- Reklama -

Kvety patria do vázy, zelenina a ovocie do úst. Naozaj? Niektorí nedajú na kvety na tanieri dopustiť. Jednoducho im chutia. Ktoré sú jedlé, kde ich zbierať a aké majú účinky na naše zdravie?

Čerstvé kvety umocňujú krásu našich domovov, ale môžu priniesť ďaleko viac úžitku. Kvety sú súčasťou ľudskej stravy viac ako dvetisíc rokov. S ich konzumáciou si tykali už starovekí Gréci, Aztékovia a svoje stále miesto majú aj v dnešných kuchyniach, hlavne na Strednom východe a v Ázii. Nájdeme ich tiež v obľúbených jedlách Európanov. Niektoré kvety sú veľmi bohaté na antioxidanty, aj keď sa neodporúča ich častá konzumácia a vo väčšom množstve, pretože nám budú skôr na škodu, ako na úžitok. Nasledujúce tipy vám pomôžu pri správnom výbere jedlých kvetov na ich konzumáciu.

  • Konzumujte tú správnu časť kvetu
    Nie každý kvet je jedlý, aj keď tých správnych existuje viac ako 70 druhov. V Taliansku napríklad milujú vyprážané kvety cukiet. Lupienky ruží zase pridávajú v Indii do svojich jedál. Aj my milujeme chuť kvetov, ani o tom častokrát nevieme. Napríklad z určitého druhu orchidey sa vyrába vanilková zmrzlina. Nie každý jedlý kvet je úplne jedlý. V skutočnosti sú z väčšiny kvetín jedlé iba okvetné lístky. Jedzte preto len tú časť kvetu, o ktorej viete, že sa môže konzumovať.
  • Nezbierajte kvety pri ceste
    To isté platí aj pre kvety kvitnúce pri železničnej trati či na lúkach a cestičkách, kde je venčenie psov časté alebo sa tam vykonáva postrek chemikáliami. Takisto sa nedoporúča jesť kvety zakúpené v kvetinárstvach, na záhradkárskych trhoch či v záhradných centrách, ktoré sú zvyčajne pestované pomocou chemikálií a pesticíd. Vyberajte si a jedzte hlavne kvety, ktoré sú vyslovene označené ako jedlé – o niektorých z nich si povieme. Ak si však chcete byť istí, čo jete, vypestujte si ich doma.
  • Pozor na jedovaté časti inak jedlej rastliny
    Len preto, že sú jedlé plody alebo korene rastliny, neznamená, že sa dajú konzumovať aj okvetné lístky z týchto rastlín. V skutočnosti by mohli byť jedovaté. Odhaduje sa, že až 500 druhov rastlín pochádzajúcich z Ameriky, ako sú rododendrony, hyacinty, narcisy a hortenzie, ktoré pestujeme vo svojej vlastnej záhrade, sú jedovaté. Reakcie jedovatého kvetu po jedle sa môže prejavovať rôzne, od pálenia v ústach cez bolestivé kŕče brucha až po samotnú rýchlu smrť. Preto zbytočne neriskujte. Mohlo by sa vám to nepríjemne vypomstiť.

Kvety na tanieri – úlet zdravého životného štýlu?

  • Ak trpíte alergiami, zvýšte opatrnosť
    Ak zistíte, že máte alergiu napríklad na peľ, vrátane sennej nádchy alebo astmy, mali by ste si konzumáciu jedlých kvetov odkonzultovať so svojím lekárom. Nie všetky jedlé kvety sú vhodné pre alergikov. Rastliny ako každé iné jedlo obsahujú množstvo látok, na ktoré môžete mať smolu v podobe alergie. Kvety produkujú peľ, ktorý môže spôsobiť závažné alergické reakcie, u niektorých ľudí, už len pri samotnom kontakte s kožou. Aj v prípade, že nemáte alergiu, mali by ste vyskúšať rastlinu v malom množstve skôr, ako ju primiešate do jedla. Taktiež by sa mali pred konzumáciou odstrániť reprodukčné orgány kvetu  – tyčinka a piestik, ktoré obsahujú najvyššiu koncentráciu peľu.
  • Vyberajte pestrosfarbené kvety
    Jedlé kvety môžu byť zdrojom prospešných látok, vrátane niektorých antioxidantov. Americké vedecké štúdie prišli s desiatkou kvetín, ktoré sa bežne konzumujú v Číne. Na zozname sa nachádzajú rastliny, ktoré obsahujú vysoký obsah polyfenolov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Jedna skupina polyfenolov sú antokyány, ktoré majú do modro-fialova sfarbené okvetné lístky. Čím je pigment farby sýtejší, tým je vyššia koncentrácia prospešných látok.
  • Nezabudnite si kvety pred jedlom opláchnuť
    Akonáhle si donesiete kvety domov, očistite ich ponorením do vody s izbovou teplotou aj na pol hodinu. Vyberte ich a nechajte voľne odkvapkať na papierovej alebo bavlnenej utierke, aby okvetné lístky neopadali. Ak ich chcete konzumovať až o pár hodín alebo na druhý deň, uložte ich na navlhčenú utierku a uskladnite vo vzduchotesnej dóze v chladničke. Takto uskladnené rastliny by vám mali vydržať čerstvé dva a viac dní.

Kvety na tanieri – úlet zdravého životného štýlu?

Do nápojov či na ochutenie jedál

Ak už máte dosť bežného stereotypu na vašom jedálnom lístku, siahnite po kvetoch. Nejedna domácnosť má doma kvet, o ktorom ani netuší, že jeho využitie nájde aj kuchyni. Stačí takýto kvet poznať, včas odtrhnúť a správne pripraviť, prípadne zakomponovať do jedla.

Napríklad ako koreninu – kvety do jedla, pridávajte až na koniec, namiesto byliniek, pretože samotný kvet je bohatý na špecifickú arómu a delikátnu chuť. Najvhodnejšie sú napríklad kapucínky či prvosienky. Ich chuť je veľmi aromatická a špecifická.

Kvety sami o sebe sú vznešené a preto by im v kuchyni malo patriť aj vznešené miesto. Sú vhodné aj na príjemné ľadové osvieženie. Stačí malé drobné kvietky vložiť do nádoby na výrobu ľadu, zaliať vodou a o exotické prekvapenie v pohári miešaného nápoja máte postarané. Na výrobu ľadu vám poslúžia napríklad malé kvety boráka, minifialiek alebo miniružičiek.

Čo nájdete na záhrade, to sa počíta

Kto by nepoznal levanduľu. Momentálne je veľmi v kurze, ale vedeli ste, že čerstvá levanduľa je vhodná nielen na čaj, ale aj ako pochúťka k sladkým a slaným pokrmom? Sama o sebe je sladká, pikantná a príjemne, pre niekoho až veľmi, aromatická. Pôsobí blahodárne na nervový systém. Upokojuje myseľ a zlepšuje trávenie. Mnohí si práve pre tieto účinky pripravujú levanduľový čaj tesne pred spaním.

Lupienky ruží majú rôznorodé využitie. Pridávajú sa nielen do kozmetiky a parfumov, ale aj do nápojov, ako posýpka dezertov či do džemov. Čím je ruža tmavšia, tým má jedlo výraznejšiu chuť.

Kvety na tanieri – úlet zdravého životného štýlu?

Kvety nechtíka, rukoly alebo bazalky sú zase vhodné do polievok, cestovín, ryže alebo do bylinkového masla a šalátov.

Ak máte chuť na vyprážané kvety, siahnite po kvetoch cukety, tekvice alebo fialok. Hlavičky kvetov bez tyčiniek jednoducho ponorte do cestíčka a vyprážajte. Cestíčko si môžete vytvoriť spojením vajíčkového bielka a krupicového cukru.

Na prípitok do obľúbeného sektu alebo nápoja použite kvety ibišteku. Majú kyslastý nádych. Keď ich zmiešate s trstinovým cukrom, vznikne sirup s chuťom malín a rebarbory.

Kvet ako náhrada chute

Vo svete rastlín je všetko možné. Často sa stáva, že chuť nejakého ovocia alebo zeleniny vám pripomína chuť iného druhu. Tak je to aj s kvetmi. Keďže existujú aj jedlé varianty kvetov, aj tu sa niekto s chuťami vyhral a priniesol náhrady chutí iného ovocia alebo zeleniny. Napríklad, ak máte chuť na uhorku, pomôžete si malými kvetmi boráka krásnej modrej farby. Ak potrebujete použiť kapary, ich chuť vám vynahradí kapucínka. Okrem kvetov sa dajú konzumovať aj jej mladé púčiky a listy. Kvetom ruží zase môžete poďakovať za chuť po jahodách alebo zelenom jablku. Ak vám v kuchyni práve bude chýbať citrón, poradíte si aj s lupienkami aksamietnice drobnokvetej.

Kvety na tanieri – úlet zdravého životného štýlu?

Bohaté na vitamín A a C

Existujú desiatky kvetov, ktoré sa nielenže dajú konzumovať, ale obsahujú aj mnoho dôležitých živín. Väčšina z nich má bohatý zdroj vitamínov, hlavne Áčka a Céčka. Napríklad fialky obsahujú rutín, ktorý patrí do kategórie antioxidantov. Nie je však fialka ako fialka. Zatiaľčo izbová fialka býva jedovatá, tá vonku voľne rastúca je vhodná na konzum. Je potrebnou živinou najmä pre tých, ktorí majú problém s kŕčovými žilami. Kvety púpavy obsahujú tiež mnoho antioxidačných látok, ktoré organizmus chránia pred vznikom chorôb. Najviac zastúpené sú betakarotén, luteín a zeaxantín.

- Reklama -