Kiš (Quiche) so špargľou. Zvyknú jej hovoriť aj kráľovná zeleniny. Špargľa je vynikajúca sezónna zelenina. Určite ste už zo špargle pripravovali rôzne jedlá, ja mám veľmi rada quiche, ktorý ozaj môže pripraviť každý. Je to jednoduchý a veľmi chutný recept. Verím že bude chutiť aj vám. 🙂
5 tipov, ako sa nabiť energiou
Počet porcií 6, Čas prípravy (min.) 15, Čas pečenia (min.) 30
Ingrediencie na cesto:
160 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
40 g pohánkovej celozrnnej múky (ak nemáte, nahraďte špaldovou)
120 g mäkkého masla
1/2 lyžičky soli
Prečo je cholesterol potrebný pre naše zdravie
Na plnku:
160 g kyslej smotany
100 g syru ementál alebo bryndze
sneh z 2 bielkov
soľ, korenie
špargľa
červená cibuľa
Postup prípravy:
- Všetky zložky na cesto zmiešame, natlačíme do formy a dáme postáť do chladničky najlepšie do druhého dňa (alebo aspoň na 2 hodiny). Potom cesto vyberieme, poprepichujeme vidličkou a dáme do rúry na 180 stupňov piecť na 10 minút.
- Zatiaľ si pripravíme plnku: z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Do misky dáme smotanu a bryndzu alebo postrúhaný ementál. Okoreníme a opatrne zmiešame aj s bielkovým snehom.
Soliť či nesoliť – Soľ nad zlato
- Špargľu dáme na 5 minút nad paru.
- Cesto vyberieme z rúry, natrieme naň plnku, ozdobíme špargľou, červenou cibuľou, podľa chuti osolíme, okoreníme a dáme piecť na 180 stupňov, kým nie sú okraje koláča ružové.
Chutí teplý i studený.