Počet porcií 12Čas prípravy (min.) 45

Ingrediencie:
150 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
100 g špaldovej hladkej bielej múky
70 g kokosového cukru (môžete použiť aj trstinový)
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny[
štipka soli[
2 ČL mletej škorice
1 až 2 PL práškového kakaa (nemusí byť)
50 g mletých orechov

Mokré ingrediencie:
1 PL medu
100 ml rastlinného oleja
200 ml mlieka[
2 vajcia
1 rozmixovaná hruška
kôra z bio citróna (alebo chemicky neošetreného)

Postup prípravy:

  1. Rúru rozpálime na 180 stupňov.
  2. Na panvici nasucho opražíme orechy, keď mierne vychladnú, rozmixujeme ich.
  3. V jednej miske zmiešame suché prísady, v druhej mokré, ktoré môžeme zľahka vyšľahať metličkou.
  4. Suchú zmes nasypeme k mokrej a premiešame len toľko, aby suché prísady navlhli. Nemiešame pridlho, inak budú muffiny tuhé. Ani nešľaháme, inak by nám muffiny v rúre rýchlo „vyskočili“ a potom spľasli. Ak sa vám bude zdať cesto trochu redšie, ako je zvykom pri muffinoch, tak je to v poriadku, celozrnná múka totiž absorbuje počas pečenia viac tekutiny ako tá biela.
  5. Cesto ihneď rozdelíme do formy na muffiny, nenechávame ho zbytočne stáť v miske. Silikónovú formu nemusíme vytierať olejom, teflónovú radšej vytrieme a vysypeme múkou, alebo do otvorov vložíme papierové košíčky. Pečieme 25 minút na strednej priečke.
  6. Vyberieme z rúry a necháme niekoľko minút odpočinúť. Muffiny vyklopíme, môžeme posypať škoricou. Dobrú chuť.

DSC_0148