Špajza je stále plná zásob jabĺk z minulého roka a ja stále vymýšľam nové a nové jablkové recepty. Tentokrát som si pripravila dvojfarebnú jablkovú tortu plnenú domácim černicovým džemom a banánmi – poliatu kvalitnou horkou čokoládou. Torta je vláčna a veľmi chutná a poteší nielen celú rodinu, ale i každú návštevu.
Počet porcií: 12
Čas príprav + pečenia: 1 hodina
Čas tuhnutia:1 hodina
Nutričné hodnoty na 1 kúsok torty: 369 kcal
Bielkoviny: 7,6g, Sacharidy: 45g, Tuky: 17,5g, Vláknina: 4,5g
Bielkoviny: 7,6g, Sacharidy: 45g, Tuky: 17,5g, Vláknina: 4,5g
Ingrediencie :
- 1 kg jabĺk
- 4 vajcia – najlepšie domáce
- 100 g hnedého kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 80 g špaldovej múky, alebo môžete použiť klasickú hladkú
- 1 balíček prášku do pečiva
- 120 ml mlieka
- 70 ml oleja
- 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1 polievková lyžica holandského kakaa
- černicový džem – môžete použiť akýkoľvek aký máte radi
- 2 menšie banány, alebo môžete použiť maliny, jahody, bobuľové ovocie, fantázii sa medze nekladú
Poleva:
- 200 g horkej čokolády (min 70%)
- smotana na varenie
- čajová lyžička masla
- nasekané orechy na ozdobu
Postup:
Očistíme jabĺčka, zbavíme ich šupiek a jadrincov a nastrúhame na hrubom strúhadle. Jabĺčka dáme odkvapkat cez sitko.
Celé vajíčka rozbijeme do misky, pridáme hnedý cukor a miešame mixérom asi tak 4 minúty na najnižšom stupni. Vznikne nám napenená hmota pripomínajúca riedky puding.
Pridáme obe múky a prášok do pečiva a opäť miešame.
Pridáme mlieko, olej , odstáte jablká ( ja som ešte troška povytláčala šťavu, pretože boli dosť šťavnaté) a ovsené vločky.
Cesto máme pripravené, vôbec sa nezľaknite pretože je dosť riedke, ale také má byť 🙂
Formu na tortu – ja som použila klasickú 24 cm- si pripravíme tak, že na spodok dáme papier na pečenie a boky potrieme maslom a vysypeme – ja som použila detskú krupicu, ale môžeme použiť aj hrubú múku alebo kokos.
Polovicu cesta nalejeme do formy, potom pridáme kakao a znova premiešame a dolejeme do formy. Niekto má rád kakaové cesto, niekto nie, takže pridanie kakaa je len na vás.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme. Ja som piekla 45 minút ale záleží od trúby, čiže to či je torta upečená zistíme jednoduchým trikom a to je že pichneme špajdlu do torty a ak nám zostane suchá, torta je hotová.
Po vybratí z rúry necháme tortu úplne vychladnúť, potom prekrojíme na polovicu, oba korpusy potrieme džemom a ozdobíme pokrájanými banánmi. Korpusy opäť spojíme a vrch znova potrieme džemom (ja som ho trochu zrezala lebo sa mi pri pečení dosť nafúkol)
a polejeme polevou, ktorú si pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť nalámanú čokoládu s maslom a asi 1,5 dcl smotany na varenie (čím viac smotany prilejeme tým bude poleva tekutejšia)
Na záver posypeme nasekanými orechami a dáme do chladničky stuhnúť – aspoň na 1 hodinu.
Dobrú chuť 🙂
NA ZÁVER EŠTE JEDEN TIP PRE VÁS:
Rýchle a zdravé vajíčkové muffiny – recept
Ak potrebujete pripraviť rýchle raňajky a máte radi farby na tanieri, čo tak vyskúšať inú prípravu vajíčiek a to ako vajíčkové muffiny. Môžete rozvinúť svoju fantáziu a muffiny si pripraviť podľa farieb, podľa chuti, podľa toho čo práve máte doma. Na tanieri vyzerajú naozaj krásne a na zjedenie a myslím že ani návšteva sa neurazí ak ju ponúknete v studenom bufete. […]
[…] Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou […]
[…] Jablková torta s banánmi a čokoládovou polevou […]