Azda každý už  aspoň raz zažil ten nepríjemný pálivý pocit za hrudnou kosťou, ktorý  niekedy vystupuje až k hrdlu. Pálenie záhy patrí medzi extrémne bežné zdravotné problémy, postihuje až 50 % ľudí. Ako vzniká? Po tom ako sa jedlo presunie cez pažerák do žalúdka, sa sval nazývaný dolný pažerákový zvierač uzavrie, čím bráni jedlu i kyseline v ich spätnom pohybe. Pálenie záhy sa objaví práve vtedy, keď sa uvedený zvierač nedostatočne uzavrie a umožní kyseline z vášho žalúdka prúdiť späť do pažeráka. A ako si teda vieme pomôcť?

  1. Konzumujte nespracované potraviny

Toto by mala byť vaša prvá línia obrany. Konzumácia veľkého množstva spracovaných potravín a obzvlášť cukrov je istou cestou na zhoršenie pálenia záhy, keďže dochádza k narušeniu bakteriálnej rovnováhy v žalúdku a črevách. Jedzte radšej zeleninu, bio a nespracované potraviny.

  1. Odstráňte potravinové špúšťače

Už vaše mamy vám isto hovorili, aby ste nefajčili. Ak máte problémy s pálením záhy, je načase ich počúvnuť. Nikotín, ale napríkad i kofeín môžu byť aktívnymi spúšťačmi .

  1. Obmedzte potraviny, s ktorými máte zlú skúsenosť

Sledujte si potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti a nabudúce sa im oblúkom vyhnite. Aj keď vám chutia.

  1. Doprajte si čas

Pri jedení sa neponáhľajte. Každé sústo poriadne pohryzte a vyvarujte sa iba jednej veľkej porcii denne (už vôbec nie na večer). Jedzte menšie porcie a jedlo si rozložte na celý deň. Po jedle sa neskláňajte, dajte si pozor na všetky činnosti v predklone.

  1. Len žiadny stres

Žite pokojne. Znížte vo svojom živote stres. Sťahovanie žalúdka spôsobené stresom ho totiž núti vyrábať viac žalúdočných štiav.

  1. Ani príliš teplé, ani príliš studené

Odpustite si ľadové a horúce nápoje. Ak vás páli záha, skúste špeciálne čaje. Napríklad feniklový čaj, ktorý môžete popíjať po malých dúškoch po jedle.

  1. Znížte nadváhu

Nadváha naozaj súvisí so všetkým a privodzuje mnoho zdravotných problémov. Takmer každý kto trpí nadváhou, musí počítať s pálením záhy.Nadbytočné kilá totiž vedú k zvýšeniu tlaku na žalúdok, pažerákový zvierač nevydrží nápor, otvorí sa a žalúdočný obsah môže prúdiť späť do pažeráka.

 

  1. Pite minerálne vody

Prírodné minerálne vody so zásaditým charakterom majú blahodárny účinok na bolesti žalúdka a pálenie záhy. Na Slovesnku máme vodu so vzácneho zdroja, ktorý je známy po celej Európe. Práve prírodná minerálna voda Fatra je nielen vynikajúcou súčasťou každodenného pitného režimu, ale aj ideálnym nápojom počas zvýšeného vypätia a stresu a predovšetkým, pre svoj zásaditý charakter priaznivo vplýva na činnosť čriev a tráviacej sústavy. Eliminuje prekyslenie žalúdočného prostredia a upravuje celkovú činnosť žalúdka. Jej mimoriadne účinky oceníte práve pri pálení záhy či nadbytku žalúdočnej kyseliny. Minerálne látky rozpustené vo Fatre v podobe solí vytvárajú podmienky na bezproblémové fungovanie ľudského organizmu. Zúčastňujú sa na stavbe bielkovín a tukov, hormónov i enzýmov. Preto je potrebné dodávať ich do organizmu pravidelne a v dostatočnom množstve.

Dodržiavanie týchto pár jednoduchých trikov vám môže pomôcť odstrániť alebo významne znížiť trápenie s pálením záhy. Ak však  budú vaše problémy pretrvávať i naďalej, samozrejme vyhľadajte pomoc lekára.

 

Nenechaj si újsť náš nový športový katalóg plný skvelých produktov.