Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Cesnak medvedí prežíva v posledných rokoch svoju renesanciu. Mnohí ľudia z veľkých miest sa snažia aspoň sčasti vrátiť k spôsobom svojich starých materí, a preto siahajú k tejto bežne dostupnej byline. Najčastejšie sa čerstvá rastlinka nadrobno poseká a zamieša do nátierky, prípadne sa ňou posype natretý chlieb.

Iným spôsobom využitia je príprava vlastnej tinktúry, ktorá je časovo i cenovo veľmi dostupná. V prvom rade budete potrebovať kvalitný biely alkohol – v ideálnom prípade vodku, ktorá nesmie obsahovať žiadne umelé prímesy či farbivá. Čerstvý cesnak medvedí umiestnite do pohára či fľaše (s tmavým povrchom), zalejte až po okraj vodkou a nádobu poriadne uzavrite. Po 10-tich dňoch tekutinu prefiltrujte, vyhoďte cesnak a výsledný produkt nalejte späť do pôvodnej nádoby.

Takto pripravenú tekutinu skladujte v chladničke a pite tesne pred jedlom po kvapkách (max. 10/deň) v prípade, že začnete pociťovať príznaky nádchy či inej choroby dýchacích ciest. Je pritom veľmi dôležité sledovať reakcie vášho tela, neprekračovať denné dávkovanie a pripravený výluh nepiť dlhodobo. Ide totiž o extrémne silnú zmes, a preto, podobne ako pri ostatných bylinkách, treba byť obozretný. Ak platí, že lieky netreba jesť ako cukríky, tak bylinky netreba konzumovať ako šalát.

Ďumbier/zázvor (Zingiber officinale)

Klasický zázvorový čaj snáď pozná každý. V prípade, že však chcete znásobiť jeho účinky, tak k nakrájanému zázvoru pridajte 1-2 kúsky celej škorice a nechajte vrieť prinajmenšom 10 minút. Hotový čaj následne oslaďte medom.

Ak nemáte po ruke zázvor a máte iba mletú škoricu, vymiešajte zmes škorice s medom v pomere 1 polievková lyžica škorice na 4 polievkové lyžice medu. Takto zarobenú zmes skladujte zakrytú v chladničke a trikrát denne si dajte jednu čajovú lyžičku. Tento recept pomáha najmä pri problémoch s nádchou, ale aj s kašľom.

Zázvor môžete použiť i pri bežnom varení. Okrem toho, že je vynikajúcim doplnkom do ázijskej kuchyne, nastrúhať ho môžete i do rôznych polievok (slepačí alebo hovädzí vývar). Jedlo je vďaka nemu pre organizmus ľahšie stráviteľné a zároveň dostáva exotický nádych.

Zo zázvoru si dokonca môžete spraviť aj vynikajúci tráviaci likér. Nadrobno pokrájajte približne 200 gramov zázvoru, pridajte 300 gramov hnedého cukru, asi 6 decilitrov vody a šťavu z jedného citróna. Celú zmes nechajte približne 10 minút vrieť a následne prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Nakoniec pridajte približne pol litra vodky a vzniknutú tekutinu poriadne premiešajte a skladujte v chlade a tme.

Pŕhľava dvojdomá/žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

Žihľavový čaj sa už oddávna používal na zdravý rast vlasov a na povzbudenie obehového systému. Málokto však vie, že žihľava je tak bohatá na vitamíny a minerály, že sa z nej dá pripraviť aj čaj proti reume, silnej menštruácii a dokonca i na povzbudenie tvorby materského mlieka.

Ak si chcete pripraviť vlasové tonikum, dajte niekoľko kusov tejto byliny do fľaše a zalejte rastlinným olejom čo možno najvyššej kvality. Po niekoľkých týždňoch zmes prefiltrujte a skladujte v tmavej fľaši. Po umytí hlavy možno toto tonikum aplikovať na pokožku a po približne 10 minútach opäť dôkladne zmyť.

Žihľava sa dá použiť aj do niektorých receptov. Chuťovo zaujímavá je napríklad nátierka, do ktorej stačí pridať nasekanú bylinu, ovčí syr, trocha cesnaku, olivového oleja, soli a korenia. Netradične chutí aj najemno posekaná žihľava, ktorú je potrebné niekoľko minút podusiť a následne pripraviť s vajíčkami.

Poverčivejší môžu použiť zväzok čerstvo nasekaných rastlín aj iným spôsobom. Ľudové povery totiž hovoria, že po jeho umiestnení pod posteľ chorého človeka pomôže k rýchlejšiemu uzdraveniu. Žihľava údajne zaháňa i zlých duchov, a to najmä ak ju usušenú rozsypete okolo svojho príbytku.

Klinčekovec voňavý/klinček (Syzygium aromaticum)

Klinček je známy pre svoje antibakteriálne, dezinfekčné i miestne znecitlivujúce účinky. Dokáže zmierniť žalúdočnú nevoľnosť, pomôcť pri nafukovaní a dokonca i pri bolesti zubov. V prípade, že vás trápi práve posledný spomínaný neduh, vložte si do úst jeden klinček tak, aby sa dotýkal boľavého miesta. V minulosti sa dokonca ženám pri bolestivých pôrodoch dávalo víno, v ktorom bol niekoľko hodín namočený práve klinček.

Ľudové povery hovoria, že by klinček mal nosiť pri sebe každý, kto chce byť chránený pred klebetami. Náhrdelník z klinčekov navlečených na červenej niti sa dokonca vešal nad kolísku dieťaťa, aby bolo v bezpečí.

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)

V prípade, že budete hľadať prírodné antibiotikum, každý bylinkár vám skoro určite odporučí kapucínku väčšiu. Je dobrá pri bakteriálnych nákazách, ale dokáže pomôcť i pri nachladnutí a chrípke. Niektorí prírodní liečitelia ju odporúčajú aj pri problémoch so salmonelózou či močovým ústrojenstvom.

Zaujímavosťou je, že kapucínka sa v minulosti v mágii používala na očistu a dodanie sily tým, ktorí sa rozhodli vydať na cestu bojovníka. Takíto jedinci mali piť čaj a niektorí dokonca aj jedli samotné kvety či listy.

Chren dedinský (Armoracia rusticana)

Na Slovensku ľudia už oddávna používali chren pri nádche, ale aj tráviacich problémoch. Najľahším spôsobom spracovania je očistiť a pokrájať ho na malé kúsky. Následne si pripravte koncentrovaný nálev – do približne jedného litra vody dajte 4 polievkové lyžice octu, 5 lyžíc cukru, soľ a kvalitnú zmes sušenej zeleniny. Nálev vlejte do mixéra, do ktorého postupne pridávajte chren a pri poslednom mixovaní do celej zmesi vlejte trochu oleja. Takto pripravenú prílohu možno jesť s mäsovými alebo aj inými pokrmami.

V prípade, že chcete niečo sladšie, nastrúhajte si 500 gramov jabĺk, pridajte približne 50 gramov chrenu, polievkovú lyžicu cukru a šťavu z polovičky citróna. Takto pripravený chren je ideálne konzumovať okamžite, na rozdiel od prvého spomínaného receptu.

Ako bodku na záver iba spomeňme, že chren sa v minulosti používal v ľudovom liečiteľstve ako prostriedok proti pehám. Vtedajší bylinkári nastrúhali chren do kyslého mlieka, nechali ho 5 hodín stáť a odporúčali umývať sa ráno a večer. Spoľahlivosť tohto receptu však nikdy nebola poriadne overená, a preto ho berte iba ako úsmevný doplnok.

prečítajte si aj: 

Tradičné bylinky netradičným spôsobom – časť 2.