Pracujete v exteriéri? Či stojíte celé dni na lešení, alebo roznášate ľuďom poštu, každá práca vonku si v studenom počasí vyžaduje kvalitné teplé oblečenie. Naučte sa svoje oblečenie správne vrstviť, predídete tým zbytočným prechladnutiam a iným ochoreniam, ktoré môže nadmerný chlad spôsobiť.
Pokiaľ pracujete vonku, naučte sa svoje oblečenie vrstviť tak, aby ste ráno i večer boli v teple a cez obed, keď už teploty vzduchu stúpajú vyššie, majte na sebe priedušné veci, v ktorých sa nespotíte. Obliekajte sa tak, aby ste ani v nestabilnom jesennom počasí nepociťovali chvíľu prílišný chlad a chvíľu zasa priveľké teplo. Hliníkové lešenie či ulica nie sú veľmi komfortným pracovným prostredím, preto je nutné, naučiť sa svoje oblečenie prispôsobiť chladnému, sychravé i slnečnému jesennému počasiu podľa aktuálneho stavu.
Kvalitné oblečenie
Všetci stavbári a mnoho iných pracovníkov, ktorí pracujú počas jesenných a zimných dní v exteriéri, potrebujú byť kvalitne oblečení. Či sú robustnej postavy, alebo útlej postavy, mali by mať oblečené hrejivé pánske či chlapčenské zimné bundy, zateplené pracovné nohavice a kvalitné termoprádlo. Čo je pri premenlivom počasí pre telesný komfort najdôležitejšie? Správne kombinovanie oblečenia – kvalitné spodné i vrchné ošatenie, ktoré je vhodne navrstvené. V priebehu akejkoľvek fyzicky namáhavej práce telo vyrába energiu v podobe tepla a zároveň produkuje pot, aby sa schladilo. Funkčným oblečením a vrstvením oblečenia je možné dosiahnuť, aby telu nebolo ani v takýchto prípadoch príliš teplo či príliš chladno. Najväčšie pohodlie aj v premenlivom počasí človek dosiahne správnym vrstvením správnych materiálov.
Potraviny a tekutiny
Pocit nadmerného chladu je možné eliminovať aj vhodnou stravou a teplými nápojmi. V zime ľudský metabolizmus funguje inak ako v lete. V dôsledku kratších dní a prijímania menších dávok denného svetla sa metabolizmus prirodzene spomaľuje. Človek v tomto čase má chuť na teplé tekutiny a teplú sýtejšiu stravu, ktorá ho zahreje. Hoci v chladnom období výrazne klesá teplota vzduchu, organizmus si aj napriek tomu potrebuje udržať rovnakú telesnú teplotu ako v letných mesiacoch roka – tridsaťsedem stupňov. Preto sa prirodzene zvýši jeho túžba konzumovať teplé nápoje a jedlá s bohatším energetickým potenciálom. A to aj v prípade, keď energetický výdaj nie je vysoký. V nehostinnom studenom počasí je dobré konzumovať potraviny, ktoré optimalizujú tvorbu serotonínu. Medzi takéto potraviny patrí tuniak, tofu, kapusta, špenát či fazuľa. Tiež je vhodné konzumovať potraviny, ktoré zahrejú a zrýchlia metabolizmus. Medzi takéto potraviny patrí čili, zázvor či škorica.
Ja sa osobne ešte pripravujem na zimu, aj „vnútorne“, že sa snažím jesť viac ovocia a zeleniny aby som si posilnila imunitu a samozrejme aj nejaky ten šport nie je nikdy zlý a taktiež aj nejake doplnky stravy ako https://www.joalis.sk/e-shop/balicky-problemy/imunita/ ktoré mi taktuež posilnia imunitu 🙂 podľa mna toto je úplna alfa a omega ako sa pripraviť na zimu a neochorieť