Počet porcií 4, Čas prípravy (min.) 45

Ingrediencie:
veľký zaváraninový pohár kyslej kapusty (ideálne domácej)
bobkový list
hrsť sušených sliviek (ideálne doma sušených)
2 hrste dubákov (ideálne vlastnoručne zbieraných)
zemiak (podľa potreby)
maslo (alebo olej, ak ste alergici)
1 cibuľa
2-3 lyžičky mletej červenej papriky (najlepšie domácej)
mrvenička
soľ, korenie podľa chuti[

Postup prípravy:

  1. Do väčšieho hrnca si dáme variť kapustu spolu s dubákmi a bobkovým listom. Varíme asi 5 minút, potom pridáme mrveničku.
  2. Mrveničku (a teda aj kapustu) varíme podľa potreby, záleží, aká „tuhá“ sa nám podarila. Asi 7 minút pred koncom varenia pridáme sušené slivky a ak je potrebné zahustiť, nastrúhame na hrubom strúhadle 1 zemiak.
  3. Kým sa nám kapusta varí, pripravíme zásmažku. Na masle (oleji) orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je akurát, pridáme mletú červenú papriku. Zásmažku vylejeme do uvarenej kapustnice a necháme prevrieť.
  4. Ochutnáme, ochutíme a ak sú ešte slivky alebo mrvenička náhodou tvrdé, varíme ďalej. Najlepšie chutí horúca.
  5. Ak by ste predsa len privítali mäsovú verziu, dajte najskôr do vody variť kosť, potom pridajte spolu s kapustou orestované mäso a môžete pridať aj klobásku. Buď dobrú domácu, alebo napr. jeleniu.