Počet porcií[ , Čas prípravy (min.) 20

Ingrediencie:
350 g zelenej špargle[
1 plná hrsť bazalkových lístkov
1 plná hrsť koriandrových lístkov[
2 mesiačiky citróna, zbavených šupky a nakrájaných na malé kúsky
400 – 500 g tmavej tresky od Ryby Žilina (2 ks)[
1 červená čili paprička, nakrájaná na kolieska
3 strúčiky cesnaku, prelisované
6 lístkov bazalky
1 PL olivového oleja

Dresing:
125 ml kokosového mlieka
1 ČL cukru
2 ČL rybacej omáčky
2 ČL limetkovej šťavy
kúsok červenej čili papričky, nasekanej na drobno

Postup prípravy:

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov.
  2. Do hrnca dáme zovrieť vodu s trochou soli a špargľu povaríme 2 minúty. Potom ju zlejeme a schladíme v studenej vode, necháme ju odkvapkať.
  3. Filety tmavej tresky si trochu osolíme z každej strany. Čili papričku, cesnak, bazalkové lístky a olivový olej rozmixujeme a touto pastou natrieme filety z vrchnej strany. Do malého plechu dáme papier na pečenie a vložíme filety. Dáme piecť na 10 minút.
  4. Špargľu si nakrájame šikmým rezom na menšie kúsky, pridáme bazalkové lístky, koriandrové lístky a citrónovú dužinu a premiešame.
  5. Pripravíme si dresing. Do malej panvice dáme kokosové mlieko, cukor, rybaciu omáčku, čili a limetkovú šťavu a povaríme 1 minútu. Ak sa nám zdá dresing riedky, zahustíme ho škrobom rozmiešaným vo vode.