Tieto poctivé domáce lievance z kysnutého cesta vás vrátia do detských čias, keď rozbité kolená, pokmásané vrkoče či kožu vyštípanú od pŕhľavy spoľahlivo vyliečila práve táto dobrota. Lievance sú nadýchané, sýte a mäkučké.

Fit recept: Kokosovo-banánová torta s proteínom – nepečená

Počet porcií[ 20, Čas prípravy: vypracovanie cesta (min.) 5,
Čas prípravy: kysnutie cesta (min.) 45-60,
Čas prípravy: príprava lievancov (min.) 15

Ingrediencie:

200 g polohrubej pšeničnej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky
1/2 litra vlažného mlieka
1/2 čerstvých kvasníc
štipka soli[
1 PL trstinového cukru[
1 vajíčko
kôra z chemicky neošetreného citróna

Domáci pšenično-ražný chlieb

Postup prípravy:

  1. Oddelíme bielok od žĺtka.
  2. Z mlieka, cukru a kvasníc spravíme kvások.
  3. Preosejeme múku, pridáme k nej žĺtok, kvások, kôru a štipku soli. Vyšľaháme poriadne habarkou.
  4. V druhej miske vyšľaháme bielok mixérom do tuhého snehu a zľahka ho primiešame do cesta. Necháme 45 – 60 minút kysnúť pod utierkou.
  5. Rozpálime panvicu, jemne potrieme olejom a lyžicou nakladáme vykysnuté cesto. Jeden akurátny lievanec znesie 2 polievkové lyžice cesta. Pražíme do zlatista, potom obrátime. Vyberieme, panvicu znovu jemne potrieme olejom a znovu robíme lievance. A tak dokola. Až nám bude voňať celý byt citrónovou kôrou a upokojujúcou arómou kysnutého cesta. Kvasnice vraj zlepšujú náladu, tak úsmev a smelo do toho!

Proteinová roláda nielen pre športovcov

Podávať môžete s domácim lekvárom či čerstvým ovocím a jogurtom. Ja si z detstva pamätám lievance potreté roztopeným maslom a obalené v škoricovom cukre. Aké sú tie vaše naj?

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.