému je kľúčom k nášmu celkovému zdraviu.
TIP: Tehuľka v posilke? Prečo nie?!
Diétna strava sa skladá z dvoch fáz: úvodnej časti a plnej diéty GAPS. Diéta je skutočne radikálna, ale kvôli snahe vyliečiť sa, určite stojí za to. V úvodnej časti je potrebné prejsť šiestimi etapami, počnúc vareným mäsom a zeleninou, fermentovanou zeleninou ako je kyslá kapusta a kultivovanými mliečnymi produktami. Počas prechádzania jednotlivými fázami sa postupne pridávajú viaceré potraviny, vrátane vajec, masla ghee, čerstvých lisovaných štiav, pečiva, pečeného mäsa, surovej zeleniny a ovocia. Väčšinou ide o potraviny s vysokým obsahom živín, ktoré by sme mali konzumovať.
Akonáhle prejdete úvodnou časťou a príznaky choroby povolia, môžete si vychutnať plnú stravu GAPS diéty, ktorá zahŕňa bezlepkovú múku, kultivované mliečne produkty a čerstvé či sušené ovocie. Odporúča sa, aby sa po úvodnej časti dodržiavala celková strava GAPS diéty po dobu šiestich mesiacov až dvoch rokov v závislosti od závažnosti symptómov.
S čím môže pomocť diéta GAPS?
Existujú určité príznaky chorôb, o ktorých vedecké zdroje tvrdia, že diéta GAPS ich môže pomôcť minimálne zmierniť. Patria medzi ne:
- potravinové alergie alebo neznášanlivosť niektorej zložky,
- emocionálne stavy ako autizmus, ADHD, depresia a úzkosť,
- kožné choroby ako je ekzém,
- autoimunitné ochorenia ako fibromyalgia, reumatoidná artritída a astma.
Existujú aj konkrétne svedectvá ľudí, ktorým liečba diétou GAPS zabrala. Známe sú prípady detí, ktoré trpeli ekzémom a alergiou na mlieko a po niekoľkých týždňoch sa ich stav zlepšil. Taktiež sú to aj dospelí, ktorí trpeli mykózami, migrénami a zažívacími problémami. Na diskusných fórach môžete nájsť nielen konkrétne prípady, ktorí si diétu pochvaľujú, ale aj podpornú skupinu, ktorá vás podrží, či poradí vám.
Syndróm dráždivého čreva
Črevo je úzko prepojené so všetkými ostatnými systémami tela prostredníctvom zložitých komunikačných prostriedkov. Keď je ohrozené črevo, trpia aj ostatné aspekty nášho zdravia. Bohužiaľ, dnes žijeme moderným životným štýlom, ktorý prispel k tráviacim poruchám ako je syndróm dráždivého čreva niekoľkými spôsobmi:
- naša strava je príliš bohatá na vysoký obsah škrobu a cukru, ťažko stráviteľné produkty, ktoré poškodzujú črevá a robia ich priepustnými,
- mnohí z nás bežne užívajú množstvo antibiotík a iných liekov,
- ďalšie jedy pre naše telo sú obsiahnuté v spracovaných a rafinovaných potravinách, ktoré obsahujú najmä konzervačné látky či farbivá,
- jedným z najväčších ničiteľov telesného a duševného zdravia je nepochybne chronický stres.
TIP: 4 omyly, ktoré spochybňujú našu bryndzu
Steny čriev tvoria bariéru, ktorá zabraňuje vnikaniu častíc jedla do iných systémov tela. Ak je však táto bariéra neustále napádaná nevhodnými potravinami, liekmi, antibiotikami a ďalšími toxínmi, začína sa rozpadávať. Keď sa steny čriev rozpadnú, častice nestrávenej potravy putujú do iných oblastí tela. To má za následok zmätok v tele a útočenie obranného mechanizmu nielen na častice jedla, ale aj na vlastný organizmus. Takto vznikajú potravinové alergie, artritída, chronická bolesť a podvýživa.
Proteíny verzus „proteíny“
Proteíny majú za úlohu v našom tele správne nastoliť symbiózu medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami v prospech nášho organizmu. Ak sa táto rovnováha naruší, nastane črevná dysbióza – nadmerný rast patogénnych druhov baktérií a nedostatok dobrých baktérií. Dysbióza znižuje kvalitu žalúdočnej kyseliny a tráviacich enzýmov, čo môže viesť k tráviacim problémom. Keď nie sme schopní správne rozštiepiť a stráviť potravinové proteíny, tie môžu preniknúť cez malé dierky v stene čreva.
Niektoré proteíny sú dokonca schopné prejsť hematoencefalickou bariérou – bariérou, ktorá má chrániť mozog pred takýmito votrelcami. Za problematické proteíny sa považujú najmä proteíny z mliečnych výrobkov a pšenice pre kazeín a glutén, ktoré sú ťažšie stráviteľné. Vedci zistili, že sa tieto proteíny, ktoré užívajú ľudia s poškodenými črevami, premenili na látky podobné opiátom. Tie sa našli spoločne v moči tých, ktorí trpia autizmom, ADHD, schizofréniou, epilepsiou, Downovým syndrómom, depresiou a niektorými autoimunitnými ochoreniami. Tieto látky pôsobia podobne ako opiáty, čo môže vysvetľovať psychické stavy ľudí a ich žitie „vo vlastnom svete“.
Prínosy GAPS diéty
Každého z nás už neraz trápili tráviace ťažkosti počas života. Niekto sa potýka nielen s fyzickými, ale aj psychickými ťažkosťami. Diéta je preto určená pre všetkých, ktorí chcú detoxikovať svoje telo či posilniť imunitný systém. Zároveň zožala úspech aj pri porazení neplodnosti. To je len zopár dôvodov, prečo môže byť strava GAPS prínosom pre každého. Diéta GAPS eliminuje tie potraviny, ktoré prispievajú k priechodnosti čriev, ako je cukor, škroby a zrná. Namiesto toho ich nahradí črevnými liečivami, ktoré podporujú rast „dobrých“ baktérií v čreve.
Diéta GAPS sa zameriava na nasledovné potraviny:
- výživné vývary – najlepší je vývar z kostí,
- fermentovanú zeleninu – domácu kvasenú zeleninu ako napríklad kapustu,
- zdravé tuky – predovšetkým je to maslo, kokosový olej, avokádo…,
- kvalitné zdroje bielkovín,
- veľké množstvo zeleniny (najlepšie doma vypestovanej)
„Bežná strava musí byť základ, doplnky sú len pomôckou“
Potraviny, ktorým sa je potrebné vyhnúť:
- zrná
- strukoviny
- vajíčka
- cukor (rafinovaný) a umelé sladidlá – okrem medu
- mlieko (pasterizované)
- semená
- zemiaky (biele, sladké)
- paštrnák
- škrob
- mäkké syry
- orechy
- alkohol
História GAPS diéty
Ako prvá prišla s názvom GAPS britská lekárka Natasha Campbel-McBride, ktorá je zároveň autorkou rovnomennej knihy (Syndróm trávenia a psychológie). Jej teória je založená na prepojení funkcie tráviaceho traktu a činnosti mozgu. Nesúlad medzi týmito spektrami ľudského tela majú podľa lekárky za následok poruchy autistického spektra, hyperaktívne poruchy, schizofréniu, dyslexiu, dyspraxiu, depresiu, obsesívno kompulzívne poruchy, bi-polárne poruchy a dalšie neuro-psychologické a psychiatrické problémy.
Vo svojej lekárskej praxi sa často stretávala so stovkami detí a dospelých s neurologickými a psychiatrickými poruchami. Podkladom pre lekárkinu prácu a knihu bola takmer sto rokov stará diéta Dr. Sidney Haasse, ktorá sa taktiež zaoberala liečbou zažívacích problémov. Diéta SCD (Specific carbohydrate diet, teda Špecifiká karbohydrátovej diéty) je predchodcom GAPS.
Lekárka Campbel-McBride, neurologička a dietologička, založila v roku 1998 Dietologickú kliniku v Cambrige, kde pomáha prevažne deťom s poruchami pozornosti, správania, učenia sa, autizmom, hyperaktivitou a podobne. Sama je mamou dieťaťa s poruchou učenia sa, ktoré sa vďaka tejto diéte vyliečilo. To ju inšpirovalo natoľko, aby svoje znalosti odovzdávala ďalším ľuďom, ktorí to potrebujú.
[…] GAPS diéta – lieči telo a dušu […]