Pripravte sa na chladné počasie
zdroj: dreamstime.com

Pracujete v exteriéri? Či stojíte celé dni na lešení, alebo roznášate ľuďom poštu, každá práca vonku si v studenom počasí vyžaduje kvalitné teplé oblečenie. Naučte sa svoje oblečenie správne vrstviť, predídete tým zbytočným prechladnutiam a iným ochoreniam, ktoré môže nadmerný chlad spôsobiť. 

Pokiaľ pracujete vonku, naučte sa svoje oblečenie vrstviť tak, aby ste ráno i večer boli v teple a cez obed, keď už teploty vzduchu stúpajú vyššie, majte na sebe priedušné veci, v ktorých sa nespotíte. Obliekajte sa tak, aby ste ani v nestabilnom jesennom počasí nepociťovali chvíľu prílišný chlad a chvíľu zasa priveľké teplo. Hliníkové lešenie či ulica nie sú veľmi komfortným pracovným prostredím, preto je nutné, naučiť sa svoje oblečenie prispôsobiť chladnému, sychravé i slnečnému jesennému počasiu podľa aktuálneho stavu.       

Kvalitné oblečenie

Všetci stavbári a mnoho iných pracovníkov, ktorí pracujú počas jesenných a zimných dní v exteriéri, potrebujú byť kvalitne oblečení. Či sú robustnej postavy, alebo útlej postavy, mali by mať oblečené hrejivé pánske či chlapčenské zimné bundy, zateplené pracovné nohavice a kvalitné termoprádlo. Čo je pri premenlivom počasí pre telesný komfort najdôležitejšie? Správne kombinovanie oblečenia – kvalitné spodné i vrchné ošatenie, ktoré je vhodne navrstvené. V priebehu akejkoľvek fyzicky namáhavej práce telo vyrába energiu v podobe tepla a zároveň produkuje pot, aby sa schladilo. Funkčným oblečením a vrstvením oblečenia je možné dosiahnuť, aby telu nebolo ani v takýchto prípadoch príliš teplo či príliš chladno. Najväčšie pohodlie aj v premenlivom počasí človek dosiahne správnym vrstvením správnych materiálov. 

Potraviny a tekutiny 

Pocit nadmerného chladu je možné eliminovať aj vhodnou stravou a teplými nápojmi. V zime ľudský metabolizmus funguje inak ako v lete. V dôsledku kratších dní a prijímania menších dávok denného svetla sa metabolizmus prirodzene spomaľuje. Človek v tomto čase má chuť na teplé tekutiny a teplú sýtejšiu stravu, ktorá ho zahreje. Hoci v chladnom období výrazne klesá teplota vzduchu, organizmus si aj napriek tomu potrebuje udržať rovnakú telesnú teplotu ako v letných mesiacoch roka – tridsaťsedem stupňov. Preto sa prirodzene zvýši jeho túžba konzumovať teplé nápoje a jedlá s bohatším energetickým potenciálom. A to aj v prípade, keď energetický výdaj nie je vysoký. V nehostinnom studenom počasí je dobré konzumovať potraviny, ktoré optimalizujú tvorbu serotonínu. Medzi takéto potraviny patrí tuniak, tofu, kapusta, špenát či fazuľa. Tiež je vhodné konzumovať potraviny, ktoré zahrejú a zrýchlia metabolizmus. Medzi takéto potraviny patrí čili, zázvor či škorica.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.