Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou
Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou. Foto: Veronika Orviská

Ak sa Vám pošťastí zohnať divinu, a nie ste poľovník ale bežný človek ktorý divinu jedáva len z času na čas, príde na rad otázka – super, ale čo teraz s tým? Pre inšpiráciu Vám prinášam môj divinový recept, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina 🙂

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 3 hodiny +24 hodín marinovanie

Ingrediencie:

  • 700 g srnčie stehno
  • koreňová zelenina – 1 väčšia mrkva, dva stredné petržleny
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 hlavička cesnaku
  • prerastená slanina
  • bravčová masť
  • suché červené víno
  • voda
  • šípkový džem

Na marinádu:

  • celé čierne korenie, borievka, bobkový list, jalovec, olej, worchester, sladká mletá paprika, mletý kmín, morská soľ.

Na karlovarskú knedľu:

  • 8 ks rohlík (je dobré aby nebol čerstvý, najlepšie tak dvojdňový)
  • 2 ks vajíčka
  • petržlenová vňať
  • mlieko
  • soľ
  • čierne mleté korenie

šport je život tip pre vás

Vyskúšajte skvelý recept na mrkvovú tortu pre mladých športcov.

Postup:

Mäso:

Srnčie stehno očistíme, prešpikujeme nakrájanou slaninou a potrieme marinádou zo všetkých strán. Rozkrojíme na dve polovice.

Marinádu som robila tak, že som v mažiari rozdrvila cele čierne korenie, borievku a jalovec a zmiešala to s bobkovým listom worchestrom , paprikou, kmínom a soľou. Celé sa to zaleje olejom, premieša a dôkladne  potrie mäso z každej strany.

Potom zabalíme mäso do potravinovej fólie a necháme v chladničke 24 hodín marinovať.

Na druhý deň maso odbalíme a nakrátko opražíme na rozpálenej bravčovej masti z každej strany, aby sa mäso zatiahlo.

Do pekáča dáme nakrájanú mrkvu a petržlen na väčšie kusy, cibuľu na mesiačiky a cesnak, zalejeme asi 2 dcl červeného vína a asi 1,5 dcl vody. Ja som pridala aj výpek kde sa mäso smažilo.

Zakryjeme alobalom a pečieme 1,5 hodiny, potom odkryjeme a dopekáme  ďalšiu hodinu. Počas pečenia mäso otáčame a prelievame šťavou, ak sa nám šťava moc vyparuje pridáme víno a vodu.

Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou
Pečené srnčie stehno so šípkovou omáčkou a karlovarskou knedľou. Foto: Veronika Orviská

Omáčka:

Zlejeme šťavu z pekáča, prepasírujeme do nej  upečenú mrkvu a petržlen, aby sa nám omáčka zahustila a pridáme šípkový džem podľa potreby – ja som dala 3 polievkové lyžice. Prevaríme a podľa potreby zahustíme prepasírovanou mrkvou a petržlenou.  Chuť omáčky by mala byť sladkokyslá a trošku mi vôňou pripomínala sviečkovú.

Knedľa:

Rohlíky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme trochou mlieka aby sa napili, pridáme petržlenovú vňať – čím viac tým lepšie, soľ, mleté čierne korenie a žĺtky a premiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a opatrne zamiešame. Vznikne nám polotuhá zmes, ktorú zabalíme do potravinovej fólie do formy valčekov. Varíme vo vriacej vode 18-20 minút.

Po vybratí z vody ju necháme chvíľku odstáť až potom odbaľujeme a krájame.

Všetko máme hotové, nezostáva nič iné, len naložiť na tanier a pochutiť si na tomto skvelom jedle a ak váš mlsný jazýček túži po niečom sladkom neváhajte vyskúšať skvelú jablkovú tortu.

Dobrú chuť 🙂