- Reklama -

Cholesterol – chválený i zatracovaný. Aká je pravda? Je zdravý alebo škodlivý pre naše zdravie? Cholesterol je v posledných desaťročiach často pretriasanou témou. Všeobecná mienka o ňom poukazuje na tvrdenie, že je škodlivý a je potrebné ho znížiť. Nie je to však pravda. Existuje aj dobrý cholesterol, ktorý je pre naše zdravie potrebný.

Niektoré svetové vládne organizácie zmenili názor na cholesterol vďaka novým výskumom a tvrdia, že už nie je na zozname “nevhodných látok”, ktoré vyvolávali pochybnosti a obavy, ak sa získava z celých nespracovaných potravín. Výhody dobrého cholesterolu sú už, samozrejme, dávno známe lekárom a výskumným pracovníkom v oblasti zdravia. Už desaťročia nás neustále presviedčajú, že cholesterol spôsobuje srdcovo-cievne choroby a preto je dôležité, aby sme sa vyhýbali vajciam a maslu, pretože tí sú našimi nepriateľmi.

Čo je to cholesterol

Cholesterol je organická molekula, ktorá je nevyhnutná pre všetky žijúce organizmy. Lipid, ktorý patrí k steroidom sa nachádza v bunkovej membráne živočíšnych tkanív a je veľmi potrebnou látkou pre správnu funkciu organizmu. Ak by sme ho chceli prirovnať k látke, ktorá nám je dobre známa, je podobný mäkkému vosku na sviečke. Cholesterol sa nachádza nielen v niektorých potravinách, ale denne ho dokáže produkovať aj ľudské telo. Zdravá hladina cholesterolu v krvi je do 5,0 mmol/l a jeho zvýšená hladina už môže byť zdraviu nebezpečná.

Inšpiratívny príbeh capoeiristky Vargovej: Vrcholy aj pády

Za zvýšenú hladinu cholesterolu sa často podpisuje dedičnosť, ale aj nesprávne stravovanie. Ak konzumujeme potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, cholesterol sa usádza na stenách tepien a znižuje ich priechodnosť. Kto si však myslí, že cielené vyhýbanie sa nezdravým potravinám nás zachráni, nie je to pravda. Cholesterol sa v našom tele vyrába aj bez ohľadu na to, čo jeme. Kto sa snaží dodržiavať rôzne diéty, jeho organizmus ho bude produkovať aj napriek jeho snahe ho potlačiť. Znížením príjmu potravy docielite len to, že telo si cholesterol začne vyrábať ešte viac, aby si kompenzovalo nedostatok, ktorý dovtedy prijímal zo stravy pred začatím diéty.

Cholesterol ako vinník srdcovo-cievnych ochorení?

Celkový cholesterol môžeme rozdeliť na tzv. dobrý – HDL a zlý cholesterol – LDL. K zvyšovaniu LDL cholesterolu prispieva okrem zvýšeného príjmu nasýtených tukov v potrave aj nedostatočný pohyb, priberanie na hmotnosti a fajčenie. HDL cholesterol plní úlohu „upratovača“ zlého cholesterolu. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne. Ku zvyšovaniu HDL cholesterolu vedie dostatok fyzickej aktivity.

Mladý slovenský pretekár sa kamaráti s najväčšími hviezdami motoršportu

V potravinách nenájdeme výlučne zlý alebo len dobrý cholesterol. V našej populácii pretrváva obava, že najväčším vinníkom pri vývoji kardiovaskulárnych ochorení je cholesterol skonzumovaný v potrave. Nie je to však tak. Dokazuje to aj výsledok štúdie s názvom Framingham Heart, ktorá vyvrátila mýtus o negatívach cholesterolu. Približne päťtisíc dobrovoľníkov sa podrobilo výskumu dovtedy, kým presiahlo vek 50 rokov, aby sa zistilo, že neexistuje priama spojitosť medzi vyšším cholesterolom a srdcovými ochoreniami. Po dosiahnutí veku 50 rokov štúdia nezistila žiadnu koreláciu medzi ochorením srdca a vysokým cholesterolom. V štúdii taktiež bolo dokázané, že:

  • 75% ľudí trpiacich infarktom má normálne hladiny,
  • nízke hladiny cholesterolu sa spájajú s vyššou úmrtnosťou,
  • vysoké hladiny zase s dlhovekosťou.

Až doposiaľ sa nikdy klinicky nepotvrdil fakt, že cholesterol spôsobuje infarkt. Práve naopak, zo zistení vyplýva, že:

  • pri každom znížení cholesterolu o 1 mg/dl ročne došlo k nárastu celkovej úmrtnosti o 14%,
  • mnohé krajiny s vyšším priemerným cholesterolom trpia menším počtom srdcových ochorení,
  • nízke hladiny sú rizikovým faktorom pre niekoľko typov rakoviny,
  • 1/4 telesného cholesterolu sa nachádza v mozgu a štúdie preukázali vyššiu mieru demencie u ľudí s nízkym cholesterolom. Výskum tiež našiel spojitosť medzi vyšším LDL a lepšou pamäťou u starších pacientov.

Dokonca ani “nebezpečný” LDL cholesterol nie je až takým veľkým vinníkom srdcovo-cievnych ochorení, ako sme si to mysleli. Štúdia uskutočnená v roku 2015 sa pokúsila objasniť vzťah medzi srdcovým infarktom a hladinami cholesterolu na vzorke niečo vyše 700 pacientov, ktorí mali predispozície na srdcový infarkt. Zistilo sa, že pacienti s nižšou hladinou LDL cholesterolu mali oveľa viac zvýšené riziko úmrtnosti v porovnaní s pacientmi s vyššími hladinami LDL cholesterolu.

Rozuzlenie príbehu o vinníkovi ochorení

Aj keď štúdie priniesli niekoľko závažných informácií, ktoré zároveň vyvrátili mýty o cholesterole, to neznamená, že by sme nemali brať vážne prevenciu voči kardiovaskulárnym ochoreniam. Ochorenia ciev a srdca sú aj naďalej vážnym problémom modernej doby. Štúdie však potvrdili, že naša snaha bojovať proti týmto typom ochorení prostredníctvom znižovania LDL či zvyšovania HDL hladín cholesterolu bola neúčinná. Niektoré potraviny, ktoré niektoré firmy pretláčajú na výslnie ako tie, ktoré znižujú cholesterol, môžu v skutočnosti znižovať nielen zlý, ale aj dobrý cholesterol.

Robíte pravidelné prechádzky aj v zime?

Stručne povedané, štúdie nasvedčujú tomu, že skôr, ako na cholesterol, je dôležité pozrieť sa na rad mnoho ďalších faktorov, ktoré môžu byť oveľa dôležitejšie pri hľadaní vinníka srdcovo-cievnych ochorení. Ak sa však chceme zbaviť pocitu previnenia a urobiť tak niečo dobré pre svoje zdravie, mala by to byť zmena jedálneho lístka a zvýšenie telesnej aktivity spolu so znížením telesnej hmotnosti. Je dokázané, že výživa má spomedzi všetkých faktorov životného štýlu na ľudské zdravie najvýznamnejší vplyv.

Výhody cholesterolu

Štúdie potvrdili, že cholesterol nie je až taký veľký strašiak pre naše zdravie, ako sa kedysi predpokladalo. Okrem iného má veľmi výhod pre náš organizmus. Ktoré to sú?

  • je dôležitý pri budovaní a udržiavaní bunkových stien,
  • naše nervové bunky ho používajú ako izoláciu,
  • pečeň ho potrebuje pri výrobe žlče, ktorá je zase nezastúpiteľná pri trávení tukov,
  • je dôležitý pri transformácii na vitamín D počas pôsobenia slnečného žiarenia,
  • je potrebný pre správnu tvorbu a vitálnu funkciu pohlavných hormónov,
  • pomáha podporovať imunitný systém a môže bojovať proti zápalu,
  • je nevyhnutný aj pri absorpcii vitamínov,
  • slúži aj ako antioxidant v tele…
- Reklama -