Superpotraviny sa stávajú čoraz viac obľúbenými zdravými doplnkami stravy. Aj quinoa je potravina, ktorú môžete smelo zaradiť do svojho jedálnička, pretože jej pozitívne účinky na zdravie má naozaj jedinečné. Jej semená sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Spomeňme napríklad vitamíny skupiny B, vlákninu, bielkoviny, škrob, proteíny, zdravé tuky a minerály.
Čo je quinoa a odkiaľ pochádza
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky odkiaľ sa dostáva do celého sveta a ľudia si ju mylne spájajú s obilninou, keďže sa najčastejšie konzumujú práve jej semená, ktoré sú podobné obilninovým zrnám. Quinoa ale nie je obilnina. Samotná príprava je síce veľmi podobná príprave obilnín, no zaraďujeme ju skôr k druhom ako je napríklad špenát alebo červená repa. Z rastliny sa okrem chutných semien dajú konzumovať aj listy a stonky, ktoré sa podobajú práve špenátovým listom. Obsahovo sa táto zdraviu prospešná potravina vyrovná naozaj tým najzdravším doplnkom stravy. Nájdete v nej obrovské množstvo aminokyselín, fosforu, železa, horčíka a vápnika.
Obsah, účinky a ako pripraviť chutnú quinou
Táto zdravá drobná plodina neobsahuje žiadny lepok, preto po jej konzumácii siahajú najmä celiatici. Naopak obsahuje veľké množstvá antioxidantov, takže je vhodné ju zaradiť do jedálnička ak túžite po zdravom metabolizme. Dokonca nespôsobuje nadúvanie ako napríklad strukoviny. Preto je vhodná aj pre deti a dokonca aj pre tie najmenšie.

Quinoa je ľahko stráviteľná potravina, ktorá má protizápalové účinky. Okrem toho môže pomôcť pri ťažkostiach s tráviacim traktom, upraviť krvný tlak a podporiť zdravý kardiovaskulárny systém. V boji s obezitou je dokonalým jedlom, pretože obsahuje iba malé množstvo kalórií.
Spôsob prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí si semienka najskôr namočiť na niekoľko minút a zbaviť sa tým rôznych nečistôt. Následne premytú quinou varime približne 15 minút v pomere 1 diel semien na 2 diely tekutiny.