Počet porcií 3, Čas prípravy (min.) 40

Ingrediencie:
1/2 hokaida, ošúpaného a nakrájaného na tenké plátky (1/4 z nich nakrájame na malé kocky)
1 biela cibuľa, nasekaná na drobunké kocky
1 1/2 šálky ryže na rizoto
2PL olivového oleja
125ml studenej šľahačkovej smotany
1 PL kopcovitú masla
50g nastrúhaného parmezánu
4 šalviové listy
3 vetvičky tymiánu
1 liter kuracieho vývaru
1 hrsť špenátových listov

Postup prípravy:

  1. Do menšieho hrnca dáme variť spolu so šalviovými lístkami plátky tekvice.
  2. Medzitým na panvicu dáme trochu oleja a orestujeme kocky tekvice spolu s tymiánom do zlatista, cca 2 minúty. Stíšime plameň na slabo a panvicu prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút. Plátky tekvice mierne zlejeme, šalviové lístky dáme bokom a tekvicu rozmixujeme na purré.
  3. Do veľkej, hlbokej panvice si dáme zvyšok oleja a na 2 minúty orestujeme cibuľu na miernom plameni, primiešame ryžu a restujeme ju ďalšie 2 minúty. Potom ju zalejeme vínom a za stáleho miešania ho necháme odpariť.
  4. Postupne začneme prilievať po naberačkách vývaru a naberačku tekvicového purré a primiešame aj orestované kocky tekvice. Postupne prisypávame aj parmezán, dolievame vývar, purré a miešame. Ryžu varíme dokým nie je al dente.
  5. Ryžu odstavíme a zašľaháme do nej maslo a vyšľahanú smotanu na šľahačku.
  6. Na záver primiešame baby špenát a dochutíme soľou a korením.