Zuzi, je zvláštne robiť s tebou rozhovor, keď sa poznáme už necelých 20 rokov a takmer všetko o tebe viem. Naši čitatelia ťa takisto radi spoznajú, čo by si o sebe povedala ako prvé? Aká si?

Pri tvojej prvej vete si pripadám už stará. (smiech) Som šťastný človek a optimista celou svojou dušou. Za tento postoj vďačím predovšetkým mojim rodičom, hoci to môže znieť ako klišé, no je to skutočne tak. Vychovávali ma aj spolu s bratom v láske a dali mi istotu, že čokoľvek sa stane, stoja pri mne.

Musí byť náročné popri dvoch škôlkarkach myslieť na zdravú stravu. Ako to robíš? Kedy nakupuješ a pripravuješ tvoje maškrty? Čo deťom chutí?

Keď deti ešte nechodili do škôlky, veľmi často som využívala debničkové systémy, s debničkou som si vystačila aj celý týždeň. Dali sa robiť dobré zásoby a bola som aj nútená variť zdravo. Teraz už mám svoju „sieť“ dodávateľov. Kváskový chlieb od susedy, vajcia od kamošky, mäso si s ostatnými matkami z Rusoviec hromadne objednávame z farmy. Keď nestíham, tak si vystačím s miestnymi potravinami.

Čo sa týka prípravy jedla, snažím sa všetko stihnúť, kým sú deti v škôlke, aby som nenarúšala chod rodiny. Keď si pripravujeme pre nás tortičku alebo zmrzlinu, tak sa často zapájajú aj deti, lebo milujú miešať, krájať a, samozrejme, oblizovať.

Máš dobrú logistiku a zrejme si aj dobrá manažérka. Poďme sa pozrieť viac do kuchyne. Nie každému je známy pojem Raw food. Čo to znamená a aké má výhody, plusy?

Raw food v slovenčine prekladáme ako živá strava. Je to vlastne vegánska strava, ktorá sa nevarí. Žiadna živá surovina neprejde tepelnou úpravou nad 42 stupňov, aby sa v potravinách zachovali cenné enzýmy, minerály, vitamíny. Takže nepripadá do úvahy pripravovať jedlo z polotovarov či inak priemyselne spracovaných potravín.

Výhodou je rýchlosť prípravy, takisto aj ľahká stráviteľnosť, čo sa hodí najmä v letných mesiacoch. Ovocné kokteily perfektne hydratujú a ochladia zároveň. Surová strava ponúka možnosti prípravy jedál a dezertov pre ľudí s intoleranciami na laktózu a lepok.

 

foto_VeronikaHricova-2

 

Kde všade môžeme ochutnať tvoje výrobky? Do akých projektov si zapojená?

Dajú sa ochutnať u mňa na návšteve. (smiech) Taktiež BeFresh dodáva do siete kaviarní Moods Caffee and Bakery. Majú v Bratislave päť pobočiek, kde si aj takéto torty našli svoju cieľovú skupinu. Pravidelne meníme druhy tort podľa sezóny a aktuálne zrelého ovocia.

Ponúkame tiež možnosť objednať si tortu na oslavu alebo len tak pre radosť. Každý klient má vždy špecifickú požiadavku na výzdobu, preto si vyrábame vlastnú čokoládu a práve ňou píšeme mená, venovania a podobne. Veľmi ma baví, že každá torta je iná, každá je originál a jedinečná, tak ako človek, ktorý si ju objednáva. Všetky takého personalizované torty fotím a dávam na našu fan page na facebooku.

Je ešte jedno miesto, kde sa dajú ochutnať moje výtvory. Má aj pridanú hodnotu. Je to škola varenia v Poluse (Radosť variť), pričom obrovskou výhodou pre klienta je, že sa ich naučí robiť aj sám. Mám aj mobilnú školu varenia, ktorú využívajú najmä obchodné spoločnosti.

Akú stravu uprednostňujete ty a tvoja rodina? Predpokladám, že nie ste doma 100 % vegáni.

Nie, veru nie sme vegáni. Starám sa o to, aby naše domáce zásoby boli čo najkvalitnejšie. Ráno pripravujem smoothie, čiže mix ovocia, vody, rôznych prísad, sú stovky druhov. Všetko, samozrejme, čerstvé, prípadne mrazené. Deti si na to tak zvykli, že asi aj na dovolenku budem musieť zobrať mixér. Často varím vegetariánske jedlá, ale dcérka a muž milujú mäso, takže aj to máme v našom jedálničku.

Určite je dobré mať pestrý jedálniček. Aké boli začiatky zdravej vlny v tom tvojom? Skadiaľ prišla inšpirácia?

Blog vznikol počas materstva. Mala som potrebu niekam všetky tie zdravé recepty zapisovať a deliť sa o ne s druhými. Raw strava sa tam dostala po návšteve raw reštaurácie v Bratislave. Vlastne, keď tak nad tým rozmýšľam, to ty si ma tam prvýkrát zobrala! Takže inšpirácia prišla od teba. Až teraz som si to uvedomila, takže ti ďakujem. (smiech)

 

zmrzlinaFreso2-940x626_autoJAJA_Jenčová

 

Tak to som rada. Pravda je, že si inšpiráciou pre mnohé mamičky. Stíhaš toho veľa a pritom dobre vyzeráš. Čo by si poradila ľuďom, ženám, mamičkám, ako sa naštartovať a kde brať energiu?

Na jednej príjemnej dovolenke som prišla na to, že chudnutie a výzor je často výsledok toho, čo si sami o sebe myslíme. Prípadne, čo si myslíme, že si druhí myslia o nás.

Išli sme s dvoma deťmi na dlhší čas k moru. Mali sme jet lag, a tak som skoro ráno začala behávať na pláži. Sledovala som čas, bolo to vždy 25 minút. Po dvoch týždňoch mi manžel začal skladať komplimenty, že to je vidieť, že sa mi začínajú rysovať svaly. Po troch týždňoch som bola taká unavená z výletov, že som už ani nebehávala, komplimenty však neustávali a opäť som sa začala cítiť dobre vo svojom tele. To trvá dodnes.

Energiu mi dodávajú spätné reakcie od klientov, účastníkov kurzov, slnko, deti, krásne chvíle s manželom a pravidelné trojdňové babské výlety.

Máš životné krédo, myšlienku, ktorá ťa posúva vpred?

Nemám obľúbené nič konkrétne. Akosi prirodzene je mi blízke: „Správaj sa k iným tak, ako chceš, aby sa správali k tebe.“

 

Aké sú tvoje ďalšie plány? Máš ambície vlastnej kuchárskej šou alebo túžiš po vlastnej reštaurácii?

Túžim sa vzdelávať, zdokonaľovať, robiť veci stále lepšie a lepšie. Či príde kuchárska šou, alebo nie, to neviem. Ničomu sa nebránim, užívam si, čo sa práve deje a teším sa z každého úspechu.