Zdravie a strava z pohľadu Dušana Plichtu

Zdravý životný štýl. Toto slovné spojenie sa čoraz viac začína objavovať, a to doslovne, všade, niekedy nám to pripadá ako nekončiaca sa mantra. Magazín Šport je život sa preto rozhodol osloviť človeka, ktorý je pre túto tému ako stvorený. Už niekoľko rokov sa venuje rôznym vylepšeniam v životnom štýle, radí ľuďom nielen v otázke stravovania a minulý rok získal ocenenie blogger roka. Cestovateľ, dobrodruh, kávový nadšenec a pre mnohých aj guru. Dámy a páni – Dušan Plichta.

0
764

Vzhľadom na to, že ste minulý rok získali ocenenie blogger roka, natíska sa otázka, ako a prečo ste sa začali venovať práve bloggerstvu, ktoré je o zdravom životnom štýle. Zmenili ste aj vy sám svoj životný štýl? Ak áno, ako ste žili predtým?

Zdravému životnému štýlu sa venujem hlavne pre svoju vášeň v prekonávaní samého seba, zlepšovaní a posúvaní fyzických i mentálnych limitov. Na to všetko potrebujete veľa energie a celkovo ak chcete žiť život, kde tvoríte a realizujete váš potenciál, tiež potrebujete veľa energie. A to bol môj problém! Napriek tomu, že som športoval a fungoval na klasickej fitness strave, tak moja energia kolísala a pravidelne som pociťoval únavu až letargiu. A to už nehovorím o mentálnom výkone a teda schopnosti sústredenia sa a zvládania stresu a náročnejších projektov. Tak som začal študovať, experimentovať a vyhodnocovať, čo naozaj funguje a čo zase asi úplne nie…

Ako by ste definovali zdravý životný štýl?

Pre mňa je zdravý životný štýl najmä o vysokej energii a vitalite. Možno vás prekvapím, ale výzor je pre mňa druhoradý. Postava totiž podľa mňa zaklapne hneď potom, ako funguje správne hlava a vnútorná motivácia, ktorá definuje naše hodnoty a princípy. Všetci vieme, že telo a myseľ sú priamo prepojené, a preto podľa mňa človek nemôže dosiahnuť komplexný úspech, pokiaľ zanedbá svoje zdravie. Dokonca by som povedal, že tak výrazne obmedzuje svoj skutočný potenciál. Samozrejme pri úspechu alebo bohatstve nemám na mysli financie, ale skôr naplnenie, vyrovnanosť, pokoj, dobré vzťahy a celkovú radosť z každého dňa. To je podľa mňa zdravé! Je veľa bohatých ľudí, ale len málo spokojných a naozaj šťastných.

V dnešnej dobe „fičia“ výrazy ako bio, raw, paleo… Aký máte na to názor? Ste zástancom niektorého zo spomínaných?

Každá doba so sebou prináša trendy, označenia, slangové slová a tak celkovo. Podľa mňa však proti tomu netreba bojovať, ale vzdelávať sa a vybrať si zo všetkého to dobré a to čo dáva zmysel. Ja sa asi najviac prikláňam k Paleu, ale chápem to ako vodidlo s potrebou individualizácie. Paleo podľa mňa komplexne rieši najviac príčin chorôb a problémov, ale pokojne to volajme aj selektívna vylepšená životospráva. Čo mi nesedí, tak to sú extrémy ako vegánstvo, vegetariánstvo či ketogenická výživa. Aj keď napríklad taká ketogenická výživa môže byť veľmi užitočná, tak mi trošku obmedzuje udržateľnosť, keďže mám rád dobré jedlo. Ešte viac to platí o vegánstve či raw extrémnom prístupe, ktorý navyše z môjho pohľadu ani neprispieva k optimálnemu zdraviu a vysokému výkonu.

Aký máte postoj k otázke vegetariáni verzus mäsožrúti?

Taký, že by sme mali hľadať porozumenie a pokojne sa budem niekoľko dni v týždni stravovať vegetariánsky. Nebaví ma už popravde vojna o tom, kto má pravdu, lebo dá sa žiť zdravo aj s mäsom, aj bez mäsa. Otázka je skôr, čo je pre koho efektívnejšie a naozaj výživnejšie aj v závislosti od individuálnych cieľov. Viac k tomu, ako vidím udržateľnú a akurátnu konzumáciu mäsa, nájdete v tomto článku https://www.dusanplichta.com/blog/jest-ci-nejest-maso-nekonecna-dilema/

Affil_980X200

Keďže sa prezentujete ako dobrodruh, určite ste precestovali viacero krajín. Ktorá bola najzaujímavejšia, poprípade máte nejaký exotický kulinársky zážitok?

Áno, máte pravdu. Slovo dobrodružstvo ma charakterizuje asi najlepšie a spoznávanie nových jedál a národných kultúr, to je moje. Kto cestuje, tak mi dá za pravdu, že najviac záleží na tom, ako sa dokážete dostať k domácej národnej kuchyni a tradičným jedlám regiónu. Potom nájdete skvelé jedlá asi všade od nám známeho Talianska až po menej známy Izrael. Avšak ak mám označiť podľa mňa top 3 gastronómie, ktoré dokážem dávať od rána do večera, tak je to Španielsko, Mexiko a Thajsko.

Na vašom webe je množstvo zdravých receptov – varíte rád?

Nie, tie recepty robím nasilu (smiech). Žartujem! Samozejme, že varenie zbožňujem. Je to pre mňa kreatívny proces, ktorý začína nápadom v hlave a potom cez výber ingrediencií, inšpiráciu až po improvizáciu prechádza k realizácii, ktorá sa dostáva na tanier. Čo však nemám asi rád, tak to sú klasické nudné recepty, ktoré nemajú nič extra. Ako viem, že ľudia majú radi svoje bryndzáky s pivom a rezeň so zemiakmi, ale to je pre mňa fakt dosť nuda. A tak si to vylepšujem a bryndzáky robím z karfiólu, doplním petržlen na ozdobu a pokojne k tomu servírujem suché chardonnay. K bryndzi sa hodí úžasne.

Aký je váš najobľúbenejší recept? Zhrešíte niekedy a dáte si niečo mastné a nezdravé?

Tvorím si takú desiatku mojich top jedál, kde pravidelne aktualizujem jedlá podľa toho, čo všetko som už ochutnal. V top 3 je určite netradičná Curry Laksa, potom Paella valenciana a argentínsky medium rare steak s grilovanou zeleninou a červeným vínom Malbec. Čo sa týka hrešenia, tak v dobrom tuku nevidím problém a maslo si dávam hojne do každej rannej kávy. Problém je skôr v cukre a keď sa mám priznať, tak mám rád štavnaté domáce koláče na štýl muffinu alebo brownie. A ešte pravú taliansku zmrzlinu. Ale to sa snažím dať si za odmenu, 1- až 3-krát týždenne, keď si cukor zaslúžim tréningom.

10271373_687077454697512_6215477199375302443_o

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí sa rozhodli pre zmenu a chcú žiť zdravým životným štýlom? Ako teba postupovať?

Treba začať hneď vylepšovaním drobných vecí, zmenou raňajok a orientáciou sa na kvalitu potravín. Hlavne si to však nastavte v hlave a rozhodnite sa tak, aby ste si sami uverili a nevymýšľali potom rôzne výhovorky a blbosti. Naozaj, najdôležitejšie je vedieť, prečo jete namiesto hranolčekov brokolicu a ráno namiesto cereálií vajcia.

Ako som si všimla na vašom webe, zrejme ste zanietený „kávopič“. Aká káva vám chutí najviac? Sladíte? Ak áno, čím? A aký je váš názor na mlieko – preferujete obyčajné, sójové, ryžové alebo žiadne?

Toto je veľmi veľa otázok na krátku a jasnú odpoveď. Ja sa káve venujem už niekoľko rokov, cestujem po plantážach, vyvíjam aj vlastné receptúry a teda pražím vlastnú značku kávy POWER COFFEE. Káva je úžasná a zdravá záležitosť, ale potrebujete si ju zabezpečiť v top kvalite. Inak je dosť pravdepodobné, že pijete komerčný priemer, často plesnivý, horký, kyslý… všelijaký. Namiesto povzbudenia vaše telo bojuje s toxínmi, že sa ani neviete extra sústrediť. Preto pracujem len s výberovou kávou v bio kvalite, ktorú pražíme pomaly a šetrne tak, aby sme zo zrna využili jeho plný potenciál. Kávu môžete piť s mliekom aj bez, no keďže vidím do výživy trochu viac, tak odporúčam skôr trošku smotany, kokosové mlieko alebo mandľové. Ja osobne mám najradšej rannú kávu s maslom a MCT olejom alebo potom správne pripravené espresso. Viac o káve s mliekom, maslom či bez nájdete v článkoch na mojom blogu.

Aké kurzy, prednášky či workshopy máte momentálne rozbehnuté? Kde vás môžu ľudia nájsť?

Ako sa v súčasnosti hovorí, vidíme sa na facebooku! Žartujem, ale naozaj. Buď tam, alebo sa prihláste na odber newslettera, kde vždy posielam najnovšie tipy, triky a recepty pre zlepšovanie životosprávy. V súčasnosti som rozbehol edukatívne kurzy varenia, na ktoré vás srdečne pozývam, a viac detailov nájdete tu: https://www.dusanplichta.com/kurzy-varenia/ . Plánujeme aj víkendové campy či pravidelné prednášky.

Affil_980X200

ZANECHAŤ ODPOVEĎ