Špajza je stále plná zásob jabĺk z minulého roka a ja stále vymýšľam nové a nové jablkové recepty. Tentokrát som si pripravila dvojfarebnú jablkovú tortu plnenú domácim černicovým džemom a banánmi – poliatu kvalitnou horkou čokoládou. Torta je vláčna a veľmi chutná a poteší nielen celú rodinu, ale i  každú návštevu.

Počet porcií: 12
Čas príprav + pečenia: 1 hodina
Čas tuhnutia:1 hodina

Nutričné hodnoty na 1 kúsok torty: 369 kcal
Bielkoviny: 7,6g, Sacharidy: 45g, Tuky: 17,5g, Vláknina: 4,5g
Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou
Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou

Ingrediencie :

  • 1 kg jabĺk
  • 4 vajcia – najlepšie domáce
  • 100 g hnedého kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 80 g špaldovej múky, alebo môžete použiť klasickú hladkú
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 120 ml mlieka
  • 70 ml oleja
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa
  • černicový džem – môžete použiť akýkoľvek aký máte radi
  • 2 menšie banány, alebo môžete použiť maliny, jahody, bobuľové ovocie, fantázii sa medze nekladú

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády (min 70%)
  • smotana na varenie
  • čajová lyžička masla
  • nasekané orechy na ozdobu
Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou
Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou

Postup:

Očistíme jabĺčka, zbavíme ich šupiek a jadrincov a nastrúhame na hrubom strúhadle. Jabĺčka dáme odkvapkat cez sitko.

Celé vajíčka rozbijeme do misky, pridáme hnedý cukor a miešame mixérom asi tak 4 minúty na najnižšom stupni. Vznikne nám napenená hmota pripomínajúca riedky puding.

Pridáme obe múky a prášok do pečiva a opäť miešame.

Pridáme mlieko, olej , odstáte jablká ( ja som ešte troška povytláčala šťavu, pretože boli dosť šťavnaté) a ovsené vločky.

Cesto máme pripravené, vôbec sa nezľaknite pretože je dosť riedke, ale také má byť 🙂

Formu na tortu – ja som použila klasickú 24 cm- si pripravíme tak, že na spodok dáme papier na pečenie a boky potrieme maslom a vysypeme – ja som použila detskú krupicu, ale môžeme použiť aj hrubú múku alebo kokos.

Polovicu cesta nalejeme do formy, potom pridáme kakao a znova premiešame a dolejeme do formy. Niekto má rád kakaové cesto, niekto nie, takže pridanie kakaa je len na vás.

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme. Ja som piekla 45 minút ale záleží od trúby, čiže to či je torta upečená zistíme jednoduchým trikom a to je že pichneme špajdlu do torty a ak nám zostane suchá, torta je hotová.

Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou
Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou

Po vybratí z rúry necháme tortu úplne vychladnúť, potom prekrojíme na polovicu, oba korpusy potrieme džemom a ozdobíme pokrájanými banánmi. Korpusy opäť spojíme a vrch  znova potrieme džemom (ja som ho trochu zrezala lebo sa mi pri pečení dosť nafúkol)

a polejeme polevou, ktorú si pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť nalámanú čokoládu s maslom a asi 1,5 dcl smotany na varenie (čím viac smotany prilejeme tým bude poleva tekutejšia)

Na záver posypeme nasekanými orechami a dáme do chladničky stuhnúť – aspoň na 1 hodinu.

Dobrú chuť 🙂

NA ZÁVER EŠTE JEDEN TIP PRE VÁS:

Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou

Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou

Ak sa Vám pošťastí zohnať divinu, a nie ste poľovník ale bežný človek ktorý divinu jedáva len z času na čas, príde na rad otázka – super, ale čo teraz s tým? Pre inšpiráciu Vám prinášam môj divinový recept, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina 🙂 Počet porcií: 4 Čas prípravy: 3 hodiny +24 hodín […]

1 comment