Očisti telo, očistíš ducha
Očisti telo, očistíš ducha

Očisti telo, očistíš ducha. Zdravý životný štýl nie je iba o dostatku pohybu. Dôležitú úlohu v ňom hrá vyvážená a pestrá strava, i bohatá paleta najrôznejších olejov či bylinných čajov. Odkiaľ však so zmenou začať? 

Základom všetkého je strava

Odpoveď na otázku z perexu znie – od úplných základov. Na zdravý životný štýl nemožno prejsť za niekoľko dní, týždňov a dokonca ani mesiacov. Ide o dlhodobú záležitosť, pri ktorej treba byť obozretný a vnímať reakcie svojho tela. Pochopiteľne, ide o veľmi individuálnu záležitosť a to, čo platí pre jedného, nemusí fungovať pre iného.

Základom všetkého je strava. Zmeny v nej však treba aplikovať postupne. Začať ale môžete veľmi jednoducho – stačí, že namiesto klasickej kuchynskej soli začnete používať himalájsku soľ. Alternatívou bieleho cukru zas môže byť cukor trstinový či melasový. Na sladenie však poslúži aj med alebo sirup z agáve. Nie nadarmo sa v posledných rokoch začalo hovoriť o takzvaných „bielych jedoch“. Biely cukor je totiž rafinovaným produktom, čo znamená, že neobsahuje žiadne živiny – ide iba o čisté kalórie. V melasovom cukre či mede sa však nachádza množstvo prospešných látok, čo platí i pre himalájsku soľ. Jej ružový variant dokonca obsahuje zvýšený obsah železa.

TIP na recepty: Bio recepty z púpavy

Okrem soli a cukru však treba myslieť aj na ďalšie základné druhy potravín. Tie sa na trhu nachádzajú v rôznych obmenách a podobách – či už sú to žitné alebo špaldové cestoviny, mnoho druhov strukovín alebo ryže – sú to všetko malé kroky k lepšiemu a najmä zdravšiemu fungovaniu organizmu. I v týchto prípadoch platí rovnaký princíp ako pri cukre či soli. Celozrnné produkty sú vždy lepšou voľbou než produkty, ktoré sú vyrobené z „bielej“ múky – obsahujú totiž väčšie množstvo prospešných látok. V prípade, že by ste chceli skúsiť aj niečo iné ako klasické cestoviny, pokojne siahnite po krúpoch, pohánke či prose, ktoré v súčasnosti zažívajú svoju renesanciu.

V priebehu celého procesu očisty dochádza k detoxikácii celého organizmu, čo sa môže prejavovať najrôznejšími spôsobmi. Netreba preto zabúdať na to, čo vravievali už naše staré matere – „Všetkého veľa škodí.“

Očisti telo, očistíš ducha
Očisti telo, očistíš ducha

Zdravá strava pre „pokročilých“

V prípade, že by ste chceli ísť o krok ďalej – začnite sa viac zaujímať o najrôznejšie druhy olejov. Azda najrozšírenejším mýtom v ich prípade je, že extra panenský olivový olej možno používať iba v studenej kuchyni. Pokojne na ňom pripravujte aj teplé pokrmy. Jedna polievková lyžica ráno na lačno by dokonca mala pomôcť vášmu tráviacemu ústrojenstvu. Multifunkčným je aj olej kokosový. Okrem toho, že je vhodný na varenie, pečenie a smaženie, je ho možné zužitkovať aj na kozmetické účely.

TIP: Ako sa stravuje Tomáš Klobučník

Prečo však vymeniť olej slnečnicový alebo repkový za olivový či kokosový? Okrem zloženia tu je ďalší dôležitý faktor – bod zadymenia. Zatiaľ čo pri slnečnicovom oleji je to 110 °C, pri kokosovom je to 200 °C a pri olivovom až 210 °C. Jeden z najvyšších bodov zadymenia – 270 °C – má avokádový olej, ktorý sa hodí na smaženie mäsa, ale aj do šalátov.

Komplex spomínaných surovín už iba umocní výber vhodných bylinných čajov. Širokospektrálne pôsobiace bylinky síce neexistujú, no siahnuť možno napríklad po žihľave, medovke, rakytníku či materine dúške. Žihľava je vítaným pomocníkom pre krvný obeh, medovka a materina dúška podporia trávenie a uvoľnia nervové napätie, rakytník zas poskytne telu veľké množstvo vitamínu C.

TIP: Ako si pripraviť Smoothie a 4 obľúbené recepty

V každom prípade však platí, že zmena životného štýlu je beh na dlhé trate. Tento proces nemožno urýchliť – je lepšie si ho naplno užiť a dbať na to, aby bol vyvážený. Základnou filozofiou tejto zmeny je harmónia jedla, pohybu a vnútorného pokoja.

Článok bol publikovaný v časopise Šport je život 5/2014

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.