Na prípravu potrebujeme:
- 2 väčšie sladké zemiaky
- 2 hlávky cesnaku
- olivový olej
- morskú/himalájsku soľ
- 4 lyžice kokosovej smotany (použiť môžete aj bryndzu)
- 1 lyžičku kurkumy
- rozmarín
- čili papričku
AKO NA TO?
- Hlávky cesnaku pozdĺžne prerežeme. Jedna polovica zostane v celku, druhá sa rozpadne. To však vôbec neprekáža, dáme ju spoločne piecť k zemiakom a cesnak použijeme aj do krému. Cesnak nešúpeme, ale pečieme spolu so šupkou. Nespáli sa.
- Bataty dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame ich na cca 3 cm hrubé kolieska. Nástrojom na vydlabávanie alebo polievkovou lyžicou v strede urobíme akoby malú misku. Poukladáme ich do zapekacej misy na papier na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme soľou.
- Vnútro, ktoré vyberieme, uložíme na druhú zapekaciu misku. Obe misy dáme piecť do rúry na 200 °C cca 35 minút.
- Keď sú bataty upečené, vyberieme ich z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
- Vnútro zemiakov vložíme do mixéra, pridáme vylúpaný pečený cesnak z druhej polovice, kokosovú smotanu, kurkumu a soľ. V mixéri všetko zmixujeme do hladkého krému.
- Zemiakové misky naplníme. S lepším naplnením nám pomôže mikroténové vrecko. Naplníme ho krémom, stlačíme do jedného rohu a rožtek vrecka odstrihneme. Potlačíme krém a môžeme plniť.
- Nakoniec na vrch zemiakov nasekáme čerstvý rozmarín, uložíme na tanier a podávame s hlávkami pečeného cesnaku. Ak máte radi pikantné, posypte cesnak nakrájanou čili papričkou.
Kalorické hodnoty na 1 porciu: Kalórie: 450 kcal Sacharidy: 61 g Bielkoviny: 7 g Tuky: 18 g
[…] s ľubovoľnou zeleninou, dusenou či pečenou výborné zapekané bataty s prekvapením najdete tu. Táto zvláštna sladkoslaná omáčka chutí aj deťom. Na tento recept používam vlastné […]