Počet porcií 8, Čas prípravy (min.) 40

Ingrediencie korpus:
4 vajcia
1 kocka gaštanového pyré (250 g)

Ingrediencie želé:
3 väčšie jablká
3 dl bieleho vína[
2 lyžice agaru[
škorica[
sladidlo (ja som dala med)[

 

Postup prípravy:

  1. Kocku gaštanového pyré necháme rozmraziť. Obsahuje cukor aj rumovú arómu, preto do cesta už nič nepridávame.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme do tuha (môžeme pridať štipku soli), žĺtky asi minútu mixujeme samostatne a potom pridáme rozdrobené gaštanové pyré. Žĺtky s pyré dobre rozmiešame (ja som použila ponorný mixér s metličkou) a postupne zapracujeme aj vyšľahané bielky.
  3. Cesto nalejeme do tortovej formy (moja mala 26 cm), zarovnáme a pečieme na 160 stupňov asi 30 až 35 minút. Po upečení korpus vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  4. Zatiaľ si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníka a nakrájame na mesiačiky. Dáme do hrnca, pridáme škoricu, med a biele víno.
  5. Dusíme, kým sa neodparí alkohol (asi 10 minút). Potom jablká naukladáme na korpus (koľko sa nám zmestí), zvyšok popučíme a ak treba, dolejeme ešte vodu. Pridáme agar a varíme asi 5 minút. Následne zmes nalejeme na jablká a necháme stuhnúť. Pred podávaním postrúhame na dezert vysokopercentnú čokoládu. Na tanieri môžeme vrch pokvapkať javorovým sirupom.