Máš problémy s trávením? – nauč sa správne kombinovať jedlo

Vieš, kedy jesť niektoré potraviny a ako ich správne kombinovať? Nevhodne zvolené jedlo negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Prečítaj si, ktoré potraviny “sa neznášajú” a naopak, ktorým to spolu “ladí”.

Kombinácia jedla

Každá potravina má sama o sebe rôzne nároky na naše trávenie. Kombináciou rôznych jedál sa môže stať, že po čase začíname pociťovať diskomfort v trávení. Je to spôsobené miešaním škrobov a bielkovín: toust s vajíčkami, bageta s dressingom, šunkou a šalátom alebo zemiaky s mäsom – býva štandardom našej každodennej stravy. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako tieto kombinácie ovplyvňujú naše trávenie? Trávenie škrobov (obilia, zemiakov a mnohých iných potravín) vyžaduje zásadité podmienky, zatiaľ čo enzýmom, ktoré trávia bielkoviny, sa darí v kyslom prostredí. Takže, ak jeme škrob a bielkovinu spolu, žiadame náš tráviaci systém, aby bol zásaditý a kyslý zároveň. Žiaľ, mnohé z typických západných kombinácií potravín si od tela žiadajú práve to.

Čo sa stane ak jeme škroby a bielkoviny zároveň?

Navzájom sa neutralizujú. Proteín ani škrob sa správne nestrávia, čo môže viesť k fermentácii, ktorá živí kvasinky a plesne. Táto reťazová reakcia narúša trávenie všetkých potravín, ktoré jeme.

Trofológia

Kombinovanie jedla – známe ako trofológia – sa v posledných rokoch stalo populárnym trendom. Je to náuka o výžive, ktorej filozofia pochádza z ajurvédskej stravy – konzumných zvyklostí v starovekej Indii. Dnes je trofológia postavená aj na vedeckom základe a kombinácia potravín zahŕňa princípy makrobiotickej stravy 20. rokov 20. storočia.

Existuje mnoho príkladov zle kombinovaných jedál:

  • Mäso + zemiaky,
  • Kuracie mäso + sušienky,
  • Špagety a mäsové guľky,
  • Grilované syrové sendviče,
  • Ryby + hranolky,
  • Párok v rožku,
  • Hamburgery.

A zoznam pokračuje…

Negatívne prejavy a príznaky zlého trávenia

Bežné príznaky poruchy trávenia zahŕňajú:

  • plynatosť,
  • nadúvanie,
  • bolesti žalúdka,
  • poruchy trávenia alebo pálenie záhy,
  • nepravidelné pohyby čriev,
  • únava,
  • narušený spánok,
  • zápach z úst,
  • kožné problémy.

Znie vám to povedome? Zlé trávenie je také bežné, že tieto príznaky prijímame ako bežnú súčasť života. Vhodné kombinovanie potravín môže pomôcť zlepšiť vaše trávenie. Prinášame vám prehľad o kombinovaní potravín a o tom, ako môžete spárovať potraviny, aby ste si zlepšili trávenie, zdravie čriev a mali viac energie.

5 základných pravidiel kombinovania jedál

Spôsob stravovania odmieta miešanie rôznych kategórií potravín:

  • škroby
  • ovocie
  • zelenina (bez škrobu)
  • proteíny
  • tuky

Existuje mnoho pravidiel, ako správne kombinovať tieto skupiny potravín. Aby ste tomu lepšie porozumeli, tu je 5 základných pravidiel, ktoré verní vyznávači diéty dodržiavajú:

  1. Ovocie jedz nalačno

Ovocie by sa malo konzumovať na lačný žalúdok (odstup 3 – 4 hodín od posledného jedla), najlepšie doobedu ako predjedlo. Nemalo by sa kombinovať s inými jedlami, ako napr. mliečne a kyslomliečne produkty alebo ako dezert po jedle. Vyhneš sa tak kvaseniu v žalúdku a predĺženému tráveniu. Ovocie sa v žalúdku veľmi jednoducho a rýchlo strávi.

  1. Nekombinuj bielkoviny so škrobom

Kvalitné bielkoviny by sa nemali kombinovať so škrobovou zeleninou. Potraviny s vysokým obsahom škrobu sa trávia inak v dôsledku uvoľňovania pepsínových enzýmov pri trávení bielkovín. Namiesto toho konzumuj bielkoviny s neškrobovou zeleninou.

  1. Obilniny môžeš jesť so všetkou zeleninou

Škroby v obilninách a škrobovej zelenine sa trávia podobným spôsobom. Z tohto dôvodu sa odporúča jesť potraviny ako ryžu, farro, quinou, zemiaky, tekvicu a pod. spolu.

  1. Bielkovinové tuky kombinuj s neškrobovou zeleninou

Proteínové tuky ako je avokádo, syry, olivy a orechy, a neškrobová zelenina sú údajne vhodnou kombináciou potravín. Okrem neškrobovej zeleniny sa predpokladá, že kyslé ovocie, ako napríklad citrusy, sa dobre znášajú s tukmi.

  1. Strukoviny konzumuj so zeleninou

Strukoviny sú bielkoviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo škrobu. Šošovica, fazuľa a hrach sú dôležitým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Ich kombinácia môže pomôcť, aby boli stráviteľnejšie. Sóju, ako je tofu a tempeh, treba považovať za vysokokvalitný proteín a všetky ostatné strukoviny za škrob. Ak máš problémy s trávením strukovín, jedz ich len so zeleninou.

Tabuľka potravín rozdelených podľa kategórií

Potraviny, ktoré môžeš kombinovať s hocičímavokádo, uhorka, listová zelenina (špenát, kel, rukola, hlávkový šalát, mangold, repa), citrón, limetka, paradajka, paprika, cuketa, tekvica, pšeničná tráva

Proteíny
mäso, ryby, vajcia, jogurt, fazuľa, orechy (mandle, kešu, pistácie, vlašské orechy), semienka (konopné, chia, ľanové, tekvicové, slnečnicové, melónové, sezamové), tempeh, tofu
Proteínové tukyavokádo, syr, kokos, kefír, orechy, olivy, semená, jogurt
Obilniny a škrobová zeleninaamarant, pohánka, proso, quinoa, artičoky, kukurica, fazuľa lima, hrach, zemiaky, bataty, ryža, gaštany
Neškrobová zeleninarukola, špargľa, bambusové výhonky, brokolica, kel, kapusta, mrkva, karfiol, zeler, pažítka, uhorka, fenikel, cesnak, zelená fazuľka, kaleráb, pór, šalát, cibuľa, petržlen, červené reďkovky, šalotka, špenát, klíčky, repa, žerucha, cuketa

3 kroky, ako kombinovať potraviny

Ak sa chceš začať vhodne stravovať a správne kombinovať potraviny, máme pre teba jednoduchý postup v 3 krokoch:

  1. Pri každom jedle si vyber jednu kategóriu

Vyber si hlavnú potravinu z jednej z nasledujúcich kategórií potravín:

  • škroby
  • ovocie
  • zelenina
  • proteíny
  • tuky
  1. Kombinuj s neškrobovou zeleninou

Po výbere hlavnej zložky si vyber akúkoľvek neškrobovú zeleninu, ktorá naplní zvyšok tvojho taniera.

  1. Dodržiavaj odstup medzi jedlami – 3 až 4 hodiny

Nechaj žalúdku dostatok času na trávenie. V prípade potreby si môžeš medzi jedlami vychutnať malé občerstvenie z neškrobovej zeleniny.

Ako zlepšiť trávenie?

Pociťuješ niektoré z príznakov zlého trávenia? Vyskúšaj 30-dňovú výzvu a využi niektoré z našich receptov, ktoré zahŕňajú princípy kombinovania potravín na zlepšenie trávenia a zdravie čriev:

Použité zdroje:

  1. https://detoxinista.com/food-combining/
  2. https://www.theblendergirl.com/hint-tip/food-combining/
  3. https://www.yummymummykitchen.com/2021/02/food-combining-rules-benefits-chart.html
  4. https://www.webnoviny.sk/8-oblubenych-kombinacii-potravin-ktore-by-sme-v-skutocnosti-spolu-jest-nemali/
  5. https://klocher.sk/kombinacie-jedal-ktore-by-ste-nemali-konzumovat-spolu/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815005/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21139126/
  8. https://www.youtube.com/watch?v=Q3CkuugheMw
Vladimír Minda
Vladimír Minda
Ahojte, volám sa Vlado (44), som tréner kickboxu, vášnivý športovec, milujúci otec, poslušný manžel, dobrý syn, rázny riaditeľ, vášnivý fanúšik a verný kamarát. Pre každého niekto iný, ale v prvom rade pozitívne mysliaci človiečik, ktorý sa snaží motivovať okolie k pohybu a športu. Pretože život je šport a šport je môj život.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Ostaň v kontakte

Sleduj najlepšie cesty chudnutia, príbehy o úspechu a inšpiratívne rozhovory s najlepšími trénermi a špecialistami v odbore. Začnite meniť svoj život už dnes!

spot_img

Najčítanejšie

Odoberaj najnovšie články emailom

Máš záujem pravidelne sledovať a čítať naše články? Prihlás sa do newslateru a raz za 2 týždne ti pošleme sumár článkov z nášho športového blogu.

.

Mohlo by ťa zaujímať