Ak sa Vám pošťastí zohnať divinu, a nie ste poľovník ale bežný človek ktorý divinu jedáva len z času na čas, príde na rad otázka – super, ale čo teraz s tým? Pre inšpiráciu Vám prinášam môj divinový recept, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina 🙂
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 3 hodiny +24 hodín marinovanie
Ingrediencie:
- 700 g srnčie stehno
- koreňová zelenina – 1 väčšia mrkva, dva stredné petržleny
- 1 veľká cibuľa
- 1 hlavička cesnaku
- prerastená slanina
- bravčová masť
- suché červené víno
- voda
- šípkový džem
Na marinádu:
- celé čierne korenie, borievka, bobkový list, jalovec, olej, worchester, sladká mletá paprika, mletý kmín, morská soľ.
Na karlovarskú knedľu:
- 8 ks rohlík (je dobré aby nebol čerstvý, najlepšie tak dvojdňový)
- 2 ks vajíčka
- petržlenová vňať
- mlieko
- soľ
- čierne mleté korenie
Vyskúšajte skvelý recept na mrkvovú tortu pre mladých športcov.
Postup:
Mäso:
Srnčie stehno očistíme, prešpikujeme nakrájanou slaninou a potrieme marinádou zo všetkých strán. Rozkrojíme na dve polovice.
Marinádu som robila tak, že som v mažiari rozdrvila cele čierne korenie, borievku a jalovec a zmiešala to s bobkovým listom worchestrom , paprikou, kmínom a soľou. Celé sa to zaleje olejom, premieša a dôkladne potrie mäso z každej strany.
Potom zabalíme mäso do potravinovej fólie a necháme v chladničke 24 hodín marinovať.
Na druhý deň maso odbalíme a nakrátko opražíme na rozpálenej bravčovej masti z každej strany, aby sa mäso zatiahlo.
Do pekáča dáme nakrájanú mrkvu a petržlen na väčšie kusy, cibuľu na mesiačiky a cesnak, zalejeme asi 2 dcl červeného vína a asi 1,5 dcl vody. Ja som pridala aj výpek kde sa mäso smažilo.
Zakryjeme alobalom a pečieme 1,5 hodiny, potom odkryjeme a dopekáme ďalšiu hodinu. Počas pečenia mäso otáčame a prelievame šťavou, ak sa nám šťava moc vyparuje pridáme víno a vodu.
Omáčka:
Zlejeme šťavu z pekáča, prepasírujeme do nej upečenú mrkvu a petržlen, aby sa nám omáčka zahustila a pridáme šípkový džem podľa potreby – ja som dala 3 polievkové lyžice. Prevaríme a podľa potreby zahustíme prepasírovanou mrkvou a petržlenou. Chuť omáčky by mala byť sladkokyslá a trošku mi vôňou pripomínala sviečkovú.
Knedľa:
Rohlíky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme trochou mlieka aby sa napili, pridáme petržlenovú vňať – čím viac tým lepšie, soľ, mleté čierne korenie a žĺtky a premiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a opatrne zamiešame. Vznikne nám polotuhá zmes, ktorú zabalíme do potravinovej fólie do formy valčekov. Varíme vo vriacej vode 18-20 minút.
Po vybratí z vody ju necháme chvíľku odstáť až potom odbaľujeme a krájame.
Všetko máme hotové, nezostáva nič iné, len naložiť na tanier a pochutiť si na tomto skvelom jedle a ak váš mlsný jazýček túži po niečom sladkom neváhajte vyskúšať skvelú jablkovú tortu.
Dobrú chuť 🙂
[…] Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou […]